Головне меню
Рубрики
Анонси [29]
Колонка редактора [23]
На часі [25]
Еко [14]
Людина [24]
Актуальне інтерв’ю [12]
Світ без кордонів [7]
Резонанс [6]
Сторінки історії [17]
Глибинка [10]
Природа і ми [33]
Мисливство [13]
Рибальство [9]
Світ тварин [9]
Наш фотоконкурс [13]
Зі світу по нитці [4]
Хобі [17]
Цілюща аптека [29]
Лісова книгарня [9]
Цікаво [53]
Нотатки натураліста [161]
Світ очима дитини [20]
Лісовичок [31]
На замітку [18]
У світі пернатих [15]
Подорожуємо разом [29]
Психіка людина і проблеми лісівництва [10]
Новини [101]
Світ рослин [6]
Роздуми [9]
До теми [9]
Традиції та сьогодення [16]
До ювілею [7]
Статистика
Главная » 2013 » Червень » 20 » Оновлений розсадник
12:21
Оновлений розсадник

Є багато речей, явищ, моментів, які не залежать від людини. До них чи не в найпершу чергу можна віднести погодні, кліматичні умови тієї чи іншої місцевості. Ми собі плануємо, будуємо, створюємо, а матінка-природа взяла й розпорядилася по-своєму. Не залишається нічого, крім як іти на компроміси, шукати виходи, долучаючи креативність, інновації. Без цього результат не передбачатиме успіхів, погодьтеся.


Волинські лісівники пишаються своїми розсадниками. Побувавши й у тому, що розташувався у Ратнівському р-ні, переконалася у наступному: наполеглива праця та вміння належним чином використовувати природні умови свого регіону дають відповідні плоди.

Принагідно зазначу, що базисний розсадник ДП «Ратнівське ЛМГ», розміщений на території Жиричівського лісництва, був створений 1976-го року. Він має площу 36 га, які розподілені на посівне відділення, тепличне господарство, шкільне та маточне відділення, територію для живцювання, плантації новорічних ялинок. Є також господарська територія, де розташовані адмінприміщення та гараж із піднавісом для лісотехніки і механізмів.
У розсаднику вирощують сіянці та саджанці сосни, ялини, дуба, вільхи, берези. До речі, лише у 2012 р. тут виростили 7,5 млн штук сіянців і саджанців основних лісоутворювальних порід, якими забезпечували всі лісові господарства поліської зони Волині та суміжних областей.
За словами директора Ратнівського лісгоспу Володимира Бадзяна (на фото), нинішнього року тут планують виростити 8 млн штук сіянців. На розсаднику кожного року висівають приблизно 1,5 т насіння різних порід.
– Найбільше ми акцентуємо увагу на вирощуванні сіянців хвойних порід, – зазначає начальник розсадника Григорій Козел. – Додатково щорічно проводимо укорінення 10 тисяч живців різних видів і форм декоративних рослин. Для озеленення та прикраси присадибних ділянок до нас часто звертаються прості люди, а також бюджетні організації: лікарні, садочки, школи. Купують самшит, ялівець козацький, туї, спіреї, форзицію, жасмин.
Цьогорічної весни реалізували садивного матеріалу майже на 600 тисяч гривень.
– Минулого року робили капітальний ремонт усього розсадника, – додає Володимир Бадзян. – На це ми витратили приблизно 600 тисяч гривень. Насамперед відновили всі будівлі. Для вирощування стандартного посадкового матеріалу провели реконструкцію поливної системи теплиць.
Зробили сучасну систему зрошування. Це коштувало чимало – 450 тисяч гривень, але того вартувало.
Відтак завдяки такій системі на чотирьох полях розсадника площею 4 га добре ростуть сіянці сосни звичайної. Цей посадковий матеріал регулярно отримує достатню кількість вологи і за вегетаційний період досягає стандартних розмірів.
Для того, щоб переконатися, наскільки надійно та дбайливо доглядають за сіянцями, мені продемонстрували принцип роботи системи поливу.
– Воду беремо з басейну, – пояснює головний лісничий Ратнівського лісгоспу В’ячеслав Дейнека і тут же вказує на описане місце. – Там вона в природних умовах нагрівається, стає теплішою. Далі системою поливу насос подає її до теплиць, а також на поля.
Перевага нової системи поливу ще й у тому, що дозволяє подавати воду до всіх пунктів призначення одночасно, чого раніше не було.
Життєдайна рідина рівномірно надходить до ще маленьких рослин. Усе спеціально продумано саме з тією метою, щоб вона розпилювалася дуже дрібним дощиком, не б’ючи, а делікатно зволожуючи тендітні паростки. А вода їм треба, ще й як! Адже ні для кого не секрет, що останніми роками зона Полісся у весняний та літній періоди примхлива частими засухами. Тому рослини вимагають особливої уваги, тим паче якщо мова йде про посадковий матеріал для всієї області.
– Протягом дня на полив посадкового матеріалу витрачаємо приблизно годину, – зауважує начальник розсадника Григорій Георгійович.
Тим часом проходимо стежкою до теплиць. Володимир Бадзян пояснює, що внаслідок довготривалої експлуатації родючий шар ґрунту під впливом вітрової ерозії і періодичного викопування сіянців був частково втрачений. А внесення органічних і мінеральних добрив не забезпечувало потреби сіянців. Саме тому наприкінці 80-х вирішили створити тепличний комплекс із плівкових металевих каркасних теплиць на площі 1,8 га. Тут щороку можна вирощувати 5 млн штук сіянців. Відтоді стало можливим забезпечувати стандартними сіянцями лісогосподарські підприємства поліської зони України.


На території лісового розсадника функціонує 29 теплиць. Дев’ятнадцять із них перебувають під плівками. Серед них у сімнадцяти посіяна сосна звичайна, а в двох – вільха та береза. У решті теплиць вирощують декоративні саджанці.
Насамкінець директор Ратнівського лісгоспу Володимир Володимирович, начальник розсадника Григорій Георгійович та головний лісничий В’ячеслав Миколайович проводять мене до місця, де 2012-го був закладений дендропарк. Старт уже зроблено, і кожного року тут планують висаджувати нові декоративні рослини, дерева, кущі, перетворюючи місцину у різнобарвний райський куточок.


Тетяна САСЮК
Фото автора
Категория: Людина | Просмотров: 1385 | Добавил: Live | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Свіжий номер ЛВ
Читайте українське
Архів ЛВ
Календар
«  Червень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930