Головне меню
Рубрики
Анонси [29]
Колонка редактора [23]
На часі [25]
Еко [14]
Людина [24]
Актуальне інтерв’ю [12]
Світ без кордонів [7]
Резонанс [6]
Сторінки історії [17]
Глибинка [10]
Природа і ми [33]
Мисливство [13]
Рибальство [9]
Світ тварин [9]
Наш фотоконкурс [13]
Зі світу по нитці [4]
Хобі [17]
Цілюща аптека [29]
Лісова книгарня [9]
Цікаво [53]
Нотатки натураліста [161]
Світ очима дитини [20]
Лісовичок [31]
На замітку [18]
У світі пернатих [15]
Подорожуємо разом [29]
Психіка людина і проблеми лісівництва [10]
Новини [101]
Світ рослин [6]
Роздуми [9]
До теми [9]
Традиції та сьогодення [16]
До ювілею [7]
Статистика
Главная » 2014 » Лютий » 19 » Світ очима тварин
15:37
Світ очима тварин

Протягом століть люди навіть не здогадувались, як бачать світ тварини. Сьогодні наукові дослідження дають нам змогу зазирнути до цієї зорової різноманітності. Взяти хоча би бабку: її мозок працює так швидко, що вона бачить рух наче у сповільненій зйомці. Або голуб, який здатен розрізняти більш тонкі градації кольору, ніж передові комп’ютерні програми. Або змія, яка може бачити в інфрачервоному спектрі. Отож, детальніше про деяких тварин…

Кінь, як і людина, сприймає окремо зображення від правого та лівого ока. Ніби картинки з двох різних моніторів. Ми не помічаємо цього, тому що зображення, отримані кожним оком, підсвідомо об’єднуються у зоровому аналізаторі (корі головного мозку) в єдиний образ. Нашарування двох картин, які мало чим відрізняються одна від одної, дає зір у трьох вимірах, який називається «бінокулярним» або «стереоскопічним». Але очі у коня розташовані по різні боки голови, дві картинки не нашаровуються, і вони не бачать рельєфно. До того ж, у центрі виникає «сліпа зона» – те, що не «засікає» ні праве, ні ліве око.
Мавпи бачать майже як люди. Схоплюють картинку через червоний, зелений та синій кольори. Але єдиного видового бачення світу у мавп немає. В одній і тій же мавпячій родині може бути до шести різних типів дальтонізму. Серед приматів-самців дальтоніки трапляються частіше, ніж серед самок.
Голуби спроможні розрізняти мільйони різних відтінків. Цих пернатих вважають власниками найпотужніших очей за параметром розрізнення кольорів і відтінків нашого світу. Вони мають значно більше колбочок (один із двох типів фоторецепторів, периферичних відростків світлочутливих клітин сітківки ока, названий так через свою конічну форму), ніж люди, чим пояснюється здатність цих птахів бачити принаймні в п’яти спектральних діапазонах.
Коти не можуть похизуватися гострим зором. Вони більше покладаються на нюх і слух. І хоча ці тварини вміють розрізняти кольори, порівняно з людиною, сприйняття кольору у них слабше – менш контрастне і яскраве. У колбочках кішок (як і у більшості інших ссавців, крім приматів) відсутній пігмент, чутливий до червоного кольору, тому їхній колірний зір нагадує людський при протанопії (різновид дальтонізму). Паличок у сітківці котячого ока в 25 разів більше, ніж колбочок. Оскільки кішка є нічним хижаком, то здатність бачити при слабкому освітленні (за яку відповідають саме палички в сітківці) є для неї пріоритетною. Також помічено, що нерухомі предмети кішка сприймає гірше, ніж рухомі, що допомагає їй під час полювання.
Змії бачать у двох режимах. У першому – так, як люди, причому досить добре розрізняють усі кольори. В другому режимі змії бачать світ немов інфрачервоний датчик, розрізняючи тепло, яке випромінюють живі істоти. Якщо ви раптом натрапили на змію в той момент, коли вона дивилася за допомогою другого режиму, то вам уже не врятуватися і не втекти. На щастя, більшість змій швидше відступить, ніж атакуватиме людину.
Комахи мають унікальну сегментовану структуру очей – більше 30 000 кришталиків на кожному оці. Це дає їм унікальні сенсорні можливості. Але зоровий механізм бабки, напевно, найцікавіший серед усіх комах. Її мозок працює так швидко, що дозволяє сприймати навколишній світ наче в «уповільненому режимі». Це допомагає швидко реагувати на зовнішні загрози. Комахи розрізняють кольори, але, звичайно, не так ясно, як інші тварини.


Підготувала Яна ТЕТ
Фото Ганни СНІТКО та Костянтина БАРАНА

Категория: На замітку | Просмотров: 1481 | Добавил: Live | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Свіжий номер ЛВ
Читайте українське
Архів ЛВ
Календар
«  Лютий 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728