Головне меню
Рубрики
Анонси [29]
Колонка редактора [23]
На часі [25]
Еко [14]
Людина [24]
Актуальне інтерв’ю [12]
Світ без кордонів [7]
Резонанс [6]
Сторінки історії [17]
Глибинка [10]
Природа і ми [33]
Мисливство [13]
Рибальство [9]
Світ тварин [9]
Наш фотоконкурс [13]
Зі світу по нитці [4]
Хобі [17]
Цілюща аптека [29]
Лісова книгарня [9]
Цікаво [53]
Нотатки натураліста [161]
Світ очима дитини [20]
Лісовичок [31]
На замітку [18]
У світі пернатих [15]
Подорожуємо разом [29]
Психіка людина і проблеми лісівництва [10]
Новини [101]
Світ рослин [6]
Роздуми [9]
До теми [9]
Традиції та сьогодення [16]
До ювілею [7]
Статистика
Главная » 2015 » Січень » 20 » Найкращий подарунок для пернатих
21:47
Найкращий подарунок для пернатих

Зима – найважче випробування для всіх птахів. Оскільки світловий день короткий, а витрати сил значні, весь свій час птахи зайняті пошуком їжі. Синиці та сойки, приміром, роблять запаси насіння ще восени, ховаючи його під корою, але інколи погодні умови не залишають пернатим жодного шансу на виживання. Тому птахи потребують нашої допомоги. І найкращим подарунком для них стане годівничка з кормом.

Традиційно Волинський обласний еколого-натуралістичний центр спільно з Луцьким навчально-виховним комплексом ЗОШ-інтернат І-ІІІ ст.-правознавчий ліцей із посиленою фізичною підготовкою провели акцію «Годівничка». 
– Організовуючи такі заходи, ми дотримуємось основної цілі – виховувати у школярів любов до природи, рідного краю, бажання берегти на примножувати природні цінності, – розповідає методист зоологічного відділу ВОЕНЦ Ангеліна Шолом. – Сьогодні, окрім цього, хочемо ознайомити дітей з етапами і правилами підгодівлі птахів узимку та типами годівничок. 
Загалом підгодівлю птахів проводять у період, коли їм складно знайти звичний корм – у снігову пору й аж до появи першої зелені.
А щодо самої пташиної їдальні, то її можна виготовити, використовуючи будь-що, приміром, пластикові пляшки, дріт, коробки, ящики, дошки, мотузки, скляні банки та багато іншого. Чітких вимог до вигляду годівничок насправді немає, але важливо, щоб у ній постійно був прийнятний для птахів корм, який не намокне або не засиплеться снігом, конструкція годівниці повинна витримувати складні погодні умови та надійно кріпитися до дерева чи підвіконня.
– Врятувати птахів від голодної смерті дуже просто, – говорить керівник гуртка «Юні друзі природи» ВОЕНЦ Ірина Лещук. – Необхідно лише розвісити «їдальні» для пернатих і не забувати поповнювати їх відповідним кормом.
Найпростішим «рестораном» для пернатих є звичайна фанерна дощечка з бортами 3-5 см, яку краще чіпляти під навісом. Щоб використання корму було раціональнішим, доцільно майструвати годівниці з дашком. Годівниці-автомат – зручні у користуванні, бо корм у них досипається у міру поїдання птахами. Годівниці-курені встановлюють на землі, оскільки кільчаста горлиця, посмітюха, вівсянка звичайна та сіра куріпка харчуються на землі. Особливість такої годівнички в тому, що майструється вона у вигляді відкритого з обох боків куреня на випадок небезпеки. Якщо випадає великий сніг, територію біля такої годівниці присипають половою, соломою або корою.
– Зимова підгодівля має позитивні наслідки не лише для самих птахів, а й для людини, – продовжує Ангеліна Федорівна. – Вона дозволяє відвернути увагу птахів від видзьобування бруньок на плодових деревах і – найголовніше –  служить для приваблення пернатих у місця, де вони можуть принести велику користь у період вигодовування пташенят комахами-шкідниками.
Анна КРАВЕЦЬ
Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
та Валерії КОЛІСНИК

Категория: Природа і ми | Просмотров: 557 | Добавил: Live | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Свіжий номер ЛВ
Читайте українське
Архів ЛВ
Календар
«  Січень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031