Головне меню
Рубрики
Анонси [29]
Колонка редактора [23]
На часі [25]
Еко [14]
Людина [24]
Актуальне інтерв’ю [12]
Світ без кордонів [7]
Резонанс [6]
Сторінки історії [17]
Глибинка [10]
Природа і ми [33]
Мисливство [13]
Рибальство [9]
Світ тварин [9]
Наш фотоконкурс [13]
Зі світу по нитці [4]
Хобі [17]
Цілюща аптека [29]
Лісова книгарня [9]
Цікаво [53]
Нотатки натураліста [161]
Світ очима дитини [20]
Лісовичок [31]
На замітку [18]
У світі пернатих [15]
Подорожуємо разом [29]
Психіка людина і проблеми лісівництва [10]
Новини [101]
Світ рослин [6]
Роздуми [9]
До теми [9]
Традиції та сьогодення [16]
До ювілею [7]
Статистика
Главная » 2014 » Червень » 20 » Вогонь Прометея
13:46
Вогонь Прометея

Легенда розповідає, що древньогрецький титан Прометей викрав вогонь з Олімпу і передав його людям. За це Зевс прирік його на вічні страждання: щодня прилітав орел та клював печінку Прометея, яка відростала знову і знову. Ці тортури, за різними античними джерелами, тривали від декількох століть до 30 тисяч років… З тих пір вогонь Прометея супроводжує людину на всьому шляху розвитку цивілізації. Цей дивовижний «винахід» полегшив існування людства в умовах постійного руху та прогресу. Так було відкрито, що вогонь може зберігати від псування продукти харчування, очищати поля від бур’янів, отримувати метал. Вогонь допоміг людині розселитися на планеті, забезпечивши потрібне тепло в різних кліматичних умовах. Опанування вогню було необхідним чинником і для виникнення сім’ї. Уміння керувати полум’ям дало людині почуття незалежності від циклічної зміни тепла та холоду, світла і темряви. Робота двигунів внутрішнього згоряння, польоти літаків та космічних кораблів стали можливими завдяки вмілому використанню могутньої сили вогню.
Проте вогонь може спричинити й біду.
Спекотне сонце пестить шкіру… Нарешті літо – пора відпусток та відпочинку на природі. Жителі мегаполісів щовихідних покидають загазовану цивілізацію та вирушають на пошуки релаксу й умиротворення. Але часто пікнік у лісі обертається справжньою трагедією…
Згідно з даними, оприлюдненими Державною службою з надзвичайних ситуацій України, минулого року зафіксовано 61 114 пожеж (у тому числі і лісові), а це близько 168 «червоних півнів» щодня. Матеріальні втрати від цих вогняних бід становлять 8 млн 89 тис. грн (на 1 млн 117 тис грн менше, ніж позаторік).
Статистика свідчить: щорічно з вини населення виникає близько 96% лісових пожеж, які завдають неймовірних збитків лісовому господарству, і лише 4% спричиняють блискавки. Основними причинами біди є необережне поводження з вогнем, покинуте багаття, недопалок чи сірник. Пожежа залишає після себе наслідки, які важко виправити. Приміром, на землі, де розводили багаття, вигоряє не тільки рослинність, а й її верхній шар, – тут нічого не росте протягом трьох-чотирьох років, гинуть корисні комахи і мікроорганізми. Тому особливої уваги вимагають лісові масиви, розташовані поблизу великих промислових центрів, лікувально-оздоровчих закладів, шляхів, електромереж. Природні й кліматичні умови (висока температура повітря, невелика кількість опадів тощо) найчастіше лише підвищують ймовірність загоряння та впливають на швидкість розповсюдження пожежі.
Саме для безпечного і комфортнішого відпочинку руками лісівників і створюються численні рекреаційні пункти. Це найкращий спосіб захистити зелені насадження від необережності, а інколи – й байдужості окремих людей. Організований відпочинок на рекреаційних пунктах знижує навантаження на лісові екосистеми і сприяє збереженню рідкісних та зникаючих видів рослин і тварин. Але задля комфортного та безпечного відпочинку у лісі слід дотримуватися простих правил. Насамперед відпочивайте лише у спеціально відведених лісових зонах. Не розпалюйте вогнищ у не призначених для цього місцях. Не підпалюйте суху траву та не кидайте непогашені сірники або недопалки. Також у лісі заборонено користуватися різними піротехнічними виробами: петардами, бенгальськими вогнями, феєрверками, «китайськими» ліхтариками. Не можна залишати пляшок, скла та сміття. Адже все це не лише може спричинити пожежу, а й є дуже небезпечним, оскільки період розпаду деяких штучних продуктів здатен тривати понад тисячу років. Приміром, залишена у лісі жувальна гумка розкладається за 5 років, металева бляшанка – 10 літ, поліетиленовий пакет – 60 років, запальничка – 100 літ, пляшка скляна – 1000 років.
…Нерідко відпочивальники нарікають на те, що лісівники перекопують лісові дороги та ставлять шлагбауми, що ускладнює або й унеможливлює під’їзд у ліс. Але відбувається це лише задля безпеки та упередження лісових пожеж. А ще треба пам’ятати: не можна галасувати в лісі, бо зайві звуки (крики, музика, гавкіт собак) відлякують тварин і змушують їх залишати свою територію.


Анна КРАВЕЦЬ

Категория: Психіка людина і проблеми лісівництва | Просмотров: 948 | Добавил: Live | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Свіжий номер ЛВ
Читайте українське
Архів ЛВ
Календар
«  Червень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30