Головне меню
Рубрики
Анонси [29]
Колонка редактора [23]
На часі [25]
Еко [14]
Людина [24]
Актуальне інтерв’ю [12]
Світ без кордонів [7]
Резонанс [6]
Сторінки історії [17]
Глибинка [10]
Природа і ми [33]
Мисливство [13]
Рибальство [9]
Світ тварин [9]
Наш фотоконкурс [13]
Зі світу по нитці [4]
Хобі [17]
Цілюща аптека [29]
Лісова книгарня [9]
Цікаво [53]
Нотатки натураліста [161]
Світ очима дитини [20]
Лісовичок [31]
На замітку [18]
У світі пернатих [15]
Подорожуємо разом [29]
Психіка людина і проблеми лісівництва [10]
Новини [101]
Світ рослин [6]
Роздуми [9]
До теми [9]
Традиції та сьогодення [16]
До ювілею [7]
Статистика
Главная » 2014 » Жовтень » 28 » Лісова наука. Досвід Вінниччини
07:09
Лісова наука. Досвід Вінниччини

Начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Анатолій Бондар постійно наголошує на тому, що обов’язок лісівників – вирощувати ліси майбутнього і виховувати підростаюче покоління, патріотів і майбутніх громадян України. У цій благородної справі лісівники Вінниччини активно співпрацюють із педагогами області. Для цього вже є відповідна матеріальна база. Успішно діє при ОУЛМГ лісівничий еколого-просвітницький центр, який із початку року відвідали 2700 учнів.

На Вінниччині працює 22 учнівські лісництва, три лісівничі еколого-просвітницькі центри, рекреаційні пункти, еколого-просвітницькі стежки. Виконують і завдання начальника управління щодо створення як мінімум одного учнівського лісництва в кожному районі Вінниччини.
Минулого року на базі Грижинецької школи Тиврівського р-ну та школи №2 смт Крижопіль створено лісівничі еколого-просвітницькі центри. Життя підтвердило правильність обраного лісівниками шляху: на місцях є велика потреба в таких закладах. Створюються вони зараз у Могилів-Подільському, Хмільницькому, Чечельницькому, Іллінецькому лісгоспах та Дашівському державному лісомисливському господарстві.
За короткий час добре заявили про себе лісівничі еколого-просвітницькі центри Крижопільського та Вінницького лісгоспів.
А 25 вересня у Грижинецькому еколого-просвітницькому центрі відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція керівників різних рівнів навчально-виховних закладів, на якій директори обласних станцій юних натуралістів з усієї України, лісівники Вінниччини та науковці розглянули питання інноваційних підходів до навчально-виховної роботи в позашкільних закладах, зокрема в учнівських лісництвах. 
Особливою подією у роботі конференції стало закладання Алеї єдності, коли учасники своїми руками разом із дітьми висадили алею туї – як символ єдності, цілісності, неподільності України. Були тут і саджанці від Автономної Республіки Крим та Донецької і Луганської областей.
Гості ознайомилися з роботою учнівського лісництва «Зелений світ», оглянули ландшафтний дизайн центру, побачили практичну роботу членів учнівського лісництва «Як ми знаємо ліс».
Спільними зусиллями Вінницького держлісгоспу, відділу освіти Тиврівської райдержадміністрації, Гніванського лісництва, педагогічного та батьківського колективів відремонтували й обладнали три кімнати для проведення природоохоронної та еколого-просвітницької роботи. Тут протягом року для школярів 5-9 класів проводять заняття їхні наставники, директор держлісгоспу Віктор Попельнюк, головний лісничий Євген Ільченко, лісничий Гніванського лісництва Василь Шаравський, керівник прес-служби Вінницького ОУЛМГ Станіслав Вовк. На уроках діти вивчають рослинний та тваринний світ Вінниччини. Особливу увагу приділяють питанням ролі лісу в житті людини, екологічній ситуації в регіоні, охороні лісу від пожеж та браконьєрів.
На території школи облаштували еколого-просвітницьку стежку протяжністю 450 м, де встановлюються тематичні зовнішні стенди. Школа є базовою в Тиврівському р-ні у питаннях організації природоохоронної роботи. Всі добрі починання педколективу на чолі з Юрієм Могером підтримують особисто начальник Вінницького ОУЛМГ Анатолій Бондар, а також директор ДП «Вінницький лісгосп» Віктор Попельнюк, головний лісничий Євген Ільченко.
Вихованці Грижинецької школи відзначені грамотами Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді за ІІ місце у фіналі Всеукраїнського конкурсу учнівської молоді «Мій рідний край, моя земля» за напрямком «Практична природоохоронна робота й екологія», грамотами обласної станції юних натуралістів за зайняті ІІ місце у виставці-презентації учнівських лісництв у рамках обласного тижня екології та охорони природи, ІІІ місце в обласному етапі Всеукраїнського конкурсу «Мій рідний край, моя земля».
Заступник директора департаменту освіти й науки Вінницької ОДА Андрій Лисак підкреслив, що лісівники Вінниччини й освітяни зробили велику справу для виховання у громадян України високої культури поведінки, бережливого ставлення до лісу та природи. Це справді реалізація на місцях європейського досвіду роботи з дітьми, населенням при вирішенні проблем екології.
Прес-служба Вінницького ОУЛМГ
Фото Станіслава ВОВКА

Категория: Новини | Просмотров: 597 | Добавил: Live | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Свіжий номер ЛВ
Читайте українське
Архів ЛВ
Календар
«  Жовтень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031