Головне меню
Рубрики
Анонси [29]
Колонка редактора [23]
На часі [25]
Еко [14]
Людина [24]
Актуальне інтерв’ю [12]
Світ без кордонів [7]
Резонанс [6]
Сторінки історії [17]
Глибинка [10]
Природа і ми [33]
Мисливство [13]
Рибальство [9]
Світ тварин [9]
Наш фотоконкурс [13]
Зі світу по нитці [4]
Хобі [17]
Цілюща аптека [29]
Лісова книгарня [9]
Цікаво [53]
Нотатки натураліста [161]
Світ очима дитини [20]
Лісовичок [31]
На замітку [18]
У світі пернатих [15]
Подорожуємо разом [29]
Психіка людина і проблеми лісівництва [10]
Новини [101]
Світ рослин [6]
Роздуми [9]
До теми [9]
Традиції та сьогодення [16]
До ювілею [7]
Статистика
Главная » 2014 » Листопад » 22 » Майстер-клас від майстра лісу
10:58
Майстер-клас від майстра лісу

Коли ми в захваті від високого професійного рівня будь-якого спеціаліста, то обов’язково назвемо цю людину Майстром своєї справи. У тому, що лісники, відповідно до штатного розпису, стали майстрами лісу, я вбачаю зрозумілу символіку і велику відповідальність. Саме від лісника залежить доля лісу, його майбутнє і сила. Майстер лісу – це лісова нянька: він знає, як із насінини виростити саджанець, в якому місці і коли його посадити, доглядати, як ліс ростити, щоб через 100 літ тут красувалися могутні дуби.

Щоб працювати майстром лісу, замало лише добрих знань. Потрібно відчувати дерево, розуміти природу, мати інтуїцію, особливі навички догляду за лісовими культурами.
Справжній лісівник, не знаючи майстра лісу конкретного обходу, подивиться на різновікові лісові насадження – і все скаже про цього працівника. Бо ліс має незбагненну здатність говорити – і він багато розповідає про свого майстра Віталія Чайку, який в Ободівському лісництві ДП «Бершадський лісгосп» уже працює майже 25 років.
Тому ми і поїхали спочатку поговорити про Віталія Олександровича з лісом. На лісових ділянках обходу №1 одразу видно хазяйську руку Чайки.
З часу призначення лісником цього обходу Віталій Олександрович створив 115 га лісових культур дуба звичайного з різноманітними супутніми породами: горіхом чорним, кленом, липою дрібнолистою, черешнею, берекою, ясеном, сосною звичайною... Всі ділянки доглянуті відповідно до технологічних схем. У гарному стані культури 2010-2014 рр. створення. А їх потрібно щорічно обробити по 2-5 разів. Тоді вони наберуться сили, піднімуться до неба. Коли заходиш на цьогорічні ділянки і ділянки 1990 р. створення, то розумієш, що таке плин часу, бачиш результати нелегкої праці Віталія Олександровича, його друзів, які завжди приходять на допомогу для виконання будь-яких робіт.
У Баланівці Бершадського р-ну Віталій Чайка народився. З теплом у голосі пригадує шкільні роки:
– Ми виховувалися в праці. Проходили виробничу практику після закінчення шкільних занять. А тоді колгосп нагороджував нас цікавими екскурсійними поїздками. Побували в багатьох куточках Радянського Союзу. Після служби в армії попрацював рік у колгоспі. А тоді мене засватали на роботу в лісництво. Завжди прикладом для мене були лісники старшого покоління Татусяк Пилип Харитонович, Пастух Микола Олександрович. Оце трудяги! Добрий слід залишили після себе! Дав би Бог здоров’я стільки відпрацювати в лісі, як вони! Любо глянути на 70-річний ліс, створений руками цих невтомних лісників...
...Із перших хвилин спілкування про цього 46-річного чоловіка враження складається приємне: спокійний, небагатослівний, впевнений у собі, зовні надзвичайно суворий, із сильними натрудженими руками. В потиску руки, в поставі відчувається ця сила. Його хочеться порівняти з міцним молодим дубком.
Знає свою справу Віталій Олександрович. Коли підходив до рівних рядків різновікових культур, обличчя ставало світлішим, на ньому з’являлася приємна, ніжна посмішка. Любить він свої дубочки. Кожне деревце знає тепло його рук. 
З таким господарем себе впевнено почувають і люди, і ліси. Такі, як Чайка, – добрі господарі, відважні воїни. Нещодавно Віталій Олександрович повернувся із зони проведення антитерористичної операції. Достатньо уважно заглянути в його сумні очі, побачити напружений погляд, щоб зрозуміти те, що ця людина побачила і пережила. А розповідати він не любить...
– Такі лісівники, як Чайка, – наша гордість, надія лісового господарства, – наголошує директор ДП «Бершадський лісгосп» Микола Краснєєв. – Надійний, відповідальний. Пообіцяв – зробить. Не шукатиме пояснень, причин. Добрий організатор, уміє зібрати людей на необхідні роботи. Поважають його колеги, односельці. Він не шукає собі спокою. Йому постійно потрібно бути в роботі, русі. Якось таки відправили його в санаторій на відпочинок, то через 10 днів повернувся. Так спокійно, без помпезності пояснює: «Ну, не можу я там сидіти без роботи...»
Так, лісову працю майстра лісу не кожен бачить, не кожен знає. Декому навіть здається, що ліс взявся десь сам по собі. Але ж так не буває! Ліси наші – рукотворні! І творять ці чудо-ліси звичайні майстри своєї справи. Такі, як Віталій Олександрович Чайка...


Станіслав ВОВК
Фото автора

Категория: Людина | Просмотров: 997 | Добавил: Live | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Свіжий номер ЛВ
Читайте українське
Архів ЛВ
Календар
«  Листопад 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930