Неспішними кроками підступає осінь. Вабить прохолодним подихом перший місяць цієї золотавої пори – вересень. Город активно дарує урожай своїм господарям. Але цікаво: як багато ми знаємо про такі звичні нам овочі?
Томат, завдяки великому вмісту «гормону щастя» – серотоніну – здатен чудово піднімати настрій навіть у сумний та похмурий день. А ще – колись ці овочі вважалися неїстівними і навіть отруйними. Європейські садівники розводили їх як екзотичну декоративну рослину. А в американські підручники з ботаніки увійшла історія, як підкуплений кухар намагався отруїти стравою з помідорів Джорджа Вашингтона.
Свіжі, мариновані, квашені, з медом та цукром, у салаті чи супі, у десерті чи на бутерброді – скільки страв можна вигадати зі звичайнісіньких огірків! Виявляється, ці овочі були секретом краси самої Клеопатри! Загалом огірки почали вживати у їжу більше 6 тис. років тому. Батьківщина цього овочу – південні райони Індії і Китаю, підніжжя Гімалаїв, де вони до цих пір ростуть у природних умовах. Також огірок згаданий у Біблії – як овоч, що стоїть поряд із цибулею і часником.
Анна КРАВЕЦЬ
Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
|