Головне меню
Рубрики
Анонси [29]
Колонка редактора [23]
На часі [25]
Еко [14]
Людина [24]
Актуальне інтерв’ю [12]
Світ без кордонів [7]
Резонанс [6]
Сторінки історії [17]
Глибинка [10]
Природа і ми [33]
Мисливство [13]
Рибальство [9]
Світ тварин [9]
Наш фотоконкурс [13]
Зі світу по нитці [4]
Хобі [17]
Цілюща аптека [29]
Лісова книгарня [9]
Цікаво [53]
Нотатки натураліста [161]
Світ очима дитини [20]
Лісовичок [31]
На замітку [18]
У світі пернатих [15]
Подорожуємо разом [29]
Психіка людина і проблеми лісівництва [10]
Новини [101]
Світ рослин [6]
Роздуми [9]
До теми [9]
Традиції та сьогодення [16]
До ювілею [7]
Статистика
Главная » 2014 » Квітень » 19

 

Про ситуацію у державі, віру українців у Бога розмовляли з Митрополитом Луцьким і Волинським Михаїлом. Відкривайте 4 стор. «ЛВ».

Про наради у лісовій галузі України під новим головуванням розповідаємо на 8-9 стор. видання.

Коротко про головні події у житті лісівників різних регіонів нашої держави – у рубриці «новини звідусіль».

Чому воду із седлищенського джерела називають почаївською? Секрет розкриваємо у рубриці «глибинка».

Як лісівники Вінничини дбають про майбутнє лісу, читайте на 11 стор.

Рубрика «паралелі» знайомить читачів із рівнем медицини у США.

Цікава розповідь про «Древнє поселення поміж озер» чекає вас на 13 стор. видання.

 У рубриці «подорожуємо разом» запрошуємо на благословенний острів Шрі-Ланка. Таких екзотів ви ще не бачили!

Зазирнемо тр ... Читати далі »

Категорія: Анонси | Переглядів: 589 | Додав: Live | Дата: 19.04.2014 | Коментарі (0)

Шановні читачі!

Щиро вітаємо всіх із Великоднем!
Надворі весна – час відродження, віри і надії. Але сьогодні наші душі обтяжені багатьма тривогами. Навіть біле зарево квітучих дерев і щебет птахів не окрилює так, як завжди. Тривог дійсно багато. Але всі вони поборимі, якщо у серці є любов, якщо по життю ідемо з добром, а мета – благородна.
Наша Україна – як дівчинка на роздоріжжі: розгублена, але горда. Стоїть під дулом автомата з піднятою головою. Беззахисна перед агресором. Але вона вистоїть. Бо за нею правда і неймовірно відданий народ.
Впевнена, цьогорічні великодні па­с­ки всі як одна будуть вимолені за мир, добробут та перемогу. Цей Великдень особливий. Божого благословення нам усім.
Христос Воскрес! Воскресне Україна!


Головний редактор Всеу ... Читати далі »

Категорія: На часі | Переглядів: 554 | Додав: Live | Дата: 19.04.2014 | Коментарі (0)

У непрості для нашої держави часи лише віра може здійснити чудо. Великдень, який усі завжди чекають із неймовірними почуттями та радістю, сьогодні затьмарюється подіями в Україні. Багато людей розгублені, пригнічені, з острахом дивляться у майбутнє. Про ситуацію у державі розмовляємо із митрополитом Луцьким і Волинським УПЦ КП Михаїлом. 

– Як Церква оцінює події, котрі відбуваються сьогодні? Що радить? Як усе ж вберегти ту духовність та душевний спокій у такій буремній та непростій ситуації, коли кожен шукає винного у тому, що відбувалося, відбувається і може відбутися? Коли агресія не припиняється, коли стабільність у державі здається недосяжною.
– Скільки існує людство, стільки воно живе (і Господь так закликав) у правовому полі. Перші заповіді, які були і є до сьогодні, які написані на скрижалях серця кожної людини. Це, можна сказати, життя по совісті. Десять ... Читати далі »

Категорія: Роздуми | Переглядів: 884 | Додав: Live | Дата: 19.04.2014 | Коментарі (0)

Ще з давніх-давен людина використовувала деревину різними способами: для будівництва помешкань, у кораблебудуванні, виготовленні меблів тощо. Відповідно видозмінювалися і самі знаряддя для цієї праці. Якщо колись у роботі з деревом допомагала сокира, то у сучасному світі незамінним помічником вже давно стала бензопила.

Ось уже 325 років всесвітньо відома шведська компанія Husqvarna (Хускварна) радує споживачів надійною технікою. Для них поняття якості, безпеки та зручності у використанні – не порожні слова. Зрештою, ви зараз самі у цьому переконаєтеся.
Відтак ми мали нагоду безпосередньо поспілкуватися з користувачами продукції цієї марки, які точно знають, що теорія і практика експлуатації бензопил Husqvarna збігаються – у позитивному сенсі.
Чому Husq ... Читати далі »

Категорія: На замітку | Переглядів: 857 | Додав: Live | Дата: 19.04.2014 | Коментарі (0)

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 25 березня 2014 р. №248-р головою Державного агентства лісових ресурсів України призначено Валерія Чернякова.

27 березня 2014 р. під час засідання колегії Державного агентства лісових ресурсів України міністр аграрної політики та продовольства України Ігор Швайка представив керівникам обласних управлінь лісового та мисливського господарства новопризначеного голову Державного агентства лісових ресурсів України Валерія Чернякова. 

Новий очільник Держлісагентства у короткій промові перед лісівниками України акцентував на першочергових завданнях:
– Маю на меті підвищити престиж галузі, прирівнявши працю лісівників до державної служби. Це величезний стимул для підняття кваліфікації та відповідного ставлення до професії. Також буду боротися з незаконною вирубкою лісів, але поки первинним є повний аудит Державної ... Читати далі »

Категорія: Новини | Переглядів: 694 | Додав: Live | Дата: 19.04.2014 | Коментарі (0)

Під час апаратної наради з працівниками Держліс­агентства голова Валерій Черняков окреслив основні напрямки діяльності лісової галузі та визначив першочергові завдання.

 

Він повідомив: з областей уже надійшла інформація, що окремі директори проводять із працівниками лісгоспів та лісництв переговори щодо їх подальшого працевлаштування.
– Вони переходять межу – радять колективам збирати гроші, які планують передати голові на знак гарантії, що їх не звільнять. Я однозначно запевняю кожного: це провокація від людей, які протягом багатьох років наживалися на державному ресурсі – лісові, і нині розуміють, що втрачають «кормушку». Єдиний критерій, яким спільно з команд ... Читати далі »

Категорія: Новини | Переглядів: 666 | Додав: Live | Дата: 19.04.2014 | Коментарі (0)

Волинь:
Працівники ДП «Камінь-Каширське лісове господарство» організували широку кампанію посадки молодого лісу. До доброї справи, що тривала в рамках акції Держ­агентства лісових ресурсів України «Майбутнє лісу в твоїх руках», залучили учнівську молодь, а також дорослих, які за порушення правопорядку опинилися на лаві підсудних. Заліснили 200 га.
Посадка дерев збіглася в часі з процесом залучення добровольців для посилення захисту українського північного кордону. А тому камінь-каширські лісівники охоче зголосилися охороняти прикордонний пункт на межі Любешівського району з Білоруссю.
Загальними зборами колективу лісгоспу було вирішено також перерахувати 19 тис. грн на підтримку Збройних сил України.
Житомир:
На лісовій ділянці Можарівського лісництва журналісти разом із лісівниками висадили гектар березово-соснового лісу. Посаджені деревця «офіційно» стануть ... Читати далі »

Категорія: Новини | Переглядів: 540 | Додав: Live | Дата: 19.04.2014 | Коментарі (0)

– Урочище між Седлищем та Буцином, що на Волині у Старовижівському районі, символічно іменують Криничним, – розповідає житель Буцина Володимир Черемшук. – У давнину тут було дуже багато джерел, які зникли, коли на цій території провели меліоративне осушення земель. Тож нині природа нагадує про безцінний дар, який ми втратили через невміле господарювання, коли на поверхні ґрунту виступає вода.

– В урочищі Попова Криниця колись було три великих джерела. У деяких місцях земля навіть просідає, що свідчить про підземні джерела, які збереглися тут, – говорить учителька географії ЗОШ І-ІІ ст. с. Седлище Наталія Козицька. – Внаслідок осушення ... Читати далі »

Категорія: Глибинка | Переглядів: 1283 | Додав: Live | Дата: 19.04.2014 | Коментарі (0)

29 березня 2014 р. у Демидівському лісництві ДП «Вінницький лісгосп» у рамках акції «Майбутнє лісу – в твоїх руках» відбулася весняна посадка лісу. Дерева висаджували депутати обласної ради, працівники апаратів ОДА та облради, лісівники ДП «Вінницький лісгосп», працівники апарату ОУЛМГ, представники ЗМІ, члени учнівського лісництва «Зелений світ» Грижинецької школи Тиврівського р-ну.

Голова Вінницької облдержадміністрації Анатолій Олійник наголосив, що створення лісу – благородна робота. І в наш неспокійний, напружений час цією справою потрібно особливо займатися. Життя триває. Створюючи майбутній ліс – творимо майбутнє держави. Саме такі заходи демонструють організованість людей.
– А взага ... Читати далі »

Категорія: На часі | Переглядів: 530 | Додав: Live | Дата: 19.04.2014 | Коментарі (0)

Гайсинський держлісгосп під умілим керівництвом досвідченого організатора виробництва, визнаного професіонала своєї справи Миколи Лащенка традиційно є найкращим на Вінниччині. За основними виробничими показниками підприємство – серед лідерів на Поділлі. То спільний вагомий здобуток 200 працівників у злагодженому, згуртованому колективі, які ефективно й високопродуктивно трудяться, плекають лісові масиви на 19 тис. 418 га у п’яти районах області. Вирощують і примножують, оберігають загальнонародне багатство, постійно поповнюючи його основними лісоутворювальними породами – дубом і сосною, горіхом чорним, модриною європейською.
Лісогосподарникам допомагає місцева влада, сільські територіальні громади, керівники й трудові колективи промислових та сільськогосподарських підприємств, організацій, установ, студенти медичного коледжу.
От і у загальнообласний день посадки лісу всі вони знову стали учасниками ... Читати далі »

Категорія: Природа і ми | Переглядів: 560 | Додав: Live | Дата: 19.04.2014 | Коментарі (0)

Де б ми не працювали, чим би не займалися, але завжди буде те, що нас цікавитиме найбільше. Це – наше здоров’я. Адже воно залежить не тільки від хороших генів, імунітету та способу життя, а й рівня медицини.
Відтак на сторінках «Лісового вісника» сьогодні говоритимемо про те, якою ж є медицина в інших державах і якою вона може стати у нас. Звісно, за умови, що перейматимемо саме цей досвід.
Ставши переможницею конкурсного відбору та учасником програми «Відкритий світ», що повністю фінансується Конгресом США, здійснюється Центром лідерства при бібліотеці Конгресу у Вашингтоні та адмініструється організацією Американські Ради, юрист Волинського обласного управління охорони здоров’я Ольга Семенюк мала можливість 10 днів перебувати у США.

... Читати далі »

Категорія: Цікаво | Переглядів: 510 | Додав: Live | Дата: 19.04.2014 | Коментарі (0)

Станом на 1 січня 2014-го с. Пульмо Шацького р-ну налічує 1340 жителів. 1374 р. – історична дата створення. 1414-й – перша писемна згадка.
Пульмо – латинське слово Pulmo, що в перекладі означає «легені».

Радянські космонавти Павло Попович і Юрій Артюхін, пролітаючи на навколоземній орбіті у штучному супутнику планети Земля, шукали місце свого відпочинку після завершення польоту (1974 р.). Незважаючи на безліч всесвітньо відомих місць, вони обрали два великі озера, які мали форму легенів. Це – озера Світязь і Пулемецьке.
Саме між цими водоймами, у райській місцині зворушливо привабливого для людського ока краю – Полісся, розмістилося чима ... Читати далі »

Категорія: Світ без кордонів | Переглядів: 1547 | Додав: Live | Дата: 19.04.2014 | Коментарі (0)

Весна активно набирає обертів. Упереміш з очікуваннями оновлених життів, хочеться зачерпнути трішки яскравих барв. Можна гайнути до лісу, підгледівши пробудження природи. У кого інші можливості чи бажання – раді вітати вас на сторінках «Лісового вісника».
У свіжому номері запрошуємо читачів до незабутньої подорожі благословенним островом Шрі-Ланка. Слухаючи враження рівненчанки Ірени Слутої від побаченого, хотілося максимально відчути та передати таємниці того яскравого сонячного світу.

Свого часу засновниця тренінгової компанії «Guru center», а також колега по перу Ірена Слута мала можливість із сім’єю відвідати унікальну Шрі-Ланку. На моє захопли ... Читати далі »

Категорія: Подорожуємо разом | Переглядів: 685 | Додав: Live | Дата: 19.04.2014 | Коментарі (0)

З розвитком людської цивілізації більшого значення набувають гуманітарні аспекти ставлення до живої природи. Для впровадження гуманітарних ідей на практиці організовують товариства з метою недопущення жорстокого ставлення до тварин. 

Зокрема у Галичині з реєстрацією рескриптом №5832 намісника Галичини статуту 12 лютого 1876 року організовується Галицьке товариство охорони тварин, друкованим органом якого був журнал «Місячник».
Відповідно до затвердженого статуту, головною ціллю товариства була охорона від переслідування і винищення всіх видів тварин, утримання і розмноження яких має господарське, лісове, наукове та інші значення, запобігання будь-якій жорстокості при утриманні тварин узагалі, а особливо тих, які людина використовує для своїх ... Читати далі »

Категорія: Сторінки історії | Переглядів: 722 | Додав: Live | Дата: 19.04.2014 | Коментарі (0)

Найбільш наближеними до природи були ранні вірування багатьох народів, зокрема і давніх слов’ян. Людина жила в гармонії з навколишнім світом, тонко відчувала його, знала про божественне начало всіх живих істот. Було поширене природопоклонство. Гріхом вважали забруднювати воду, зневажати землю, рослини чи тварин.

Подібне ставлення до всього живого зберегла така релігія, як синтоїзм, поширена в Японії. Основу синтоїзму становить культ предків, поклоніння силам природи, обожнювання рік, гір, рослин, тварин. Свою віру японці називають «релігія серця», адже суть синтоїзму не в обрядах, книгах, а в національному духові.
Людина, згідно з синтоїзмом, не повинна руйнувати світ природи, а пристосовуватися до нього. Це можна спостерігати на прикладі ... Читати далі »

Категорія: Природа і ми | Переглядів: 957 | Додав: Live | Дата: 19.04.2014 | Коментарі (0)

Навколо різних трактувань терміну «культура» існує безліч варіантів. У центрі кожного з них – людина. Однак, як виявляється, у тварин теж є своя культура. Що ж, перейдемо до прикладів і самі у цьому переконаємося.

 

Тварини в природних умовах використовують три джерела знань: спадково обумовлені програми поведінки, індивідуальний досвід і соціальну поведінку, яка базується на наслідуванні. Передачу поведінкових ознак із покоління в покоління негенетичним шляхом на початку 1960-х генетик Михайло Лобашов назвав «сигнальною спадковістю».
Нині, коли існує безліч відомостей про наслідувальну поведінку тварин, поширення і вкорінення будь-я ... Читати далі »

Категорія: Світ тварин | Переглядів: 876 | Додав: Live | Дата: 19.04.2014 | Коментарі (0)

Пернаті – символ свободи, світла і добра. Вони приносять на своїх крилах весну, радо вітаючи мелодійним співом. Краса пташиної пісні лікує душу, кличе у безтурботність, звертаючи увагу заклопотаної людини, мовляв, стій, зупинися, злови цю мить, відчуй весну – і журба твоя минеться…

Справжню радість на початку цього місяця приносять саме пернаті. Дивно? Зовсім ні. Відомо, що 1 квітня 1906 р. була підписана Міжнародна конвенція з охорони птахів. Відтак, починаючи з 1906-го і донині, цього дня відзначають Міжнародний день птахів, який проходить у рамках програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера».
У Європі під загрозою зникнення – понад 50% видів птахів. Переважно від нас, л ... Читати далі »

Категорія: У світі пернатих | Переглядів: 873 | Додав: Live | Дата: 19.04.2014 | Коментарі (0)

Поняття національного птаха було визначено 12 конференцією Міжнародної ради захисту птахів у Токіо в 1960 р.
Сьогодні багато країн (загалом близько 40) Європи, Азії, Південної та Північної Америки мають своїх національних птахів. Ось деякі з них.
Литва, Німеччина – лелека білий (чорногуз, бусол)
Латвія – плиска біла
Естонія – Ластівка сільська
Румунія – Рожевий пелікан
Австрія – велика біла чапля
Бельгія – боривітер
Велика Британія – малинівка
Норвегія – звичайна оляпка
Швеція – чорний дрізд
Ісландія – ісландський кречет
Нідерланди – колпиця
Люксембург – корольок


Португалія – блакитна сорока
США – орлан бі ... Читати далі »

Категорія: У світі пернатих | Переглядів: 884 | Додав: Live | Дата: 19.04.2014 | Коментарі (0)

На Полтавщині шанобливе ставлення до птахів у підростаючого покоління допомагають формувати лісівники. Тісну співпрацю мають працівники ДП «Полтавський лісгосп» із Головачанським НВК Полтавського р-ну, які щороку роблять домівки для качок та влаштовують тематичні заходи з нагоди свята птахів.
– Виготовляли учні екологічні плакати, підготували свято «День зустрічі птахів», – зазначає вчитель біології Головачанського НВК Валентина Лугова. – Проводимо виготовлення штучних гніздівель для диких качок, які встановлюємо на території Портнівського болота, урочище Цибулі.
Школярі протягом зими власноруч виготовляли для перелітних птахів штучні гнізда, які в майбутньому фахівці Полтавського лісового господарства розмістять на навколишніх водоймах.
Самі ж юні майстри розповідають: якщо працювати з натхненням, то нічого складного в цьому немає.
– Спочатку ми ходили до р ... Читати далі »

Категорія: У світі пернатих | Переглядів: 737 | Додав: Live | Дата: 19.04.2014 | Коментарі (0)

Цьогорічна весна знову кличе юних натуралістів до традиційного конкурсу – звіту агітколективів про результати діяльності. За їхніми плечима – кропітка практична природоохоронна робота, до якої належить не лише поширення необхідних знань про екологію. 

Нещодавно лучани та гості міста мали нагоду побачити й оцінити, як працюють юннати різних районів Волині. Цьогорічний обласний етап конкурсу колективів екологічної освіти підтвердив: акторська майстерність, наполегливість дітей та їхні заклики щодо збереження природи дають неабиякий результат.
– Нинішня весна спонукає нас не лише до того, щоб оздоровити довкілля, але й наповнити дитячі душі патріотичними почуттями. Власне, патріотизм і починається з дрібного: посадженої квітки, деревця, – ... Читати далі »

Категорія: Еко | Переглядів: 1195 | Додав: Live | Дата: 19.04.2014 | Коментарі (0)

Анемони належать до родини Жовтецеві – Ranunculaceae.
Анемона дібровна (рос. ветреница дубровная – аnémone nemorósa L.) – веснуха, козенька, колопенька біла, конопей, конопелька, конопенька, коноплі, короліска, корольоска, куросліп білий, праліска біла, праліска конопелька, ряст білий, ряст зозулин, рясть, снігур, снігурка, ясличка весняна.
Анемона жовтецева (рос. ветреница лютиковая – аnemóne ranunculoídes L.) – жовті квіти, ветрениця яскоровата, жаб’яче зілля, жовтобрюшка, козелець,
конопелька.
Анемона лісова (рос. ветреница лесная – аnémone sylvestris L.) – вітряниця лісова, ляль очка, куросліп, куряча сліпота біла, овече рунечко, праліска біла, праліска лісова, сліпота біла.

< ... Читати далі »

Категорія: Цілюща аптека | Переглядів: 1829 | Додав: Live | Дата: 19.04.2014 | Коментарі (0)

Щороку ранок Великоднього дня вертає спогадами у дитинство. Як сім’єю дружно у тихій радості збиралися до бабусі розговлятися. Ранок пахнув по-іншому, і сонце кидало проміння благодаті. А бабуся тим часом – уся в очікуванні дітей та внуків. На столі – традиційна пасхальна смакота, де обов’язковими є свячене яйце і запалена свічечка у великодньому хлібі. 

І взагалі – кожна деталь підготовки до свята нанизана особливими відчуттями. Як мама у Страсний четвер пече паску, починаючи сакральний процес із тихої молитви. Як разом із нею йдемо святити приготовлені дари у Великодньому кошику – зазвичай суботнього дня, коли вже всі роботи зроблено, і є можливість зайти у тиху душевну гавань. Прикластися до Плащаниці, прочитати «Отче наш&hel ... Читати далі »

Категорія: Традиції та сьогодення | Переглядів: 585 | Додав: Live | Дата: 19.04.2014 | Коментарі (0)

Сонце піднімається дедалі вище над землею, посилаючи їй усе більше теплих променів. Квітень – абсолютно весняний місяць, що за будь-яких погодних примх ніколи не буває холоднішим за березень або теплішим за травень. Що не день, то більше нових барв вплітається у чарівний вінок весни. У квітні по-справжньому прокидаються дерева. І якщо здалеку поглянути на гаї, ліси і сади, здається, ніби вони оповиті смарагдовим маревом. Природа оживає, оновлюється. У наших пращурів – стародавніх слов’ян – символом оновленої природи була всім відома верба. А тим часом із далеких місць зимівлі давно вже поспішають до рідних домівок птахи. Летять вони вдень і вночі, строєм, зграями і поодинці. Помічено, що весняний переліт пернатих закінчується швидше осіннього. Воно і зрозуміло: хто ж не поспішає на зустріч із рідним краєм?
Колись у різних р ... Читати далі »

Категорія: Нотатки натураліста | Переглядів: 471 | Додав: Live | Дата: 19.04.2014 | Коментарі (0)

Прокинулися найкорисніші лісові комахи – мурашки. Ці крихітні санітари лісу поїдають комах-шкідників і їхні личинки, тим самим регулюючи їх кількість і зберігаючи дерева. Крім того, вони очищають ліс, харчуючись трупами комах і екскрементами. Також мурашки сприяють підвищенню родючості ґрунту. Вони розпушують і перемішують землю, насичуючи її киснем, та удобрюють, переносячи вглиб органічні і мінеральні речовини. Поблизу мурашників швидше ростуть дерева та кущі, густіші і вищі квіти й трави. Харчуючись насінням рослин, мурашки сприяють їх територіальному поширенню, тому не завжди можуть донести до мурашника всю здобич. Мурахи також люблять поласувати квітковим нектаром, тому частенько є обпилювачами квітів. Ще одна заслуга цих комах – вони є важливою ланкою в харчовому ланцюжку. Стають їжею для багатьох лісових мешканців: ведмедів, борс ... Читати далі »

Категорія: Нотатки натураліста | Переглядів: 518 | Додав: Live | Дата: 19.04.2014 | Коментарі (0)

У багатьох видів тварин турбота про потомство є винятково чоловічою справою. Приміром, самці морських коників зразково виконують роль батька. У них на череві є особлива порожнина, до якої самка відкладає близько п’ятдесяти ікринок. Самець їх запліднює і носить у сумці доти, доки з ікринок не вилупляться мальки. Зародки харчуються там спеціальною поживною рідиною. Новонароджені мальки морських коників залишають батьківську сумку й відразу ж відпливають у море.
До слова, у 2003 р. Нацбанк України випустив колекційну монету номіналом у 2 грн із зображенням цієї тендітної істоти на реверсі.


Анна КРАВЕЦЬ
Фото із сайта bank.gov.ua

 

Категорія: Нотатки натураліста | Переглядів: 502 | Додав: Live | Дата: 19.04.2014 | Коментарі (0)

Здоровий ліс починається з насінини. Збір шишок організовують в осінньо-зимовий період на лісонасіннєвих плантаціях, постійних лісонасіннєвих ділянках та плюсових насадженнях. Потім все відправляється на шишкосушарку. Під час обробки під температурою понад 50°С кожна шишка розкривається і з неї висипається насіння. Очищене насіння дає початок новому лісу. Аби засіяти 1 га лісу, необхідно використати близько 70 кг насіння.


Анна ШНЕТ
Фото автора

 

Категорія: Нотатки натураліста | Переглядів: 471 | Додав: Live | Дата: 19.04.2014 | Коментарі (0)

Цвіркун Glomeremus orchidophilus належить до родини скрипучих. Окрім того, що видає скрипучі звуки, ця комаха також є єдиним відомим запилювачем рідкісних орхідей Angraecum cadetii, які ростуть на французькому острові Реюньйон в Індійському океані.
Також цей цвіркун – єдиний із ряду прямокрилих, який регулярно запилює квіткові рослини.


Фото із сайта eco-live.com.ua


 

Категорія: Нотатки натураліста | Переглядів: 478 | Додав: Live | Дата: 19.04.2014 | Коментарі (0)

Знайомтеся: цього красеня кольору сапфіру звуть синій монарх (Hypothymis azurea). Птах надзвичайно рухливий. Сині монархи активно посмикують своїми крилами і хвостами. При цьому хвіст вони зазвичай тримають піднятим і мало не щохвилини його розпускають. Монархи енергійно переслідують комах у повітрі, спритно маневруючи між гілками дерев. Ще одна особливість у тому, що пісні у цього виду птахів немає. Живе пернатий у змішаних лісах Індонезії, Філіппін та Китаю.

 

 


Анна ШНЕТ
Фото із сайта eco-live.com.ua


 

Категорія: Нотатки натураліста | Переглядів: 440 | Додав: Live | Дата: 19.04.2014 | Коментарі (0)

Колись цей вид горіхів був основним продуктом харчування австралійських аборигенів. Через непростий процес розведення і збирання делікатесу його виробляють не більше 40 т на рік. Вартість 1 кг макадамії перевищує 30 дол. США. Загалом існує 9 видів макадамії, п’ять із них ростуть тільки в Австралії. Ці горіхи містять ефірні масла, багаті на вітаміни В і РР, містять багато жирів і є висококалорійними. За смаком ма­кадамія схожа на лісовий горіх.
Великі ядра зазвичай підсмажують і покривають карамеллю або шоколадом, а маленькі та подрібнені додають у салати і страви з морепродуктів чи тиснуть із них олію. Поціновувачі супроводжують трапези за участю макадамії хересом і кавою. Вважається, що ці напої відтіняють смак горіха.
Підготувала


... Читати далі »

Категорія: Нотатки натураліста | Переглядів: 519 | Додав: Live | Дата: 19.04.2014 | Коментарі (0)

На жаль, настав той час, коли ми, лелеки, маємо летіти у вирій. Перед польотом я, як і всі інші птахи, відчуваючи перелітний неспокій, накопичую жир. Молодих птахів турбує питання: як ми знатимемо, куди летіти? Сонце – то наш компас, та коли його не видно, орієнтуємося за магнітними полями Землі, а ще довіряємо інтуїції вожака. Летимо вночі, захищаючись від хижаків та перегріву. Вдень шукаємо поживу. Але зазвичай ми дуже втомлюємося.

Отож, зібравшись у ключ, яким керує стара досвідчена зграя, ми полетіли... Перша проблема на шляху – мисливці. Декілька з нас зазнали незначних ран від куль, а дехто став здобиччю браконьєрів.
Далі летіли без пригод, але на дорозі наступне випробування: потрібно протриматися кілька днів без води та їжі. Чому? У цьому винні люди – осушили, невдячні, болота. Ось тепер н ... Читати далі »

Категорія: Світ очима дитини | Переглядів: 460 | Додав: Live | Дата: 19.04.2014 | Коментарі (0)

Великий українець Шевченко
Всеукраїнський журнал «Лісовий вісник» спільно із Волинським обласним управлінням лісового та мисливського господарства організовують конкурс дитячих малюнків та творів на тему «Великий українець Шевченко», приурочений двохсотріччю від дня народження Кобзаря.
До участі запрошуємо учнів 8-11 класів загальноосвітніх закладів Волині та вихованців шкільних лісництв. 
На конкурс подаються творчі роботи, присвячені Тарасові Шевченку, обсягом не більше 4-х друкованих аркушів без художнього оформлення. На титульній сторінці необхідно вказати: назву твору; прізвище, ім’я автора; школу, клас; домашню адресу, телефон.
Окрім того, надсилайте художні роботи за темою «Великий українець Шевченко». До роботи треба додати аркуш, де зафіксовані: назва малюнка; прізвище, ім’я автора; школа, клас; домашня адреса, телефон.
Конкурс триває з 1 ... Читати далі »

Категорія: Наш фотоконкурс | Переглядів: 727 | Додав: Live | Дата: 19.04.2014 | Коментарі (0)

Свіжий номер ЛВ
Читайте українське
Архів ЛВ
Календар
«  Квітень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930