Головне меню
Рубрики
Анонси [29]
Колонка редактора [23]
На часі [25]
Еко [14]
Людина [24]
Актуальне інтерв’ю [12]
Світ без кордонів [7]
Резонанс [6]
Сторінки історії [17]
Глибинка [10]
Природа і ми [33]
Мисливство [13]
Рибальство [9]
Світ тварин [9]
Наш фотоконкурс [13]
Зі світу по нитці [4]
Хобі [17]
Цілюща аптека [29]
Лісова книгарня [9]
Цікаво [53]
Нотатки натураліста [161]
Світ очима дитини [20]
Лісовичок [31]
На замітку [18]
У світі пернатих [15]
Подорожуємо разом [29]
Психіка людина і проблеми лісівництва [10]
Новини [101]
Світ рослин [6]
Роздуми [9]
До теми [9]
Традиції та сьогодення [16]
До ювілею [7]
Статистика
Главная » У світі пернатих

Називаючи горобця горобцем або ластівку ластівкою, мабуть, мало хто зважає на те, як виникли такі назви птахів, тим паче, що їх майже однаково іменують скрізь в Україні. Коли ж виявляєш, що одного й того ж птаха в одній місцевості називають «чайка», а в іншій – «книга» і, до того ж, російською мовою як «чайка» означені зовсім інші птахи, тоді й може виникнути зацікавленість. То яким же способом утворюються назви наших пернатих сусідів?

Вчені присвоюють птахам (та й усім тваринам і рослинам) латинські назви, які використовуються в наукових працях, написаних будь-якою мовою. Тому всім, хто знає ці назви, легко зрозуміти з наукової літератури, про якого з птахів у ній ідеться. Скажімо, «чайкою» і «книгою» в Україні називають птаха Vanellus vanellus, а в ро ... Читати далі »

Категорія: У світі пернатих | Переглядів: 3299 | Додав: Live | Дата: 18.10.2013 | Коментарі (0)

Запитання досить складне, адже птахи, крім видимого ззовні оперення, мають ще чимало пір’їн під сподом. Загалом у птахів виділяють три основних типи оперення. Пухові пера, розташовані найближче до шкірного покриву, які утримують тепло організму. Фактично птахи живуть під периною або, якщо згадати, як ми застосовуємо пір’я для власної користі, під пуховою ковдрою. Пухове оперення надзвичайно м’яке й пухнасте. Каченята і пташенята багатьох видів повністю вкриті пушком, а водоплавні птахи, які ведуть водний спосіб життя, утримують більше тепла, ніж будь-які інші групи птахів, ізолюючи його саме пуховим оперенням.


Контурні пера покривають усі зовнішні ділянки тіла, перекриваючи одне одного, і виконують низку важливих функцій. Вони підтримують тепло, забезпечують водонепроникні ... Читати далі »

Категорія: У світі пернатих | Переглядів: 552 | Додав: Live | Дата: 20.09.2013 | Коментарі (0)

Навколо нас чимало цікавих птахів. Та, без сумніву, дрімлюга – один із найбільш оригінальних, незвичних зовні, а надто для тих, хто бачить його вперше і не підо­зрює, що такі пернаті взагалі бувають.


Дрімлюга гніздується на величезному просторі, який межує з субтропічними і північними районами Північноамериканського континенту. Цей невибагливий птах селиться в різних місцях, проте трапляється переважно в низовинних районах. Знайти дрімлюгу можна навіть у горах на висоті до 2 400 м над р. м., де вона живе і гніздиться серед голих каменів. Ці дрімлюги заселяють рівнинні поля і світлі хвойні ліси. Вони полюють високо над землею, озерами, річками та лугами.
Дрімлюга не має потреби приховувати гніздо, о ... Читати далі »

Категорія: У світі пернатих | Переглядів: 797 | Додав: Live | Дата: 20.08.2013 | Коментарі (0)

Найперше, що спадає нам на думку при слові «колібрі», – найменша пташка на Землі. Але існує значно більше таємниць і маловідомих фактів про цього пернатого друга.
За один день життя (з розрахунку на одиницю ваги) колібрі витрачає приблизно стільки ж енергії, як реактивний літак!
Серце цієї птахи займає майже половину порожнини тіла, б’ється з частотою 1400 ударів на хвилину, а швидкість її польоту досягає 80 км/год. Роблячи крилами до 80 помахів за секунду, видає дзижчання, подібне до джмелиного.
Захищаючи своє гніздо, птахи можуть сильними ударами дзьоба збити змію.
Колібрі ... Читати далі »
Категорія: У світі пернатих | Переглядів: 602 | Додав: Live | Дата: 20.08.2013 | Коментарі (0)

Цьогорічна особлива весна здивувала не лише людей. Лелеки, яких наші предки шанували з давніх-давен, поверталися до рідної України як завжди – наприкінці березня. Але на них чекав не дуже приємний сюрприз – морози, намети снігу, відсутність їжі. Як у складних ситуаціях людина миттєво зближається з природою, намагаючись будь-яким способом допомогти представникам фауни, читайте нижче.

Жителі міста Ковель, що на Волині, які щороку допомагають зимувати лебедям на річці Турія, знову взялися підгодовувати лелек. Птахи, які прилетіли із місць зимівлі, стали мешкати на одній з околиць Міста залізничників.
Більше сорока лелек, які повернулися на Волинь із теплих країв, замість весняного тепла застали морози та снігопади. Опинившись в екстремальних умовах, птахи облюбували територію ... Читати далі »

Категорія: У світі пернатих | Переглядів: 1722 | Додав: Live | Дата: 20.05.2013 | Коментарі (0)

« 1 2 3 »
Свіжий номер ЛВ
Читайте українське
Архів ЛВ
Календар
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930