
Осінь – час золотих листопадів, теплих ковдр та голосних мелодій дощу... Але часто наш організм піддається впливу холодних температур та інфекцій. На щастя, для нашого здоров’я осінь припасла цілу комору вітамінів у сезонних овочах та ягодах.
Приміром, гарбуз містить безліч вітамінів та мікроелементів, які сприятливо впливають на зміцнення імунітету, допомагають при запальних процесах, позитивно позначаються на нервовій системі, покращують стан шкіри і допомагають втомленим від роботи за комп’ютером очам.
А ось кисло-солодка журавлина багата на цукри, лимонну й бензойну кислоти, вітамін С. У народній медицині сироп і морс із ягід журавлини – тонізуючий засіб при різних захворюваннях, особливо лихоманці. Настій застосовують для зниження температури, а сік – проти цинги. Ягоди разом із медом вживають при лікуванні застудних захворювань, ревматизму, ангіни.
Також при запальних процесах використовують сік іншої, не менш корисної ягоди – брусниці.
Анна КРАВЕЦЬ
Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
|