Головне меню
Рубрики
Анонси [29]
Колонка редактора [23]
На часі [25]
Еко [14]
Людина [24]
Актуальне інтерв’ю [12]
Світ без кордонів [7]
Резонанс [6]
Сторінки історії [17]
Глибинка [10]
Природа і ми [33]
Мисливство [13]
Рибальство [9]
Світ тварин [9]
Наш фотоконкурс [13]
Зі світу по нитці [4]
Хобі [17]
Цілюща аптека [29]
Лісова книгарня [9]
Цікаво [53]
Нотатки натураліста [161]
Світ очима дитини [20]
Лісовичок [31]
На замітку [18]
У світі пернатих [15]
Подорожуємо разом [29]
Психіка людина і проблеми лісівництва [10]
Новини [101]
Світ рослин [6]
Роздуми [9]
До теми [9]
Традиції та сьогодення [16]
До ювілею [7]
Статистика
Главная » 2013 » Квітень » 23 » Таємниці зору
11:51
Таємниці зору

Зір відіграє виняткову роль у житті пернатих. Серед них трапляються безголосі, але птахів, позбавлених очей або сліпих, не буває. У більшості видів птахів очі розвинені краще, ніж у тварин. Наприклад, розмір ока канюка звичайного дорівнює людському, а в беркута – значно перевищує. Однак вага беркута в 30-40 разів менша, ніж людини. Вага очей сови становить одну третину від ваги її голови.

Гострота зору птахів – феноменальна. Сапсан бачить невеликих пернатих, наприклад, такого розміру, як горлиця, з відстані понад один кілометр. Птахи, які позбавлені нюху, можуть розшукувати свою здобич за допомогою слуху чи зору. Гриф помічає в горах свою їжу іноді з висоти двох-трьох кілометрів.
Американським дослідникам вдалося визначити гостроту зору боривітра звичайного, птаха із родини Соколові (Falconidae). Його зір виявився в 2,6 раза кращим від людського. Якби людина мала такий зір, вона змогла би прочитати всю таблицю для визначення гостроти зору на відстані близько 90 м.
Відомо, що у птахів голова вільно повертається на 180 і навіть на 270°. Вони постійно це використовують. Особливо люблять повертати голову й оглядатися сови. Ці птахи не можуть водити очима праворуч або ліворуч, оскільки очні яблука в них щільно зафіксовані в очницях. До того ж, їхні очі, на відміну від інших птахів, спрямовані вперед. Тому в лісі іноді доводиться спостерігати досить дивне, на перший погляд, видовище: сова сидить на дереві спиною до спостерігача, а голова її повернута так, що дзьоб розміщений прямо на лінії середини спини, і погляд птаха спрямований прямо назад. Сові це зручно. Вона може майже безшумно і не витрачаючи часу на повороти, спокійно оглядати все, що навколо неї відбувається. А чи може озиратися в польоті качка, особливо, якщо позаду небезпека? Поворот голови, найменше відволікання її уваги від польоту може коштувати життя. Дуже незручно птахам також оглядатися під час бігу. Як же тоді?
Перш ніж відповісти на це запитання, давайте подивимося, де розташовані очі на голові птаха. За винятком сов, очі зазвичай не спереду голови, а з боків, і бачать птахи більше вбік, ніж уперед. Ось чому поле зору пернатих є надзвичайно великим. Горобці та голуби можуть, не водячи очима й не повертаючи голови, охопити зором відразу 300°. Такому кругозору можна позаздрити! Нагадаємо, що загальне поле зору людини становить усього 150°!


Хоча деякі птахи перевершують і ці рекорди. У дрімлюги скронева межа ока повернута трохи назад і поле зору становить 360°. Це означає, що дрімлюга може, не повертаючи голови, зовсім вільно помічати, що відбувається попереду, збоку та позаду. Дуже зручно для цього птаха! Він ловить свою здобич, дрібних комах у повітрі. Якщо дрімлюга буде ганятися лише за тим, що побачив спереду, ситим не буде. Політ дрімлюги спритний, верткий. Йому досить легко вполювати здобич збоку чи ззаду: відразу розвернутися та схопити її своїм широким ротом.
Проте не лише дрімлюзі так поталанило. Бачити, що відбувається позаду може й слуква. Коли птах живиться, він занурює свій дзьоб у м’який ґрунт, навмання розшукує для себе їжу, забуваючи, можливо, «про все на світі». Озиратися слукві немає потреби. Бічна (і навіть ледь-ледь назад) посадка очей дозволяє птахові побачити небезпеку.
Таке широке поле зору потрібне не всім птахам. Хижакам воно ні до чого. Хижі птахи зазвичай живляться великою здобиччю, помічають її завчасно й, направляючись до неї, тримають весь час у полі зору. Очі в хижака спрямовані вперед, загальне поле зору є незначним (у боривітра, наприклад, 160°), проте в них краще розвинений бінокулярний зір. Однак найкращий бінокулярний зір у сов. Хоча й вони поступаються в цьому людині.
Качка – абсолютна протилежність яструбові. Для неї вкрай важливо бачити, що відбувається позаду, не повертаючи голови. І качка дійсно може помітити так небезпеку. Ось що означає поле зору в 360°! Крім розташування очей, велике значення для птахів має напрямок найгострішого зору кожного ока.
Показовим тут є порівняння ластівок і серпокрильців. І ті, й інші живляться в повітрі однаковою їжею – повітряним планктоном, проте їхні очі мають відмінні властивості. Гостре зорове сприйняття ластівки спрямоване зазвичай убік, і вона чудово помічає кожну комаху, що промайнула біля неї. Літальний апарат ластівки такий, що вона може відразу зробити поворот і схопити здобич. Швидкість польоту цієї птахи не надто висока, і вона робить розвороти на місці дуже легко. Серпокрилець розвертатися на місці не може, він дуже стрімко літає. Через особливості свого зору серпокрилець просто не помітить комаху, яка позаду: він ловить тільки те, що попереду. Який спосіб полювання є ефективнішим? Поки повітряного планктону достатньо – це не має значення. Проте коли в повітрі їжі стає менше, першим потрапляє в складне становище серпокрилець: можлива їжа по боках від нього прихована через особливості зору. Ластівка ж чудово із цим може впоратися: повертаючи за кожною комахою, яка промайнула збоку. Крім того, вона може навіть літати вздовж скелі чи стіни будинку, лякаючи крилом комах, і відразу їх ловити. Ось чому серпокрильці не затримуються в нас до осені, а ластівка може собі це дозволити.
Деякі види птахів повинні добре почуватися в різних середовищах. Крех і баклан, наприклад, однаково добре бачать у повітрі та воді. Для цього потрібна особлива властивість до акомодації. І дійсно, баклан здатний змінити заломлюючу силу ока на 40-50 діоптрій, тоді як людина – лише на 14-15 діоптрій. А от у сов властивість до акомодації зовсім незначна – лише 2-4 діоптрії.
Іноді звучать питання, чи розрізняють птахи кольори? Відповідь з’являється сама собою. Навіщо птахам яскраві кольори, для чого строкате, оригінальне забарвлення? Спостереження доводять, що багато деталей пташиного оперення мають для пернатих сигнальне значення й прекрасно ними сприймаються. Інша річ, чи бачать птахи кольори так, як їх сприймає людина. Це залишається ще нез’ясованим. Проте, ймовірно, особливих відмінностей очі птаха не мають.


Підготувала Анна КРАВЕЦЬ
Фото Оксани ЧУРИЛО
та Ганни СНІТКО 

Категория: У світі пернатих | Просмотров: 623 | Добавил: Live | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Свіжий номер ЛВ
Читайте українське
Архів ЛВ
Календар
«  Квітень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930