Головне меню
Рубрики
Анонси [29]
Колонка редактора [23]
На часі [25]
Еко [14]
Людина [24]
Актуальне інтерв’ю [12]
Світ без кордонів [7]
Резонанс [6]
Сторінки історії [17]
Глибинка [10]
Природа і ми [33]
Мисливство [13]
Рибальство [9]
Світ тварин [9]
Наш фотоконкурс [13]
Зі світу по нитці [4]
Хобі [17]
Цілюща аптека [29]
Лісова книгарня [9]
Цікаво [53]
Нотатки натураліста [161]
Світ очима дитини [20]
Лісовичок [31]
На замітку [18]
У світі пернатих [15]
Подорожуємо разом [29]
Психіка людина і проблеми лісівництва [10]
Новини [101]
Світ рослин [6]
Роздуми [9]
До теми [9]
Традиції та сьогодення [16]
До ювілею [7]
Статистика
Главная » 2015 » Січень » 20

Згідно зі скандинавською міфологією, північні боги наділені особливою силою, серйозністю. Приміром, однорукий бог військової доблесті Тюр «відповідає» за розум, закон, судження та міру. Бог війни і перемоги Один уособлює натхнення, інтуїцію, трансформацію. За Тором (бог грому і бурі) закріплені втілення фізичної сили, енергії, могутності. Фрейя (богиня любові й війни) символізує благополуччя, фізичне здоров’я, створення, відновлення, а також природні явища. Їх іще багато – суворих і доблесних богів далекої Скандинавії. Та є важлива риса, яка всіх об’єднує, – потужна сила їхнього енергетичного потенціалу. 

Хто прагне відновити душевну рівновагу, «перезарядити» внутрішній стержень свіжими потоками енергії, щоб жити й творити з нови ... Читати далі »

Категорія: Подорожуємо разом | Переглядів: 1018 | Додав: Live | Дата: 20.01.2015 | Коментарі (0)

Навіть через стільки років після падіння комунізму у Східній Європі олені, які живуть у прикордонній зоні між Чехією та Німеччиною, як і раніше, не наважуються перетинати кордон.
Дослідники, які вивчили міграцію 300 оленів, зробили висновки, що тварини вважають за краще залишатися з однієї сторони кордону. За словами вчених, олені далекі від ідеології, «вони просто дуже консервативні в своїх звичках».
У роки холодної війни кордон між тодішньою Чехословаччиною та Західною Німеччиною був непрохідним для тварин через загородження з колючого дроту зі струмом. На межі Чехословаччини були встановлені три ряди таких загороджень, які, до того ж, патрулювалися озброєними прикордонниками. У ті роки під час спроби втекти на Захід було вбито майже 500 людей.
Дослідники стежили за міграцією оленів із допомогою одягнутих на тварин нашийників, оснащених приладами GPS-навігації. Сигнал приймав та обробляв комп&rsq ... Читати далі »

Категорія: Цікаво | Переглядів: 468 | Додав: Live | Дата: 20.01.2015 | Коментарі (0)

Коли запитують, що в житті найважливіше, кожен мимоволі думає про своє. Комусь важливі гроші, комусь – кар’єра, комусь хочеться спокою. Що ж каже наука? Що може зробити людину щасливою? 

Вчені стверджують, що життя в міських районах із зеленими насадженнями справляє довготривалий позитивний ефект на психічне здоров’я людини, на відміну від таких факторів, як підвищення заробітної плати або просування по службі, які мають лише короткостроковий вплив.
Як пояснює співавтор дослідження Метью Уайт, учений із Європейського центру з питань навколишнього середовища і здоров’я людини при Ексетерському університеті, городяни, які живуть у більш зелених міських районах, мають менше ознак депресії та тривоги.
– Люди роблять багато речей, які їх ощасл ... Читати далі »

Категорія: Цікаво | Переглядів: 534 | Додав: Live | Дата: 20.01.2015 | Коментарі (0)

Пригадую шкільні роки. У старших класах вперше потрапила до родичів у село (що поробиш, міська дитина). Все природне, відкрите там, видалося приємною диковинкою: чиста колодязна вода, домашні сир і масло, прісні пухнасті перепічки, що готувала тітка. Смакота! А домашній хліб із печі… Подібного, здається, не куштувала ніде. Окрім щедрої порції любові та умов виготовлення паляниць, була у них іще одна родзинка, яка робила випічку не лише надзвичайно смачною, але й корисною. А секрет таївся у… заквасці, на якій піднімалося тісто.

Раніше у селах слідували традиційним рецептам випікання хліба без застосування термофільних дріжджів, які не вирізняються особливою користю для людського організму. Вони винайдені, до речі, лише в 40-х рр. минулого століття для прискорення технологічного процесу в ... Читати далі »

Категорія: Новини | Переглядів: 1135 | Додав: Live | Дата: 20.01.2015 | Коментарі (0)

Юрій Савка – добре відомий на Волині та далеко за її межами майстер вишивки. Захопившись цим мистецтвом у зрілому віці, ось уже двадцять років вважає вишивку справою всього життя.

Родом – з Івано-Франківщини, із селища Яблунів Косівського р-ну. Юрій Еммануїлович – старший син у багатодітній родині, тож чимало бачив на своєму віку. Каже, що війна забрала два роки навчання у школі. 
− І мій дідусь, і батько були лісничими – розповідає Юрій Емануїлович. − Батько хотів, аби я також вступав у лісовий інститут. Я ж хотів романтики – вибрав гірничу справу. У моїй сім’ї була демократія, тож батько не заперечував. Але після школи мені дали рік відстрочки, тож рік навіть працював у лісовому господарстві десятником. Мав ... Читати далі »

Категорія: Хобі | Переглядів: 936 | Додав: Live | Дата: 20.01.2015 | Коментарі (0)

Дерево Туле (ісп. Árbol del Tule) росте посеред міста Санта-Марія-дель-Туле, що в Мексиці. Воно є найтовстішим деревом у світі. 
Діаметр його стовбура сягає 14 м, окружність – 42 м. Спочатку можна подумати, що Туле – це кілька зрощених між собою стовбурів різних дерев, проте тести ДНК показали: то – одне дерево.
Щоб обхопити це «деревце», потрібно не менше 30 людей, які би взялися за руки. Тінь від дерева може покрити 500 осіб. Висота велетня становить близько 40 м, а маса – 636 т.
Легенда сапотеків (індіанський народ у Мексиці) свідчить, що дерево Туле посадив 1400 років тому Печоча – жрець ацтекського бога вітру Ехекатля. Вчені підтверджують, що вік дерева приблизно такий, як про це говорить індіанська легенда – 6 тис. років. У 2001-му це дивовижне дерево включили до спи ... Читати далі »

Категорія: Новини | Переглядів: 477 | Додав: Live | Дата: 20.01.2015 | Коментарі (0)

Війна 
Зло, неволя, кривда, муки…
Війна взяла все в свої руки:
Гранати, кулі, автомати, 
Нема любові, миру, ради.
Країна падає додолу, 
А вороги – напоготові,
Та ми не зрадим рідну мову,
Не знайдем правди в вражім слові!
Боротись будемо до скону,
Щоб нелюд не зайняв би трону,
Щоб лагідне звучало слово,
Ми вірим в нашу рідну мову.
Рішучі будем до загину,
Хоч не жадаємо війни,
Але ні краплі України
Не віддамо вражому сину!


Я – за мир
Я за мир і спокій в Україні, 
Я за щастя й злагоду в сім’ї,
Й патріотів у кожній у родині,
Я – за час щасливий на землі,
За єднання народів світу,
Я за предків й проти ворог ... Читати далі »

Категорія: Новини | Переглядів: 504 | Додав: Live | Дата: 20.01.2015 | Коментарі (0)

Зимові свята – особливі! Очікування приходу Святого Миколая, новорічна ніч, Святвечір та Різдво дарують фантастичну атмосферу віри в диво, яка полонить і дітей, і дорослих. Ця віра у Бога та власні сили – така необхідна у нинішні непрості часи, пронизує ще одне особливе зимове свято, яке своїм обрядом наче заперечує зиму з її морозами. Саме 18-19 січня святкується Хрещення Господнє, яке славить описаний у Євангелії епізод охрещення Ісуса Христа у водах ріки Йордан, неподалік місця із назвою «Віфавара» (старовинна назва – Віфанія Зайорданська), через яке паломники перебиралися на інший берег. Під час цього сталася ще одна подія, яка породила свято Богоявлення. 

Незважаючи на те, що свято це має христия ... Читати далі »

Категорія: Новини | Переглядів: 558 | Додав: Live | Дата: 20.01.2015 | Коментарі (0)

Хрін звичайний – хрен обыкновенный – armoracia rusticana. Народні назви – хрен, хрін, хрон. Хрін – багаторічна рослина 50-110 см заввишки родини капустяних. Поширена в культурі або в напівдикому стані на всій території України. Корінь товстий, розгалужений. Прикореневі листки великі, продовгуваті або продовгувато-овальні, глянсуваті. Квітконосне стебло з’являється на 2-3 рік. Плід – продовгувато-овальний або кулеподібний стручок. У більшості культурних сортів насіння не зав’язується. 
Хрін – городня рослина, корінь якої вживають як приправу до м’ясних страв і не тільки. Листя використовують як основний складник при солінні та консервуванні овочів.
Хрін у готовому вигляді підвищує смакові якості страв, поліпшує травлення. З нього готують ... Читати далі »

Категорія: Цілюща аптека | Переглядів: 933 | Додав: Live | Дата: 20.01.2015 | Коментарі (0)

Зима – найважче випробування для всіх птахів. Оскільки світловий день короткий, а витрати сил значні, весь свій час птахи зайняті пошуком їжі. Синиці та сойки, приміром, роблять запаси насіння ще восени, ховаючи його під корою, але інколи погодні умови не залишають пернатим жодного шансу на виживання. Тому птахи потребують нашої допомоги. І найкращим подарунком для них стане годівничка з кормом.

Традиційно Волинський обласний еколого-натуралістичний центр спільно з Луцьким навчально-виховним комплексом ЗОШ-інтернат І-ІІІ ст.-правознавчий ліцей із посиленою фізичною підготовкою провели акцію «Годівничка». 
– Організовуючи такі заходи, ми дотримуємось основної цілі – виховувати у школярів любов до природи, рідного краю, бажання б ... Читати далі »

Категорія: Природа і ми | Переглядів: 555 | Додав: Live | Дата: 20.01.2015 | Коментарі (0)

Хліб (лише білий) у вигляді крихт буде доречним майже для всіх видів птахів. Важливо використовувати подрібнений черствий хліб, оскільки свіжий на холоді замерзає.
Злакові: пшениця, ячмінь, просо, овес, рис – будуть до смаку більшості видів пташок. Із круп найкраще підійдуть вівсяна та перлова.
Зернята соняшника – універсальний корм для зимуючих птахів. Велика кількість рослинних жирів у насінні соняшнику робить його важливим джерелом енергії в умовах зимових холодів.
Сало, м’ясо, маргарин дуже люблять синиці, повзики і деякі інші види птахів. Але варто пам’ятати, що птахам можна тільки несолоне сало або м’ясо. Шматочки сала нанизуються на мотузку, яка вішається на гілках дерев або чагарників так, щоб вона не дісталася воронам та сорокам, а також кішкам і собакам.
Горобина, бузина, ка ... Читати далі »

Категорія: Природа і ми | Переглядів: 963 | Додав: Live | Дата: 20.01.2015 | Коментарі (0)

Що може бути більш заспокійливим та ніжнішим, ніж обійми матусі? Тільки її поцілунок лікує забиті колінця, обійми – нерозділене кохання, а мудре слово – настанова на все життя. Найщиріші, найтепліші стосунки на світі – між двома найріднішими людьми, бо ж усе на світі починається з мами. Давайте поглянемо,  які чисті та світлі взаємини існують між мамами та їхніми дітками у світі тварин,  і, можливо, візьмемо з них приклад.
Анна КРАВЕЦЬ
Фото Олександра ДУРМАНЕНКА

Категорія: Природа і ми | Переглядів: 500 | Додав: Live | Дата: 20.01.2015 | Коментарі (0)

Глибокий зимовий спокій та безтурботність охопили природу. Під міцною кригою застигли річки й озера. У казковій красі заснули бори та діброви. Після похмурого грудня на небі з’являються острівці блакиті, та й сонячних днів помітно більшає. 
У давнину цей місяць називали «просинцем» (від «просити у Богів добра»), бо саме на цей час випадають різдвяні свята. З давніх-давен зимовий період дозволяв селянам спочити від тяжкої фізичної праці, насамперед землеробської. Оскільки вільного часу було вдосталь, його заповнювали різноманітними формами дозвілля.
Анна КРАВЕЦЬ
Фото автора

Категорія: Нотатки натураліста | Переглядів: 454 | Додав: Live | Дата: 20.01.2015 | Коментарі (0)

Природа навела зимовий марафет – вдягнула гарну білу шубку, прикрасила стріхи блискучими сережками та гарненько оздобила вікна неперевершеними візерунками.
Чарівний художник-мороз декорує вікна, використовуючи дивовижні та унікальні технології. Виявляється, кристали льоду з’являються на шибках уздовж подряпин, мікротріщин та інших дефектів на склі. Тому у нас є чудова нагода спостерігати за дивовижною геометрією природи просто вдома! Зимові візерунки на склі вражають своєю красою та неповторністю. Дивлячись на них, хочеться вірити в диво!
Анна КРАВЕЦЬ
Фото Марти ЛИСОЇ

Категорія: Нотатки натураліста | Переглядів: 477 | Додав: Live | Дата: 20.01.2015 | Коментарі (0)

(Закінчення. Початок у попередніх номерах «ЛВ»)
Надзвичайно популярні зображення тварин і рослин у боністиці. Приміром, на грошових купюрах Данії зображені качка гага, білка, прудка ящірка, короп, горобець, метелик. 
На гульденах Голландії у вигляді водяних знаків нанесені зображення бекаса, кролика, бджоли. 
На банкноті Німеччини вартістю 500 марок намальовані метелик і гусениця на листі кульбаби. 
На швейцарській купюрі у 100 франків поміщена мураха – символ працьовитості. 
На купюрі Естонії номіналом 100 естонських крон зображений соловей. 
До 1994 р. фауна була представлена на грошах-купонах Республіки Білорусь. На купюрах різного номіналу були зображені лось, зубр, рись, вовк, заєць, бобер, ведмідь. 
Канада також приділила увагу своїй фауні. На канадських доларах зображені гагара, канадська казарка, полярна сова, орел-скопа з рибою, водомороз, дрозди, ... Читати далі »

Категорія: Нотатки натураліста | Переглядів: 532 | Додав: Live | Дата: 20.01.2015 | Коментарі (0)

Чи задумувалися ви коли-небудь, де раки зимують? А ми знаємо де!
Загалом рід раків складається з трьох видів, і всі вони трапляються в Україні. Рак широкопалий (Astacus astacus L.), поширений у деяких невеличких річках і озерах правобережної заплави Дністра, Пруту й Тетерева; товстопалий (Astacus pachypus L.) – у Дніпровсько-Бузькому лимані, а вузькопалий (Astacus leptodactylus Eschz.) – у всіх прісних та солонуватих водоймах. 
Хоча знайти місця зимівлі раків досить непросто – достеменно відомо, що вони ховаються від холодів на глибинах водойм, де вода не перетвориться у лід навіть за сильних морозів. Там і дрімають. Лише інколи, коли крізь товщу води пробивається сонячне світло, раки ненадовго залишають «домівку» для пошуків їжі – смачних водоростей чи, якщо пощастить, угодованого хробака. Цей малорухливий спосіб життя ха ... Читати далі »

Категорія: Нотатки натураліста | Переглядів: 720 | Додав: Live | Дата: 20.01.2015 | Коментарі (0)

Усе своє життя кріт проводить у підземних норах, які прокладає у різних горизонтах ґрунту. Викопує і житлові, й кормові. Житловими норами кріт переходить від «спальні» до «кухні», де цей підземний мешканець зберігає цілі комори паралізованих дощових черв’яків, яким прокушує голови. А ось кормові нори є пастками, у які потрапляють безхребетні.
Оскільки у сплячку кроти не впадають, вони активні цілий рік. Узимку нерідко прокладають ходи під снігом або в глибині ґрунту, нижче за рівень промерзання. У суворі малосніжні зими, коли земля промерзає глибше, ніж на півметра, багато кротів гинуть із голоду. Щодо зимового меню, то воно не надто відрізняється від літнього, проте взимку потреба в їжі знижується. 
Анна ШНЕТ
Фото із сайта www.eco-live.com.ua

Категорія: Нотатки натураліста | Переглядів: 591 | Додав: Live | Дата: 20.01.2015 | Коментарі (0)

Зима ввійшла у свої володіння, освоїлась і почала бешкетувати.
На Одещині, приміром, переддень Нового року відзначився небувалим в історії краю снігопадом. Такої кількості снігу, за підрахунками науковців, за останніх 120 років іще не було. Стихія повністю паралізувала рух транспорту в місті і на всіх сільських дорогах. Закриті для перетину міжнародні пункти пропуску на державному кордоні України з Республікою Молдова. Завмерли на міжнародних автотрасах великовантажні фури. Через погіршення погодних умов в Одеській області обмежили рух на трасі Одеса – Мелітополь – Новоазовськ.
На новорічні свята потерпали від снігових заметів і Львівщина, Житомирщина, Запоріжжя, Ми­колаївщина, Харківщи­на та Херсонщина. А у м. Тячів Закарпатської обл.  випало понад 20 см снігу.

< ... Читати далі »
Категорія: Нотатки натураліста | Переглядів: 459 | Додав: Live | Дата: 20.01.2015 | Коментарі (0)

Категорія: Лісовичок | Переглядів: 577 | Додав: Live | Дата: 20.01.2015 | Коментарі (0)

Категорія: Лісовичок | Переглядів: 536 | Додав: Live | Дата: 20.01.2015 | Коментарі (0)

Категорія: Новини | Переглядів: 419 | Додав: Live | Дата: 20.01.2015 | Коментарі (0)

Свіжий номер ЛВ
Читайте українське
Архів ЛВ
Календар
«  Січень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031