Із будь-чого красивого можна створити ще гарніше, вміло надавши потрібної форми. Природа не має обмежень щодо вираження своєї геніальності, різноманіття, барв та виглядів. Людська фантазія тут теж не відстає. Ну а комбінація природних дарів і золотих рук митця народжує шедеври. Зрештою, погляньте на ці витвори. Вражають, правда?
Мистецтво художнього різання овочів і фруктів – карвінг – зародилося ще багато років тому на Сході. Нині ж воно не є таким поширеним, як, наприклад, фотографія, живопис чи художня література. Зате продукти цієї творчості дивують. Так, ми мали нагоду поспілкуватися з лучанкою Ольгою Гончарук, яка вже близько трьох років займається карвінгом. Термін доволі недовгий, аби… досконало творити такі фруктово-овочеві шедеври. – Якось в Інтернеті натрапила на підбір фотографій із цією красою. Була вражена побаченим, тож і самій захотілося робити щось подібне, – зізнається пані Ольга. – У магазині придбала набір спеціальних ножів, які використовують для художнього вирізання. Методом спроб і невдач, а також за допомогою консультацій електронних носіїв вчилася цьому мистецтву. Згодом Ольга Гончарук дізналася, що у Львові є молода жінка, яка теж займається карвінгом, – їздила до неї на майстер-клас. Торік подібний одноденний курс відвідала і в Києві. Решта надбань – результат власної наполегливості, працьовитості і творчого запалу. Щоправда, за спиною у лучанки – початкова художня освіта (закінчила художню школу в обласному центрі Волині). Для реалізації свого потенціалу у далеко не простому мистецькому руслі цього виявилося достатньо. – Найкраще вирізати різноманітні форми з кавуна, оскільки він є досить щільним – зручно у процесі роботи. А його трикольорова гама підсилює естетику і різнобарв’я, – пояснює майстриня. – Єдиний мінус цієї ягоди – недовго зберігається. Зробила, подарувала – і того ж дня презент треба з’їсти (як таку красу хотітиметься псувати? – авт.). Якщо маю замовлення з кавуна на якусь подію, вирізаю вночі, а на ранок дороблюю, щоб виріб зберігав свіжий і гарний вигляд. За словами Ольги Гончарук, для карвінгу також підходять диня, гарбуз (може зберігатися навіть до місяця), буряк, морква, селера, редька, кабачок, огірок. А ось яблука, груші чи картопля не практичні у художньому вирізанні, адже темніють швидко. Щодо ідей для створення того чи іншого виробу – тут усе залежить від ситуації. Дещо пані Ольга придумує сама, але завжди намагається не повторюватися. Деякі зразки помічає в Інтернеті, а в процесі роботи вони перетворюються у щось авторське – своєрідне і оригінальне. – Крім роботи заради власного задоволення, подарунків, приймаю також замовлення на різні події: весілля, хрестини, дні народження, – веде далі майстриня. – Зазвичай у таких випадках, залежно від тематики, планую відповідні ілюстрації, знаки та слова. Їх роздруковую на папері, вирізаю, а згодом прикладаю до фрукта – і вперед, творити-різати. До речі, на виріб із кавуна в середньому витрачаю 8 годин. Ввечері приступаю до роботи, а на ранок – готово. Для більш об’ємних композицій із кількох овочево-фруктових елементів можна виділити два-три дні. Так, творити руками – непросто. Крім того, що вкладаєш частину душі, ще й фізично виснажуєшся. – Руки болять і терпнуть, – зізнається пані Ольга. – Але, повірте, задоволення від процесу творіння перекриває всю втому. А потім робити комусь приємно, даруючи виріб, – подвійне задоволення. Тетяна САСЮК Фото з архіву Ольги ГОНЧАРУК
|