Головне меню
Рубрики
Анонси [29]
Колонка редактора [23]
На часі [25]
Еко [14]
Людина [24]
Актуальне інтерв’ю [12]
Світ без кордонів [7]
Резонанс [6]
Сторінки історії [17]
Глибинка [10]
Природа і ми [33]
Мисливство [13]
Рибальство [9]
Світ тварин [9]
Наш фотоконкурс [13]
Зі світу по нитці [4]
Хобі [17]
Цілюща аптека [29]
Лісова книгарня [9]
Цікаво [53]
Нотатки натураліста [161]
Світ очима дитини [20]
Лісовичок [31]
На замітку [18]
У світі пернатих [15]
Подорожуємо разом [29]
Психіка людина і проблеми лісівництва [10]
Новини [101]
Світ рослин [6]
Роздуми [9]
До теми [9]
Традиції та сьогодення [16]
До ювілею [7]
Статистика
Главная » 2014 » Грудень » 21

Історична пам’ять вибаглива і вибіркова. Вона часто зберігає для нащадків одні імена і замовчує інші, хоча ці люди аж ніяк не заслуговують забуття. Це твердження стосується і подвижницького руху сестер милосердя. До його формування доклали зусиль хрестоносці-госпітальєри, кардинал Рішельє, видатний хірург Микола Пирогов, знаменитий лікар Федір Гааз та багато інших відомих людей, чию діяльність описували Лев Толстой, Сергій Сергєєв-Ценський, Іван Тургенєв, Віктор Гюго.

Вперше службу сестер милосердя організувала під час Кримської війни англійка Флоренс Найтінгейл. Вона разом зі своїми помічницями вирушила у польові госпіталі спочатку в Туреччину, а потім і до Криму. Тоді й сформувався стійкий стереотип: медсестра – це санітарка, яка виносить із поля бою поранених або стоїть біля операційного столу. 
Серед перших медсестер, які вирушили на фронт, бул ... Читати далі »

Категорія: Світ без кордонів | Переглядів: 1394 | Додав: Live | Дата: 21.12.2014 | Коментарі (0)

Кожен із нас вірить у диво. Навіть не сперечайтеся. Не кажіть, що вже дорослі, що реалісти або ще гірше – песимісти, а просто зізнайтеся: глибоко в душі у кожного живе маленька дитина, яка ображається, інколи випускає бісики, але неодмінно вірить у диво. Неодмінно! І чим ближче до нас 19 грудня, тим тепліше стає на душі. Бо навіть тоді, коли під подушкою порожньо, ми знаємо: воно відбудеться обов’язково – завтра чи через місяць, але святий Миколай не забуває ніколи і нікого. 

Колись мені розповіли досить цікаву історію. Надворі стояла студена погода. Снігу було мало, радше відлига. І від того було волого та неймовірно холодно. Хлопча тупцювало під вікнами лікарні, терло кулачками очі. Втомившись від метушні, хлопчик присів на лавці. Поруч сів старенький дідусь у пошарпаному кожусі, волохатій шапці і з такою ж волохатою бородою. Сивою і скуйовдж ... Читати далі »

Категорія: Подорожуємо разом | Переглядів: 803 | Додав: Live | Дата: 21.12.2014 | Коментарі (0)

Східний календар каже, що покровителькою 2015-го року є синя (зелена) дерев’яна Коза (або Вівця). Вона символізує жіноче начало і є твариною дуже обережною, із легким характером та мінливим настроєм. Отож, 2015-го будемо здійснювати давні мрії та відважно робитимемо ті вчинки, яких раніше боялися. І, звісно, не забуваймо бути щирими та відкритими до навколишнього світу!

Стихія року прийдешнього – дерево. А це, як відомо, символ весни і ранку. Його основні  якості – елегантність і цнотливість. Втім цей знак вважається найрішучішим на найсильнішим, адже дерево – найбільш плідний з усіх елементів та є джерелом життя, знань і розуму. Тому рік буде сприятливий для укладання шлюбних союзів і народження дітей. Астрологи обіцяють, що це буде мирний, щедрий і безпечний час, сприятливий для тих, хто хоче працювати і заробляти. 
ЯК ЗУСТРІН ... Читати далі »

Категорія: Цікаво | Переглядів: 514 | Додав: Live | Дата: 21.12.2014 | Коментарі (0)

Овен. Щоб домогтися успіху у 2015-му, Овнам доведеться багато і наполегливо працювати. Щоправда, і результат не забариться – стабільність на роботі або в бізнесі, рівні і довірливі стосунки з близькою людиною та надійні друзі цьогоріч забезпечені. Дайте волю своїм почуттям і перестаньте себе кон­тролювати. Вам обов’язково відповідатимуть взаємністю. Можуть відновиться старі взаємини, найкращий час для нових знайомств – липень-серпень. 
Телець. Тельців 2015-го чекають великі зміни в житті, тож головне завдання – бути до них готовими. Ретельно плануйте кожну подію та не відступайте – і тоді все складеться якнайкраще. Самотнім Тельцям у кінці року доведеться зробити вибір своєї другої половинки. Будьте уважні – навесні можливі невеликі травми, а восени бережіть легені.
Близнюки. У 2015 ро­ці зір ... Читати далі »

Категорія: Цікаво | Переглядів: 550 | Додав: Live | Дата: 21.12.2014 | Коментарі (0)

У Йоганна Гете є влучний вислів: «Життя надто коротке для того, щоб куштувати погані вина». Тепер, відвідавши дегустаційні зали українських виноробів, чітко розумію сенс його слів. Цікаво і досить пізнавально! Історія та секрети винної справи, натуральні вина та їх ексклюзивні аромати, букет тонкого смаку на кінчику язика… А старовинні погреби з вином неабияк вражають! 

Участь у дегустації богемного напою беру вперше. Місцевість для події підходить чи не найкраще. Закарпаття… Цей край ще з давніх часів відомий своїми винами й розлогими виноградниками. Протягом багатьох століть майстри винних справ дбайливо передавали традиції виноробства від батька до сина. Ужгород, Берегове, Мукачево та багато інших міст Закарпатської області славляться талановитими виноробами та смачними натуральними винами. Зрештою, чи не кожен господар у цьому краї ... Читати далі »

Категорія: Новини | Переглядів: 634 | Додав: Live | Дата: 21.12.2014 | Коментарі (0)

Грудень – останній місяць року і точка старту зими. Місяць перших студених морозів, довгих ночей і коротких днів. Цьогоріч зима розпочалася вчасно. Разом із її приходом настала зимова казка. Зграя пухнастих сніжинок кружляє в повітрі, виблискуючи на сонці. Дерева і кущі стоять вбрані в білі хутряні одежі, срібним килимом встелена земля. Скрип снігу під ногами, морозні візерунки на склі, передноворічна метушня. Всюди витає святковий настрій, запах ялинок і мандаринів. Це – час засніжених вуличок і різдвяних ліхтариків. Час морозних вечорів, теплої ковдри і гарячих напоїв. 
Незамінний зігріваючий коктейль узимку – глінтвейн. Він тонізує, бадьорить, піднімає настрій і допоможе подолати застуду. Перші рецепти, близькі до сучасних, були відомі ще в Давньому Римі. Тоді вино змішували з прянощами, але пили його холодним, не нагріваючи. Гаряче вино з’явилося в добу Середнь ... Читати далі »

Категорія: Новини | Переглядів: 521 | Додав: Live | Дата: 21.12.2014 | Коментарі (0)

Майже перед самісіньким відкриттям полювання на хутряного звіра – 15 і 22 листопада – в угіддях мисливсько-рибальського підприємства Любашівської районної організації УТМР було організовано загінне полювання на козулю (дика коза, сарна) за відповідними ліцензіями, що видаються на всіх копитних мисливських тварин, які підлягають відстрілу. В нашому районі таке мисливське колективне дійство можливе лише в угіддях єгеря Сергія Курдванівського, які розташовані на землях Бобрицької сільської ради. Скажу відверто: популяція цих тварин за двадцять років істотно зменшилася, левова частка збереглася на відтворювальних ділянках і в угіддях поблизу Бобриків, де вони перебувають практично в безпеці. В інших місцях їм загрожує зустріч із мисливцями, більшість яких незаконно можуть відстрілювати козулю. На жаль, так воно і є.

У вищезазначені дні полювання здійснювалос ... Читати далі »

Категорія: Мисливство | Переглядів: 1073 | Додав: Live | Дата: 21.12.2014 | Коментарі (0)

Запечена дика качка – крижень
Добре вимочуємо в холодній воді, натираємо всередині та зверху сіллю, перцем, подрібненим часником і залишаємо на 6-8 год.
Готуємо начинку. Відварюємо 1,5-2 стакани гречки й даємо охолонути. Потім перекручуємо на м’ясорубці. Окремо відварюємо потрошки (серце, печінку, шлуночок). Перекручуємо на м’ясорубку, піджарюємо на маслі, додавши 2-3 цибулини.
Змішуємо перекручену гречку з потрошками, додаємо сіль, перець за смаком і 2-3 сирих яйця.
Цим фаршем начиняємо качку. Зашиваємо. Зверху змащуємо майонезом і запікаємо 1,5-2 год. при температурі 180-200оС.
Пельмені з дичиною (козлятиною)
Готуємо фарш: 300 г козлятини, 300 г свинини. Змішуємо, додаємо 2-3 цибулини (потерти на дрібну тертку, як на деруни), сіль, перець.
Замішуємо тісто: просіваємо 800 г борошна, підсолюємо і замішуємо на гарячій кип’яченій воді. Ліпимо пельмені, варимо в підсоленій воді 5-8 хв. ... Читати далі »

Категорія: Новини | Переглядів: 461 | Додав: Live | Дата: 21.12.2014 | Коментарі (0)

Сучасне життя надзвичайно динамічне та непередбачуване. Зараз ти в місті, через годину виїжджаєш на природу, знову повертаєшся додому... Спочатку ніби все було добре, аж тут негайно потрібен, наприклад, ліхтарик. Змінюється іще щось – і колеги запитують, чи нема в тебе випадково викрутки, пінцета або ж, наприклад, шила? І це вже не кажучи про банальну відкривачку, консервний ніж, штопор тощо. Як бути? Носити з собою цілий оберемок приладдя в очікуванні, коли саме той чи інший інструмент знадобиться, адже відомий Закон Мерфі переконує: щось не зовсім хороше рано чи пізно, але все ж станеться? Або ж вчинити інакше: мати під рукою найнеобхідніше – надійне, компактне, зручне та, до того ж, гарно впорядковане і бути готовим до будь-яких несподіванок? 

Вибір саме останнього варіанта привів до надзвичайної популярності сьогодні у світі так званих комплекті ... Читати далі »

Категорія: Хобі | Переглядів: 546 | Додав: Live | Дата: 21.12.2014 | Коментарі (0)

«Краще осел, який мене везе, ніж кінь, котрий скине» (іспанська приказка)

Виявляється, історія появи осла у житті людства сягає глибокої давнини. Предком домашнього осла (лат. Equus asinus) вважається дикий африканський. Це довговуха тварина, зростом значно менша, ніж кінь, із важкою головою, тонкими ногами і короткою гривою, що доходить тільки до вух. Хвіст віслюка тонкий, із пензлем жорсткого волосся на кінці. Забарвлення ослів сіре або сірувато-піщане, уздовж спини – темна смуга. 

Щодо здібностей, то у віслюків відмінно розвинені слух, зір і нюх. Крім цього, вони добре відчувають зміну погоди. Вологість і холод ці тварини переносять погано, тому – чим гірший клімат, тим менш витривалими є осли. До їжі вони вкрай невибагливі, але воду воліють пити тільки чисту! Голос у цих хорових «співаків» просто жахливий. Варто лише од ... Читати далі »

Категорія: Світ тварин | Переглядів: 1046 | Додав: Live | Дата: 21.12.2014 | Коментарі (0)

Веснівка дволиста – майник двулистный (рос.) – majanthemum bifolium (L.) – веснівка, веснянка, заяча крів, заяча кров, заяча сіль, заячий цвіт, заячі вуха, заячі вушка, заячі ушка, зимовик, зимовник, когутик, кукурузка, кулинка, ландиш мишачий, майник, мудки.

Багаторічна трав’яна рослина родини лілійних із тонким повзучим кореневищем. Стебла прямостоячі, тонкі ребристі, мають по два листки. Листки на вегетативних пагонах одиночні, на квітоносних – парні, всі серцеподібно-яйцевидної форми. Цвіте з другої половини травня по першу декаду червня. Квітки дрібні, білі, мають форму дзвіночків, зібрані в густе суцвіття – китицю. Плід – червона ягода.
Рослина отруйна, особливо ягоди, які при вживанні викликають надмірне серцебиття і задишку.
Веснівка дволиста містить сердечні глікозиди сапоніни, лактон гомосерину, органіч ... Читати далі »

Категорія: Цілюща аптека | Переглядів: 1206 | Додав: Live | Дата: 21.12.2014 | Коментарі (0)

13 грудня православні християни відзначають день святого апостола Андрія Первозванного. Святий Андрій – один із дванадцяти апостолів, якого Христос першим покликав у послідовники. Саме тому Андрія називають Первозванним. Оскільки всі християнські свята так чи інакше збігаються з язичницькими, день Андрія припав на свято Калети – божества людської долі. У дні перед зимовим рівноденням Сонце вважалося особливо беззахисним, і Калета спускався на землю, щоб оберегти його від злих сил темряви. Саме тому Святий Андрій, що заступив місце Калети, став вважатися захисником і провісником людської долі, і саме тому ворожіння в ніч на Андрія є традиційними серед молодих незаміжніх дівчат, які прагнуть знайти свою половинку. А їхня фантазія – безмежна, тому варіантів Андріївських гадань безліч. Наведемо приклади кількох.
Гадання на воску
Коли свіча р ... Читати далі »

Категорія: Нотатки натураліста | Переглядів: 500 | Додав: Live | Дата: 21.12.2014 | Коментарі (0)

Зима – час катання на санках та ігор у сніжки! Але що ми знаємо про сніг і чому він білий?
Виявляється, сніжинка на 95% складається з повітря. Саме тому сніжинки так повільно падають на землю, немов кружляючи у повільному танку. Вчені навіть швидкість їхнього падіння вирахували – 0,9 км/год.
Те, що сніжинка має в своїй структурі повітря, пояснює її білий колір. Світло відбивається від кристалів льоду та повітря і розсіюється, тому ми і бачимо цю зимову красуню сріблясто-білою. Ще один цікавий факт: при падінні у воду сніжинка «співає», створюючи дуже високий звук, нечутний для людського вуха. Зате риба його прекрасно чує і, більше того, дуже не любить.
Анна ШНЕТ
Фото із сайта www.nastol.com.ua

Категорія: Нотатки натураліста | Переглядів: 685 | Додав: Live | Дата: 21.12.2014 | Коментарі (0)

На відміну від інших птахів, шишкар виводить пташенят узимку. Така особливість пов’язана з тим, що у зимовий час вони не мають нестачі в кормі – насінні хвойних дерев. 
Ялиновий шишкар – невеличкий птах, трохи більший за горобця. Поширені шишкарі у хвойних лісах Євразії, Північної Африки і Північної Америки. В Україні гніздяться у хвойних лісах Карпат і Криму.
Харчуються в основному насінням сосен, ялин. Урожайного року шишкарям узимку вдосталь корму. От вони і починають мостити гнізда та виводити пташенят у ситну для них пору року – взимку. 
Шишкарі-ялинники будують таке тепле гніздо, що ні яйця, ні пташенята в ньому не замерзають. Вигодовують вони малюків не комахами, як більшість зерноїдних птахів, а подрібненими насінинами хвойних дерев. Пташенята вилітають із гнізда через кілька тижнів, але тривалий час лишаються разом із батьками, а потім приєдн ... Читати далі »

Категорія: Нотатки натураліста | Переглядів: 477 | Додав: Live | Дата: 21.12.2014 | Коментарі (0)

Холодної зими найважче рибам. У них немає ані теплої барлоги, ані облаштованого гнізда. Але лускаті придумали свій, досить оригінальний спосіб зимівлі. У так званих зимувальних ямах засинають лин, лящ і короп. Вони майже три місяці живуть без жодного руху, щільно притискаючись один до одного. Сазани вибирають мулисте дно і зариваються в бруд. Іноді відшукають м’яку яму – і вляжуться в неї всім стадом.
Лише хижі риби – щуки, окуні, судаки – не дрімають усю зиму, а займаються вдосконаленням своїх хижацьких навичок. А риб у цих ямах не чіпають, тому що вони виділяють слиз, який служить ізолюючим засобом. Харчуються хижаки в зимовий період рибкою, яка взагалі не реагує на холод, – пліткою, уклейкою, йоржем. Вони і становлять зимовий раціон хижаків. 
Анна ШНЕТ 
Фото авторa

Категорія: Нотатки натураліста | Переглядів: 6431 | Додав: Live | Дата: 21.12.2014 | Коментарі (0)

Із давніх-давен калина є універсальним засобом для лікування різних хвороб. У час зимових застуд вона – справжній домашній лікар: рани загоїть і кашель вилікує! А все тому, що її плоди насичені валеріановою, оцтовою і аскорбіновою кислотами та вітамінами А і Е. Також калина багата і фітонцидами, які вбивають хвороботворні мікроби. Ягоди калини мають сечогінну, жовчогінну, протизапальну дії. Настої плодів тонізують роботу серця, корисні при неврозах, гіпертонії.
Анна КРАВЕЦЬ
Фото Олександра ДУРМАНЕНКА

Категорія: Нотатки натураліста | Переглядів: 517 | Додав: Live | Дата: 21.12.2014 | Коментарі (0)

Незвичайний музей  під назвою «Муза» з’явився неподалік міста Канкун (у Мексиці). Родзинкою музею є те, що він... під водою! 
«Музу» створили, щоб продемонструвати відвідувачам взаємодію між мистецтвом і наукою. Колекція музею налічує понад 450 скульптур натуральної величини. Усі експонати виготовлені зі спеціальних матеріалів, які використовуються для росту коралів. Цей музей по праву можна вважати одним із найбільших і найамбітніших підводних музеїв у світі.




... Читати далі »

Категорія: Нотатки натураліста | Переглядів: 619 | Додав: Live | Дата: 21.12.2014 | Коментарі (0)

Категорія: Світ очима дитини | Переглядів: 748 | Додав: Live | Дата: 21.12.2014 | Коментарі (0)

Категорія: Лісовичок | Переглядів: 483 | Додав: Live | Дата: 21.12.2014 | Коментарі (0)

Категорія: Анонси | Переглядів: 506 | Додав: Live | Дата: 21.12.2014 | Коментарі (0)

Свіжий номер ЛВ
Читайте українське
Архів ЛВ
Календар
«  Грудень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031