Ліщина звичайна або європейська (Corylus avellana L.). Народні назви: ауне, воріх лісковий, горіх, горіх лісковий, горішина, горішник, ліска, лісовий горіх, ліщина, ліщаниця, ліщанка, ліщина ліска, нук, нуси, оріх, оріх лісковий, орішення, орішина, орішник.
Російські назви: лещина обыкновенная, лещина, орешник.
Належить до родини березових. Рід ліщина налічує 15-20 видів на нашій планеті. У дендрофлорі України є один вид – ліщина звичайна. Ліщина – великий кущ до 5, іноді 10 м заввишки, багатопагінний. Листки темно-зелені, округло-серцеподібної форми, до 12 см у діаметрі. Цвіте напровесні. Чоловічі сережки вже сформовані восени (за їхньою кількістю можна визначити врожайність куща наступного року), розташовані у пазухах листків, зовні схожі на сережки берези. Жіночі квітки поодинокі. Вже в серпні на кущі дозрівають плоди. Плід – горіх, плоско-округлий, довжина – до 2 см, однонасінний у плюсці.
Ліщина тіневитривала. Коли сильно затінена, плодоносить погано, коли добре обігрівається сонячними променями – плодоносить рясно і насінини повноплідні. Рослина вимоглива до ґрунту, бідних лісових і заболочених земель не любить. Ліщина збагачує ґрунт органічними та мінеральними речовинами. Ліщина звичайна – основний підлісковий вид дубових, широколистяних і мішаних лісів. Інколи утворює суцільні зарослі, першою (нарівні з березою) освоює вирубки. Після проведення рубок головного користування, в які попадає зрізана ліщина, вона легко відновлюється завдяки збереженій кореневій системі. Максимальний діаметр стовбура куща – біля 20 см. В Європі з деревних форм росте тільки ліщина ведмежа (Сorylus colurna L.). Дерево заввишки до 30 см. Завдяки проведеній селекційній роботі зі схрещування різних видів ліщини (в першу чергу з ліщиною звичайною) маємо багато культурних сортів, яким дали назву фундук (візантійський горіх). Його плоди відрізняються формою, розмірами та смаковими властивостями. Але найсмачнішими і найкориснішими є плоди дикорослої ліщини звичайної. Вони в міру тверді, вологі, з приємною на смак шкіркою, і вміст у них корисних та поживних речовин найбільш підходить для людського організму. Цими плодами із задоволенням ласують діти (з першого куштування) та дорослі, при цьому продукт непомітно піднімає настрій. Горіхи ліщини звичайної – незамінні ласощі для мешканців лісу восени і особливо взимку. Ліщина – найпоширеніший чагарник дібров і найдревніша рослина. Шкарлупу горішків знаходили на городищах не тільки залізного, але й бронзового віку. Із лікувальною метою використовують плоди, кору, гілля, листя, коріння, масло горіхів та пилок. До цього часу в науковій медицині препарати на основі ліщини широкого застосування не отримали. За ними – майбутнє. Прикладом є народна медицина, у якій із кори ліщини готують екстракти, що застосовують для лікування варикозних вен, перифлебітів, капілярних геморагій; екстракт із листків використовують при гіпертрофії простатичної залози. Листками, заготовленими в травні, лікують запальні хвороби печінки та жовчних шляхів. Розмелені на борошно та розтерті з водою горіхи вживають при кровохарканні, бронхіті, нирковокам’яній хворобі, метеоризмі, гарячці, для підвищення лактації; горіхи, очищені від коричневої шкірки, рекомендують вживати при нирковокам’яній хворобі, а в суміші з натуральним медом – при анемії та ревматизмі. Горіхову олію п’ють як глистогінний засіб (проти аскарид) та при епілепсії. Її втирають у шкіру для посилення росту волосся при його випадінні. Розтерті зерна горіха, змішані з яєчним білком, використовують для лікування опіків. Властивості цієї древньої рослини широко використовують старожили-травники, передаючи їх із покоління в покоління. Лікувальним таємницям цієї рослини немає меж. Багато людей про це добре знають. Ліщина відкриває свої лікувальні секрети тільки мудрим, по-народному освіченим людям похилого віку. Саму рослину широко використовують селяни у господарстві, виготовляючи плетені меблі та паркани, вудилища для риболовлі, опори для квасолі, а також тростини, живці і т. п. Горіхи ліщини звичайної – найсмачніший і найкорисніший, у міру приємно складений і бездоганний у своїх якостях делікатесний продукт серед усіх ласощів довготривалого зберігання. Таким його створила природа. Валерій ПНЕВСЬКИЙ Фото автора
|