Справжнім королем осені вважається гарбуз. Завдяки великому вмісту мікроелементів і вітамінів його рекомендують при серцево-судинних захворюваннях, набряках, недокрів’ї та ожирінні. Гарбуз – чемпіон серед овочів за вмістом заліза, міді і фтору. Його плоди багаті пектином, цукрами, вітамінами групи В, С, Е, каротином. Клітковина гарбуза добре розварюється та легко засвоюється. А відвар із медом – це не тільки приємний напій, а й унікальний заспокійливий засіб для тих, хто страждає через безсоння. Кашею із м’якоті можна лікувати опіки і запалення.
В Європі та на Сході його цінують за високий вміст вітаміну Е, вважаючи, що овоч запобігає старінню. В Америці гарбуз є невід’ємним атрибутом святкування Хеллоуїна. Австрія же славиться тим, що з гарбуза кулінари можуть зробити все – від бісквітів до косметики. Також цей «спортивний» овоч бере участь у чемпіонатах із гарбузового гігантизму у багатьох країнах світу. Наприклад, нещодавно 500-кілограмовий гарбуз переміг у другому Відкритому гарбузовому чемпіонаті в Німеччині, побивши рекорд країни.
Анна ШНЕТ Фото Тетяни САСЮК
|