Головне меню
Рубрики
Анонси [29]
Колонка редактора [23]
На часі [25]
Еко [14]
Людина [24]
Актуальне інтерв’ю [12]
Світ без кордонів [7]
Резонанс [6]
Сторінки історії [17]
Глибинка [10]
Природа і ми [33]
Мисливство [13]
Рибальство [9]
Світ тварин [9]
Наш фотоконкурс [13]
Зі світу по нитці [4]
Хобі [17]
Цілюща аптека [29]
Лісова книгарня [9]
Цікаво [53]
Нотатки натураліста [161]
Світ очима дитини [20]
Лісовичок [31]
На замітку [18]
У світі пернатих [15]
Подорожуємо разом [29]
Психіка людина і проблеми лісівництва [10]
Новини [101]
Світ рослин [6]
Роздуми [9]
До теми [9]
Традиції та сьогодення [16]
До ювілею [7]
Статистика
Главная » 2014 » Травень » 20 » Перспективи угоди про вільну торгівлю
12:10
Перспективи угоди про вільну торгівлю

Про торгівлю з ЄС у рамках поглибленої та всеосяжної угоди про вільну торгівлю нещодавно говорили під час семінару у форматі «круглого столу» у Волинській облдержадміністрації. Серед запрошених – урядовий уповноважений із питань євроінтеграції Валерій Пятницький, радник та заступник голови місії при Посольстві Королівства Нідерландів в Україні Геррі Віллемс, президент Волинської торгово-промислової палати Надія Мотронюк, консультант компанії «СТА» Сергій Нерпій.

– Переконаний, що відкриття країнами Європейського Союзу свого ринку для українських товарів буде поглиблювати співпрацю надалі та стане суттєвою підтримкою для місцевої економіки і волинського бізнесу, – підкреслив голова Волинської ОДА Григорій Пустовіт, відкриваючи засідання. – Також створення зони вільної торгівлі з Європейським Союзом дасть неабиякий імпульс для залучення зовнішніх інвестицій до національного ринку.
Волинська область займає вигідне географічне розташування, межуючи з одного боку із Білоруссю, а з іншого – з Польщею. Це дозволяє їй плідно співпрацювати з країнами СНД, а також Європейського Союзу. 
– За перший квартал 2014 року Волинська торгово-промислова палата видала 3 тисячі сертифікатів на товари українського виробника, серед яких майже півтори тисячі – у країни ЄС, – зауважила президент Волинської торгово-промислової палати Надія Мотронюк. – Найбільше сертифікатів отримали Польща, Австрія, Німеччина, Данія. Крім того, волинські підприємства активно співпрацюють із Чехією, Францією, Бельгією, Естонією, Грецією, Італією, Іспанією, Угорщиною, Латвією, Литвою, Нідерландами, Португалією, Румунією, Словаччиною, Швецією.
Зі слів Надії Мотронюк, основні види продукції, якими Волинь постачає країни ЄС, це  фанера, ДСП, електропроводка для автомобілів, підшипники та ролики, набори меблів, термоперетворювачі, лічильники на воду, шпон, олія, заморожена консервована плодово-овочева продукція, парфумерно-косметичні вироби, швейні вироби, котли, ланцюги, дитячі іграшки.
Важливим чинником розвитку зовнішньо­економічної діяльності є курс на євроінтеграцію. Саме тому виникає необхідність отримання інформації щодо наявних технічних регламентів і стандартів продукції, яку планують експортувати до країн ЄС, та умов роботи на цих ринках, особливо для малого та середнього бізнесу. 
– При торгово-промисловій палаті України створена та ефективно працює Європейська мережа підприємств, яка інтегрована в Міжнародну систему сприяння бізнесу, – підкреслила Надія Мотронюк. – Волинська торгово-промислова палата має підписані угоди з різними інституціями таких країн, як Польща, Литва, Угорщина, Білорусія, Естонія, Казахстан, Росія.
Говорили й про вигоди, які матиме український бізнес та економіка від вільної торгівлі, зокрема з країнами ЄС. Урядовий уповноважений із питань євроінтеграції Валерій Пятницький зокрема підкреслив, що зона вільної торгівлі (ЗВТ+) включає не лише торгівлю товарами, але й послугами, також передбачає доступ до ринків державних закупівель, лібералізацію режимів іноземного інвестування. Крім того, ЗВТ+ включає запровадження нових правил щодо окремих аспектів конкурентної політики, враховуючи державну допомогу, а також застосування сучасних норм і правил захисту інтелектуальної власності.
– Ми повинні активно працювати, щоб стати частиною європейського економічного простору з відповідними правилами, можливостями та конкуренцією, якістю продукції, повагою до прав власності, споживача, виробника, – наголосив Валерій Пятницький. – До речі, в Україні з 5 тисяч європейських стандартів уже прийнято 1427. На різних етапах розробки перебуває ще 386 проектів національних стандартів.
Валерій Пятницький акцентував на тарифній лібералізації у торгівлі з ЄС. За умови підписання угоди про вільну торгівлю вона (лібералізація) передбачає ряд важливих змін. Ось деякі з них: Україна поступово (впродовж 10 років) скасовує ввізне мито; щодо визначених Україною товарів запроваджується спеціальний захисний механізм (стягнення додаткового збору); Європейський Союз відмовляється від застосування експортних субсидій на сільськогосподарські товари в торгівлі з Україною.


Тетяна САСЮК
Фото автора

 

Категория: Новини | Просмотров: 475 | Добавил: Live | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Свіжий номер ЛВ
Читайте українське
Архів ЛВ
Календар
«  Травень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031