Головне меню
Рубрики
Анонси [29]
Колонка редактора [23]
На часі [25]
Еко [14]
Людина [24]
Актуальне інтерв’ю [12]
Світ без кордонів [7]
Резонанс [6]
Сторінки історії [17]
Глибинка [10]
Природа і ми [33]
Мисливство [13]
Рибальство [9]
Світ тварин [9]
Наш фотоконкурс [13]
Зі світу по нитці [4]
Хобі [17]
Цілюща аптека [29]
Лісова книгарня [9]
Цікаво [53]
Нотатки натураліста [161]
Світ очима дитини [20]
Лісовичок [31]
На замітку [18]
У світі пернатих [15]
Подорожуємо разом [29]
Психіка людина і проблеми лісівництва [10]
Новини [101]
Світ рослин [6]
Роздуми [9]
До теми [9]
Традиції та сьогодення [16]
До ювілею [7]
Статистика
Главная » 2013 » Жовтень » 18 » Вічнозелена... брусниця
11:52
Вічнозелена... брусниця
Родина брусничні (Vacciniaceae Lindl) налічує близько 20 родів і 300 видів листопадних і вічнозелених кущів та напівкущів, що ростуть в основному у Північній півкулі. У дендрофлорі України росте 11 видів із трьох родів.
Серед представників родини нарівні з чорницею, лохиною та журавлиною велике господарське значення має брусниця звичайна (Vaccinium vitis-idaea L.).
Є такі українські назви: борина, борина брусниця, борівка, брослина, бруслина, брусника, брусниці, брусниця, брусничник, бугіледзи, гогодз, гогоз, гогозда, гогозник, голубець, дододза, камениця, камінки, камінці, кам’янка, квасниця червона, кваснички, кваснівки, суфез, форостінки, хворостянка, яфуза.Російські назви: брусника обыкновенная, брусница, брусена, брусеня.


Брусниця поширена на Поліссі і в Карпатах, де росте на болотах і полонинах у хвойних та мішаних лісах, на галявинах. Світлолюбна.
Багаторічний вічнозелений кущ, живе до 300 літ, маловибагливий до умов проростання. Плодоносить на бідних сухих ґрунтах, високих торф’яниках, піщаних горбах. Не потрібні поради садівникам, щоб раз і навіки висадити довговічний брусничник шляхом поділу кущів або висіванням насіння.
Кущі брусниці заввишки до 30 см. Гілки округлі, густо вкриті білим пушком. Листки зверху темні. Квітки білі або блідо-рожеві. Вони дуже гарні – тендітні та симпатичні, примушують зупиняти свій зір на милому, ніби восковому, вигляді. Плоди – яскраво-червоні ягоди, на смак кисло-солодкі. Ягоди збирають із середини серпня до перших приморозків.
Із лікувальною метою використовують листки і ягоди брусниці. Збирають їх у період цвітіння рослини. Листки можна збирати і напровесні (з-під снігу). А висушені зберігають колір, не чорніючи. Тримають сировину у темному сухому місці у добре закритих паперових мішках.
У брусниці дуже багато дубильних і пектинових речовин. Також є глікозиди, арбутин і вакцинін, провітамін А, вітамін С. Насіння брусниці містить 32% жирної, швидковисихаючої олії.
Високі харчові і смакові властивості брусниці зумовлені наявністю у них цукрів, органічних кислот: лимонної, яблучної, молочної, янтарної, бензойної, саліцилової. Завдяки наявності бензойної кислоти ягоди брусниці тривалий час зберігаються у свіжому вигляді.
У науковій медицині використовують листки брусниці як сечогінний і дезінфікуючий засіб при каменях у нирках, ревматизмі, подагрі, циститах.
Свіжі листки брусниці при подрібненні виділяють легкі фітонциди.
У народній медицині брусницю застосовують для лікування ревматизму, застуди, кашлю, захворювань печінки, нирок, сечового міхура, туберкульозу легенів, гіпертонії. Сік ягід вживають при запальних процесах і проносах.
Ягоди і листки брусниці – добрий протицинговий засіб. Відвар ягід тамує спрагу при гарячці.
Особливо цінні ягоди брусниці в холодну зимову пору. Ними ласують як діти, так і дорослі, насолоджуючись тонким специфічним фітонцидним присмаком та запахом. Крім того, вона допомагає побороти застуду.
Ягоди і продукти їх переробки тонізують серцевий м’яз (підвищують силу його скорочення), понижують кров’яний тиск, підвищують міцність і еластичність стінок кровоносних капілярів, надають протиатеросклеротичну, противиразкову, жовчогінну і заспокійливу дію. Володіють протимікробними властивостями.
Незрівнянні за своєю користю народні брусничні соління, варення, мочіння, напівпюре, компоти, соки.
Старі, перевірені часом, добрі радянські традиції промислової переробки ягід брусниці підтримує Маневицьке лісове господарство, виробляючи натуральний, без домішок делікатес із назвою «Брусниця, протерта з цукром». Хто його не куштував – обов’язково спробуйте. Це – не реклама. Скуштуйте – і ви повністю повірите у написане.
І на завершення – рецепт. Брусниця свіжа з цукром: промиті ягоди засипати цукровим піском і розмішати. Подавати на стіл як десерт. На 1 склянку ягід – 2 столові ложки цукру.


Валерій ПНЕВСЬКИЙ
Фото автора

Категория: Цілюща аптека | Просмотров: 1451 | Добавил: Live | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Свіжий номер ЛВ
Читайте українське
Архів ЛВ
Календар
«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031