Головне меню
Рубрики
Анонси [29]
Колонка редактора [23]
На часі [25]
Еко [14]
Людина [24]
Актуальне інтерв’ю [12]
Світ без кордонів [7]
Резонанс [6]
Сторінки історії [17]
Глибинка [10]
Природа і ми [33]
Мисливство [13]
Рибальство [9]
Світ тварин [9]
Наш фотоконкурс [13]
Зі світу по нитці [4]
Хобі [17]
Цілюща аптека [29]
Лісова книгарня [9]
Цікаво [53]
Нотатки натураліста [161]
Світ очима дитини [20]
Лісовичок [31]
На замітку [18]
У світі пернатих [15]
Подорожуємо разом [29]
Психіка людина і проблеми лісівництва [10]
Новини [101]
Світ рослин [6]
Роздуми [9]
До теми [9]
Традиції та сьогодення [16]
До ювілею [7]
Статистика
Главная » 2014 » Грудень » 21 » І зігріває душу
18:21
І зігріває душу

Грудень – останній місяць року і точка старту зими. Місяць перших студених морозів, довгих ночей і коротких днів. Цьогоріч зима розпочалася вчасно. Разом із її приходом настала зимова казка. Зграя пухнастих сніжинок кружляє в повітрі, виблискуючи на сонці. Дерева і кущі стоять вбрані в білі хутряні одежі, срібним килимом встелена земля. Скрип снігу під ногами, морозні візерунки на склі, передноворічна метушня. Всюди витає святковий настрій, запах ялинок і мандаринів. Це – час засніжених вуличок і різдвяних ліхтариків. Час морозних вечорів, теплої ковдри і гарячих напоїв. 
Незамінний зігріваючий коктейль узимку – глінтвейн. Він тонізує, бадьорить, піднімає настрій і допоможе подолати застуду. Перші рецепти, близькі до сучасних, були відомі ще в Давньому Римі. Тоді вино змішували з прянощами, але пили його холодним, не нагріваючи. Гаряче вино з’явилося в добу Середньовіччя в європейських країнах. А починаючи з XVII ст., у зв’язку з тим, що прянощі перестали бути рідкістю, напій стає більш доступним і набуває популярності. Тоді з’являється і сама назва коктейлю, що в перекладі з німецької означає «палаюче вино». Сьогодні ж скуштувати гарячий глінтвейн можна на різдвяних ярмарках, після лижних прогулянок та на інших зимових гуляннях. Крім того, його приготування – це чудова нагода запросити друзів і провести вечір у приємній теплій компанії.
 Глінтвейн − напій переважно з вина (частіше червоного), нагрітого до певної температури, зазвичай із додаванням прянощів та спецій. Є велика кількість варіантів приготування. Традиційні складники: червоне вино, цукор або мед, кориця, гвоздика. Також у глінтвейн іноді додають ром, коньяк, лікери, імбир, лимон, апельсин, журавлину та інші інгредієнти, на які вистачить фантазії. У приготуванні глінтвейну є кілька важливих правил. Використовуючи їх, можна з легкістю приготувати цей напій. Перш за все, глінтвейн у жодному випадку не повинен закипати – інакше він втратить свої смакові якості та корисні властивості. Температура нагрівання повинна бути не більше 70-75 градусів. Для того, щоб не перегріти, слід зняти його з вогню, як тільки зникне біла піна з поверхні суміші. Для глінтвейну оптимально підходять червоні сухі та напівсухі неміцні вина. Але вміст алкоголю повинен становити не менше 7%. Прянощі краще додавати цілі, а не мелені, адже тоді не вдасться його відфільтрувати, і каламутний напій буде «скрипіти» на зубах. Подавати слід відразу після приготування, бажано, розливши у високі стакани, щоб глінтвейн не так швидко холонув і ви довше змогли насолоджуватися, вдихаючи гарячі ефірні пари.
Глінтвейн класичний
Інгредієнти:
Червоне (сухе) вино – 750 мл,
Мед (або цукор) – 1-2 ст. л.,
Лимон (або апельсин) – 1 шт.,
Кориця і гвоздика – до смаку.   
Спосіб приготування: 
Переливаємо вино в емальований посуд і ставимо на маленький вогонь. Додаємо цукор або мед, порізані цитрусові, гвоздику та корицю. Продовжуємо нагрівати до 70 градусів, помішуючи дерев’яною ложкою. Температуру можна визначити на смак. Глінтвейн повинен бути таким, щоб його можна було пити, не обпікаючись. Перед подачею розлити у склянки та прикрасити шматочками лимона або апельсина. Корисний напій готовий до вживання. Смачного!
Тетяна ГАЛАНІНА
Фото Олександра ДУРМАНЕНКА

Категория: Новини | Просмотров: 522 | Добавил: Live | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Свіжий номер ЛВ
Читайте українське
Архів ЛВ
Календар
«  Грудень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031