Головне меню
Рубрики
Анонси [29]
Колонка редактора [23]
На часі [25]
Еко [14]
Людина [24]
Актуальне інтерв’ю [12]
Світ без кордонів [7]
Резонанс [6]
Сторінки історії [17]
Глибинка [10]
Природа і ми [33]
Мисливство [13]
Рибальство [9]
Світ тварин [9]
Наш фотоконкурс [13]
Зі світу по нитці [4]
Хобі [17]
Цілюща аптека [29]
Лісова книгарня [9]
Цікаво [53]
Нотатки натураліста [161]
Світ очима дитини [20]
Лісовичок [31]
На замітку [18]
У світі пернатих [15]
Подорожуємо разом [29]
Психіка людина і проблеми лісівництва [10]
Новини [101]
Світ рослин [6]
Роздуми [9]
До теми [9]
Традиції та сьогодення [16]
До ювілею [7]
Статистика
Главная » 2014 » Жовтень » 27 » Теплі ванни просто неба
14:45
Теплі ванни просто неба

Вам доводилося приймати гарячу ванну під відкритим небом? Цікаві відчуття. Незвично, зате тепло як! Особливо, якщо ніжишся у приємній водичці, а над тобою – похмуре осіннє небо віддає притаманною для цього сезону прохолодою. Думка про користь для організму від термальних джерел зігріває ще більше. У нас в Україні є кілька унікальних куточків природи з лікувальними підземними водами – термальними, котрі розташовані на території Закарпатської області. 

Осінь давно вже пронизує золотавим холодом, а нам пощастило позичити ще трішки тепла у сонця і цілющої води з теплих мінеральних вод. Відвідали термальні басейни у місті Берегово та селі Косонь, що на Закарпатті. 
Відтак опиняємося на території Берегівського комплексу термальних джерел. Неодноразово чула, що це таке та «з чим його їдять». Сяке-таке уявлення мала. Та коли побачила на власні очі, вкотре переконалася в унікальності й користі чудес природи нашої країни. 
Приємне видовище з натяком на екзотику: під відкритим небом – кілька басейнів із термальною водою різної температури, шезлонги з парасольками зі справжнього очерету, тихе звучання україномовних пісень та неймовірної краси краєвиди з невеликими горами. До речі, Берегівський район розміщений у низовині, і є найбільш рівнинним у Закарпатські області. Тому наявність подібних горбистих точок – швидше виняток, приємний для споглядання. 
При вході до комплексу адміністратор поінформувала нас, що термальні джерела коло міста Берегово (на самісінькому півдні Закарпаття) є досить рідкісними в світі. Подібні існують лише в Угорщині, Новій Зеландії та на Камчатці. 
Цікаво, що басейн у Берегові зводили в 60-х рр. минулого століття – як частину бази для радянських спортсменів. Однак пізніше геологи виявили, що воді притаманні цілющі властивості, і тепер комплекс відвідують усі охочі оздоровитися.
Наповнюється басейн із гейзера півторакілометрової глибини, кремнієво-азото-вуглекисло-хлоридно-натрієвими водами високої мінералізації, що винищують більшість мікробів. Термальна вода містить багато солей та мікроелементів (бром, йод, мідь, залізо, фтор, хлор, магній, натрій та ін.), які оптимально відповідають складу мікроелементів та мінералів в організмі людини. Звідси і велика користь цієї води. 
Щороку десятки тисяч приїжджих із задоволенням відвідують лікувальні джерела басейну. Навіть восени знайшлося чимало охочих покупатися у цілющій воді з гейзера, котра за своєю природою має температуру близько 50 градусів за Цельсієм. Однак у басейні воду охолоджують десь до 30 градусів. 
У приміщенні, крім великого басейну, є невеличкий, із температурою води біля 42оС та гідромасажем. Треба ще й там спробувати! Плавно заходжу по коліна у воду. Гаряча! Злегка пощипує шкіру. Та відразу звикаю. Тіло розслабляється. Гідромасаж приємно лоскоче ступні. Однак перебувати у цій «ванні» більше 5-7 хв. не варто – знепритомніти можна. Хорошого – по трошки.   
У всіх інших басейнах під відкритим небом із приємно теплою водою через специфіку її складу не рекомендується проводити більше двох годин на добу. Але в помірних дозах вони є особливо корисними для людей із проблемами опорно-рухового апарату, захворюваннями серцево-судинної системи, варикозного розширення вен, центральної та периферичної нервової системи. Крім того, перебування у гарячій мінеральній воді чудово очищує пори шкіри, живить та збагачує її необхідними мікроелементами. Термальна вода прискорює клітинний метаболізм, підвищує опірність негативним впливам навколишнього середовища, відновлює рівень зволоженості шкіри, нормалізує її водно-ліпідний баланс, підвищує природні захисні властивості…
Також хотілося побачити родзинку комплексу з термальними водами, що у селі Косонь (недалеко від кордону з Угорщиною). Зараз ви мене зрозумієте. Велика площа (8 га), 6 різних басейнів із термальними водами, дитячі майданчики та безліч інших розваг на свіжому повітрі – все це заховалося посеред дубового гаю, якому близько 200 літ! Лежу у термальній ванні з гідромасажем, задерши голову до осінньо-пасмурного неба, а там, у височині, на мене споглядають предковічні дуби, втомлені та мовчазні. Але ж і красені ті велетні. Аж дух захоплює…
Ще однією особливістю цього комплексу є привабливе розміщення на шлейфі залягання мінеральних термальних вод, що проходить через Францію, Італію, Іспанію, Сербію, Хорватію, Австрію, Швейцарію та Балкани. Термальна вода тут піднімається із свердловини глибиною 1190 м. За своїм хімічним складом вона багата на залізо, марганець, натрій, калій, кремній, фтор, цинк та інші мікроелементи.
Басейни з термальними водами цікаві ще й тому, що їх можна відвідувати навіть узимку. Холодної пори температура води трішки перевищує 30 градусів за Цельсієм. 
– Уже третій рік поспіль вириваюся восени на тиждень у Берегово для оздоровлення, – зізнається співрозмовниця зі Львова. – Цей мальовничий куточок Закарпаття зачарував із першого разу. Тому із задоволенням повертаюся сюди. Тут відпочиваю і тілом, і душею. Цього року мала можливість поїхати за кордон. Але захотіла знову сюди, до термальних джерел. Все ж таки чарівна у нас Україна…
Тетяна МИЗНІКОВА
Фото автора

 

Категория: Подорожуємо разом | Просмотров: 605 | Добавил: Live | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Свіжий номер ЛВ
Читайте українське
Архів ЛВ
Календар
«  Жовтень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031