З початку серпня починає достигати брусниця. Ці ягоди дуже смачні та соковиті. А ще – до складу брусниці входять життєво важливі речовини і вітаміни. У ній міститься каротин (у цьому вона випереджає навіть моркву). А каротин, як відомо, дуже корисна річ для поліпшення зору. Є в ній у великій кількості і вітамін С, який виконує в організмі функції антиоксиданту і тим самим допомагає підтримувати імунітет на належному рівні. Бензойна кислота, що міститься в ягодах, дозволяє їм відмінно зберігатися всю довгу зиму. З ягід брусниці готують кваси, сиропи, киселі, які мають дуже хороший смак. Відвар, приготований із листочків брусниці, здавна застосовується при лікуванні подагри, ревматизму, при каменях у нирках. Небагато людей знає, що вічнозелений чагарник брусниці є довгожителем. Тривалість його існування – більше трьохсот років.
Анна Шнет Фото із сайта hnb.com.ua
|