Весна – пора року, яку всі чекають з великим нетерпінням. Сонце встає все раніше і радує нас своїми теплими промінчиками, небо стає яскравішим, земля ще сира і холодна, а через залишки снігу пробиваються перші маленькі, тендітні, але такі сміливі квіти.
Ще одна рослина, котра виростає до появи першої зелені, – черемша. Справжня її назва – цибуля Переможна. Відома вона і як Ведмежа цибуля – через те, що саме нею ласують ведмеді, щоб відновити сили після зимової сплячки. З вигляду схожа на конвалію, а на смак – як молодий часник. Її листя містить поживні речовини, аскорбінову та фолієву кислоти, а також життєво важливі амінокислоти та жири. У гонитві за дорогоцінними вітамінами, яких ми так потребуємо навесні, люди масово купують молоді пагінці черемші, незважаючи на те, що вона перебуває на межі зникнення і охороняється Червоною книгою України. А за законом такі рослини заборонено збирати та продавати. Кожна господиня, піклуючись про здоров’я своєї родини, повинна знати: купуючи жадану зелень на стихійному ринку, ви тим самим берете безпосередню участь у знищенні її популяції. Для того, щоб вирощувати черемшу на присадибній ділянці та займатися її торгівлею, потрібен спеціальний дозвіл від Міністерства екології та природних ресурсів України. Якщо ви все ж переконалися, що цілюща трава здобута законним шляхом і придбали пучечок черемші, можете сміливо готувати корисні страви. Її можна сушити, солити, маринувати і квасити. Ми ж пропонуємо рецепт легкого вітамінного салату, для якого вам знадобляться:
– пучечок черемші,
– 1 великий огірок (свіжий),
– 2 помідори (свіжих),
– 3 яйця,
– бринза (400 г),
– зелена цибуля.
Для заправки:
– олія (40 г),
– сік лимона,
– сухі пряні трави та спеції.
Спосіб приготування: черемшу добре помити та подрібнити. Яйця відварити, дати охолонути, а тоді почистити. Розрізати вздовж, а потім – на шматочки. Помити і нарізати огірки з помідорами. Подрібнити зелену цибулю. Все разом з’єднати та перемішати. Бринзу нарізати кубиками і обережно додати в салат. Заправити олією і соком лимона. Спеції – за смаком.
Тетяна ГАЛАНІНА
|