Із початком весни більшість із нас відчувають надмірну втому, зниження розумової і фізичної працездатності, сонливість, роздратованість, погіршення пам’яті, неуважність, послаблений імунітет – це авітаміноз. Зазвичай причиною цієї недуги стають короткі дні, обмежена кількість сонячного світла, низькі температури, брак вітамінів та мікроелементів. Загалом вітаміни необхідні людині протягом усього року, оскільки відіграють важливу роль в обмінних процесах організму і необхідні для нормального функціонування усіх його систем.
Лікувати авітаміноз достатньо просто. Однак тут є свої аспекти, якими не можна нехтувати. Звичайний прийом «мультивітамінних» синтетичних комплек
... Читати далі »
Ця риба з родини лососевих має не тільки ніжне м’ясо. Вона дуже корисна, оскільки містить велику кількість жирних кислот і фосфору.
Рецептів приготування форелі – величезна кількість. Пропонуємо читачам «ЛВ» справжній делікатес, випробуваний на практиці. Приготована форель на шампурах виходить дуже смачною та ніжною, ароматною й апетитною. Родзинки до смакових властивостей риби додає… соєвий соус.
Ігредієнти:
Форель свіжа невеликого розміру – 3-4 штуки. Соєвий соус – по 1,5 ст. л. на рибину.
Сіль, перець – за смаком.
Інвентар:
Шампури, фольга, дрова.
Приготування:
Почищену від нутрощів та луски форель ретельно промиваємо під проточною холодною водою. Готові ту
... Читати далі »
АРАХІС
Найпопулярніший горіх серед спортсменів – арахіс. Його цінність – у високому вмісті білка і невисокій вартості, та й купити можна де завгодно. Крім 26% протеїну, арахіс містить 45% рослинних масел, фолієву кислоту, вітаміни С, А, D, Е, К, В1, В2, РР, а також натрій, кальцій, калій, магній, фосфор, залізо і цинк. Позитивно впливає на нервову систему, сприяє зниженню рівня холестерину в крові, зростанню і оновленню клітин, покращує пам’ять і увагу. МИГДАЛЬ
В арсеналі мигдалю – 18% білка, невелика кількість вуглеводів, багатющий набір вітамінів групи В і Е. Також він містить багато кальцію, фосфору, магнію, калію, цинку і заліза. Мигдаль підтримує у здоровому стані зуби, волосся, шкіру, покращує зір і мозкову активність, очищає внутрішні органи. Але перетравлюється він досить важко, тому захоплюватися ми
... Читати далі »
Цього року в есперантистів з України важлива дата. Ось уже 25 років, як існує Українська Есперанто Асоціація (УкрЕА), заснована 22 травня 1989 р. у Полтаві. Перший і нинішній її президент Євген Ковтонюк у 1990 р. у Гавані представив УкрЕА на Всесвітньому конгресі есперантистів. Подія відбувалася на Кубі у присутності Фіделя Кастро.
Нині за плечима УкрЕА – молодої та повної сил, амбіцій її учасників – чималий досвід у сфері свого розвитку, а від напрацювань українських есперантистів виникає почуття гордості та захоплення глибинним пластом нашої культури, традицій, колориту. Так, свій ювілей представники УкрЕА вирішили об’єднати
... Читати далі »
Недаремно кажуть, що у природи – все ідеально. Навіть найбільш несприятливі умови для життя комусь не завдають шкоди. Життя в гарячій воді, крижаній холоднечі, їдкому лузі... Багато тварин чудово почуваються в подібних умовах. Як і чому – зараз дізнаєтеся…
Спекотне середовище
Вода гарячих озер Великої рифтової долини в Кенії настільки їдка, що миттєво роз’їдає шкіру людини. Але рожевим фламінго луг не завдає шкоди. Їхні ноги надійно захищає товста груба шкіра. Птахи вибрали для життя екстремальні місця невипадково: в агресивному середовищі немає риб, а тут чудово себе почувають дрібні рачки, яких їдять фламінго.
П
... Читати далі »