Запечена дика качка – крижень
Добре вимочуємо в холодній воді, натираємо всередині та зверху сіллю, перцем, подрібненим часником і залишаємо на 6-8 год.
Готуємо начинку. Відварюємо 1,5-2 стакани гречки й даємо охолонути. Потім перекручуємо на м’ясорубці. Окремо відварюємо потрошки (серце, печінку, шлуночок). Перекручуємо на м’ясорубку, піджарюємо на маслі, додавши 2-3 цибулини.
Змішуємо перекручену гречку з потрошками, додаємо сіль, перець за смаком і 2-3 сирих яйця.
Цим фаршем начиняємо качку. Зашиваємо. Зверху змащуємо майонезом і запікаємо 1,5-2 год. при температурі 180-200оС.
Пельмені з дичиною (козлятиною)
Готуємо фарш: 300 г козлятини, 300 г свинини. Змішуємо, додаємо 2-3 цибулини (потерти на дрібну тертку, як на деруни), сіль, перець.
Замішуємо тісто: просіваємо 800 г борошна, підсолюємо і замішуємо на гарячій кип’яченій воді. Ліпимо пельмені, варимо в підсоленій воді 5-8 хв.
Тушкована зайчатина
Замочуємо в холодній, трішки підсоленій воді шматочки зайчатини (на 3-4 год.), замінюючи воду два-три рази. Останній раз замочивши в холодній воді, додаємо 3-4 цибулини, розрізавши кожну на 4 частини.
Після вимочування обжарюємо зайчатину на сковороді на маслі або жирові, додаючи 3-4 цибулини, подрібненої півкільцями. Складаємо в каструлю, солимо, перчимо – за смаком. У кінці додаємо 200-300 г сметани, приправи до м’яса і лавровий лист. Протушкуємо до готовності.
Віра ДАНИЛЮК, смт Першотравенськ,
Баранівський р-н, Житомирська обл.
|