Головне меню
Рубрики
Анонси [29]
Колонка редактора [23]
На часі [25]
Еко [14]
Людина [24]
Актуальне інтерв’ю [12]
Світ без кордонів [7]
Резонанс [6]
Сторінки історії [17]
Глибинка [10]
Природа і ми [33]
Мисливство [13]
Рибальство [9]
Світ тварин [9]
Наш фотоконкурс [13]
Зі світу по нитці [4]
Хобі [17]
Цілюща аптека [29]
Лісова книгарня [9]
Цікаво [53]
Нотатки натураліста [161]
Світ очима дитини [20]
Лісовичок [31]
На замітку [18]
У світі пернатих [15]
Подорожуємо разом [29]
Психіка людина і проблеми лісівництва [10]
Новини [101]
Світ рослин [6]
Роздуми [9]
До теми [9]
Традиції та сьогодення [16]
До ювілею [7]
Статистика
Главная » 2015 » Січень » 20 » Що важливіше?
22:37
Що важливіше?

Коли запитують, що в житті найважливіше, кожен мимоволі думає про своє. Комусь важливі гроші, комусь – кар’єра, комусь хочеться спокою. Що ж каже наука? Що може зробити людину щасливою? 

Вчені стверджують, що життя в міських районах із зеленими насадженнями справляє довготривалий позитивний ефект на психічне здоров’я людини, на відміну від таких факторів, як підвищення заробітної плати або просування по службі, які мають лише короткостроковий вплив.
Як пояснює співавтор дослідження Метью Уайт, учений із Європейського центру з питань навколишнього середовища і здоров’я людини при Ексетерському університеті, городяни, які живуть у більш зелених міських районах, мають менше ознак депресії та тривоги.
– Люди роблять багато речей, які їх ощасливлюють: вони прагнуть кар’єрного росту, підвищення заробітної плати, навіть одружуються, – розповідає він. – Але біда з усіма цими речами полягає в тому, що за півроку-рік усе одно повертаються до своїх початкових вихідних рівнів благополуччя. Таким чином, ці речі не дають стійкого ефекту; вони не роблять нас щасливими в довгостроковій перспективі. Так, у групі переможців лотереї, які виграли неймовірні гроші, спостерігався безперечний позитивний ефект, але після того, як минуло від шести місяців до року, всі вони повернулись до базису.
Вчені вирішили перевірити, чи буде позитивний ефект від життя в зелених міських районах тривалим, або ж він також зникне після певного періоду часу. Для цього команда використала дані дослідження Ессекського університету, яке розпочалося ще у 1991 р.


– Це масивна репрезентативна вибірка населення Великобританії (нині близько 40 000 домогосподарств на рік), яка містить відповіді на такі питання, як величина доходу, сімейний стан тощо, – розповідає доктор Уайт. – Крім того, вона також включає запитальник загального здоров’я, який використовується медиками для діагностики депресії і тривожних розладів.
Дані виявилися красномовними: навіть через три роки психічне здоров’я мало хороші показники, на відміну від «недовговічного» ефекту від багатьох інших речей, котрі, як ми думаємо, роблять нас щасливими.
До того ж, розповів доктор Уайт, є підстави вважати, що люди, які живуть у так званих «зелених зонах», менш схильні до стресу, тож приймають більш зважені рішення та показують кращу комунікабельність.
Отож, можна багато про що говорити, але те, що природа дарує щастя, є беззаперечним. Від людини ж потрібно лише одне – берегти легені планети та саме життя. 
Олександра БІЛЕВИЧ
Фото Олександра ДУРМАНЕНКА

Категория: Цікаво | Просмотров: 535 | Добавил: Live | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Свіжий номер ЛВ
Читайте українське
Архів ЛВ
Календар
«  Січень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031