Головне меню
Рубрики
Анонси [29]
Колонка редактора [23]
На часі [25]
Еко [14]
Людина [24]
Актуальне інтерв’ю [12]
Світ без кордонів [7]
Резонанс [6]
Сторінки історії [17]
Глибинка [10]
Природа і ми [33]
Мисливство [13]
Рибальство [9]
Світ тварин [9]
Наш фотоконкурс [13]
Зі світу по нитці [4]
Хобі [17]
Цілюща аптека [29]
Лісова книгарня [9]
Цікаво [53]
Нотатки натураліста [161]
Світ очима дитини [20]
Лісовичок [31]
На замітку [18]
У світі пернатих [15]
Подорожуємо разом [29]
Психіка людина і проблеми лісівництва [10]
Новини [101]
Світ рослин [6]
Роздуми [9]
До теми [9]
Традиції та сьогодення [16]
До ювілею [7]
Статистика
Главная » 2014 » Листопад » 20 » Приборкання норовливого
21:11
Приборкання норовливого

Вже тисячі років людей оточують одомашнені тварини. Вони не лише милують око, покращують настрій, а й стають справжніми друзями. Папуги, хом’яки, черепахи, кішки, собаки – звичні для нас, всі ми знаємо, як за ними доглядати. Однак є й інші, не менш чарівні, але куди більш рідкісні домашні тварини. І з кожним роком дедалі популярніше стає приручати екзотичних тварин, які відрізняються яскравим забарвленням, мають винятковий темперамент і непередбачувані звички.

Однією з таких тварин, котра потребує виняткової турботи, є симпатичне створіння – єнот. Цю дику тваринку краще за все вирізняє з-поміж інших маска на мордочці і специфічне забарвлення. 
Єноти належать до класу ссавців, сімейства єнотовидних. Мають кремезне тіло, пухнастий хвіст, короткі лапи з довгими рухливими пальцями та гострими кігтями. Пальці на передніх лапках єнотів довгі й чіпкі, добре пристосовані для лазіння по деревах. Види хижих, які нагадують сучасних єнотів, з’явилися вже 25 млн років тому. Своїм умінням виживати в різних умовах тваринка завдячує тому, що може харчуватися майже всіма видами їжі і мешкати на будь-якій території, де є болота або водойми. Адже не випадково єнота прозвали полоскуном. Ця тварина ретельно вимиває все, що їй трапляється і чим можна буде поласувати. Знаменитий своїми хитрощами і вправністю, єнот веде усамітнений спосіб життя. 
Перед тим, як придбати такого незвичайного вихованця, врахуйте, що його утримання вимагатиме у вас значних витрат, а також забере чимало часу та нервів. Якщо все ж вирішили завести удома єнота, будьте готові змінити свій спосіб життя і змиритися зі звичками та вподобаннями улюбленої тваринки. 
Ці хвостаті не сидять без діла, вони дуже допитливі та спритні, люблять перевіряти кожен кут і куштувати все на смак. Будьте певні, ваш єнотик побуває всюди, де тільки зможе, з легкістю відчинить будь-які дверцята – шафи, комода тощо. Вам доведеться взяти за звичку зачиняти все наглухо. До того ж, пік його активності припадає на нічний час, тож якщо вам дорогий ваш спокій та міцний сон, не варто приручати маленького пройдисвіта. Якщо ж не можете відірвати очей від красеня-бешкетника, вперед – заводьте цього пустотливого друга.
Але пам’ятайте ще й таке: єнотові необхідно багато простору. Краще за все поселити його у вольєрі. Але якщо й господарям міської квартири дуже хочеться піклуватися про чарівного пухнастика, не потрібно садити його в клітку: там йому буде надто тісно. Краще обладнати для єнота власний куточок − гімнастичну драбину з колод, оскільки ці звірята полюбляють лазити на деревах.
Найкраще брати додому маленького єнота – його буде легше приручити. Дорослі – досить незалежні і не люблять, коли їх постійно намагаються взяти на руки. Зовні доброзичливий, єнот може бути досить агресивним. Крім того, ці тварини дуже егоїстичні та ревниві, ось чому ці хвостаті не вживаються з іншими вихованцями. Також слід бути обережними, запрошуючи додому друзів та знайомих, яких, можливо, ваш улюбленець захоче провчити. Адже ніхто не зрадіє, постраждавши від зубів та кігтів.
Єноти всеїдні, у природі вони вибирають корм, залежно від сезону. Навесні і на початку літа основу раціону становить рослинна їжа: фрукти, ягоди, горіхи, жолуді; наприкінці літа та восени – тваринна, в основному − жаби і комахи, рідше – рептилії, краби, раки, гризуни і пташині яйця. У домашніх умовах краще виключити з раціону єнотів надто жирну їжу, солодощі, копченості і т. п. Разом із їжею ставте вихованцеві мисочку з водою, адже перед тим, як поласувати шматочком, він неодмінно захоче помити харчі. Також єнот може ховати їжу, тому час від часу перевіряйте, чи його запаси не зіпсувалися.
Але цілий рік не вдасться тішитися спілкуванням з улюбленцем, бо з настанням зими єнот-полоскун зазвичай впадає у сплячку на чотири місяці і більше. Проте в південних районах представники виду можуть і зовсім не засинати, та й у теплій квартирі тварина навряд чи буде відчувати потребу в зимовому сні.
Єнот дуже цікавий, активний, сміливий і розумний. Це тварина з гарним інтелектом, легко пристосовується практично до будь-якого середовища існування. Може бути досить кумедним домашнім вихованцем. Перш ніж придбати такого улюбленця, треба зважити всі «за» і «проти», і лише потім вирішувати остаточно.
Екзотична домашня тварина − це величезна відповідальність для того, хто зважився її утримувати. Але якщо ви все ж вирішили дати прихисток цьому чарівному створінню, попри його непростий характер, зможете створити для нього комфортні умови й оточити турботою, то він подарує вам чимало позитивних моментів і щодня тішитиме своєю незвичайністю.


Тетяна ГАЛАНІНА
Фото Ганни СНІТКО

Категория: Світ тварин | Просмотров: 856 | Добавил: Live | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Свіжий номер ЛВ
Читайте українське
Архів ЛВ
Календар
«  Листопад 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930