Головне меню
Рубрики
Анонси [29]
Колонка редактора [23]
На часі [25]
Еко [14]
Людина [24]
Актуальне інтерв’ю [12]
Світ без кордонів [7]
Резонанс [6]
Сторінки історії [17]
Глибинка [10]
Природа і ми [33]
Мисливство [13]
Рибальство [9]
Світ тварин [9]
Наш фотоконкурс [13]
Зі світу по нитці [4]
Хобі [17]
Цілюща аптека [29]
Лісова книгарня [9]
Цікаво [53]
Нотатки натураліста [161]
Світ очима дитини [20]
Лісовичок [31]
На замітку [18]
У світі пернатих [15]
Подорожуємо разом [29]
Психіка людина і проблеми лісівництва [10]
Новини [101]
Світ рослин [6]
Роздуми [9]
До теми [9]
Традиції та сьогодення [16]
До ювілею [7]
Статистика
Главная » 2013 » Серпень » 19 » Світовий океан та його мешканці
12:49
Світовий океан та його мешканці
Океани приховують неймовірно багато невідомого і незвичного. Ось кілька цікавинок і відкриттів:


1. У Світовому океані міститься 97% всієї води на Землі. На думку океанографів, тільки 5% із них повністю вивчено.
2. На дні океанів існують справжні підводні річки, а точніше – місця так званого «холодного просочування». Це ділянки, де сірководень, метан та інші вуглеводні проникають через тріщини на дні, змішуються з морською водою, а потім неспішно рухаються, подібно до річок. Причому слово «холодне» у назві цього феномену не означає, що температура рідини в таких донних річках нижча, ніж у морської. Найчастіше температура буває навіть трохи вищою. На думку вчених, холодне просочування відбувається через тектонічно активні зони океанів. Наприклад, це явище зафіксовано в Японському жолобі, де океанічна земна кора занурюється під материкову.
3. Крім підводних річок, в океані існують підводні водоспади. Причому деякі з них значно більші за своїх наземних «родичів». Всього відомо 7 подібних водоспадів. Причиною їх виникнення стають і різниці в температурі, і солоності різних ділянок океану, і складний рельєф морського дна. На межі акваторій із різними умовами і за наявності підводних схилів щільна вода прямує до дна – замінити менш щільну.
Найбільший із нині відомих підводних водоспадів розташований на дні Датської протоки, яка розділяє Гренландію та Ісландію. Його висота – приблизно 4000 м, і він перемішує не менше 175 млн куб. футів води.
4. Іноді в океані з’являються «молочні моря». Це велика ділянка океану, яка світиться. За однією з версій, поява «молочних морів» пов’язана з життєдіяльністю люмінесцентних бактерій Vibrio harveyi, які створюють тривале світіння на великих ділянках океану.
5. За результатами дослідження, опублікованого в 2011 р. у журналі PLOS Biology, в океані мешкає близько 2,2 млн видів організмів, з яких відомо тільки близько 194 400.
6. Найбільшою рибою Світового океану є китова акула. Окремі особини цього виду мали довжину 12,65 м і досягали маси понад 21,5 т. Сьогодні китові акули мешкають у всіх тропічних та помірно-теплих морях. Водночас найменшою рибою в Світовому океані є Schindleria brevipinguis, яка мешкає в коралових лагунах Бар’єрного рифу. Рибки цього виду можуть досягати лише 8,4 мм завдовжки.
7. На глибині понад 1000 м від поверхні океану, в зоні, куди не проникає сонячне світло і де мало їжі, мешкають химерні риби, найчастіше зі страхітливим зовнішнім виглядом. За відсутності світла вони мають маленькі очі (або взагалі їх не мають), повільно плавають і ніколи не ганяються за своєю здобиччю, щоб зберегти енергію в умовах із недостатньою кількістю їжі. Ці риби просто чекають на свою здобич або заманюють її за допомогою спеціальної «вудки». Більшість глибоководних риб невеликі, однак животи багатьох із них можуть роздуватися, вміщуючи більше їжі, ніж важить сама риба. Найпоширеніші глибоководні риби належать до родин Gonostomatidae та Lophiidae – останні відомі також як морські чорти. А найбільш глибоководною визнана риба Abyssobrotula galatheae, яку знайшли в жолобі Пуерто-Ріко на глибині 8370 м.
8. Відомі випадки, коли в океані утворювалося «хибне дно». Вперше про нього дізналися у 1942 р., коли декілька фахівців з акустичного зондування виявили в океані на глибині 300-450 м дивний прошарок, який відбивав звукові хвилі. Причому пізніше встановили, що вночі цей шар піднімався до поверхні моря, а вдень – опускався на глибину. Тоді й стало ясно, що «хибне дно» може бути утворене живими організмами, які уникають денного світла.
З часом виявилося, що це робили кальмари. Адже в зграях вони вміють розподілятися рівномірно, і таким чином здатні сформувати собою щільну масу, яка може стати перешкодою для звуку.


Підготувала Яна ТЕТ
Фото Оксани ЧУРИЛО
та із сайта www.eco-live.com.ua
Категория: Цікаво | Просмотров: 4642 | Добавил: Live | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Свіжий номер ЛВ
Читайте українське
Архів ЛВ
Календар
«  Серпень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031