Головне меню
Рубрики
Анонси [29]
Колонка редактора [23]
На часі [25]
Еко [14]
Людина [24]
Актуальне інтерв’ю [12]
Світ без кордонів [7]
Резонанс [6]
Сторінки історії [17]
Глибинка [10]
Природа і ми [33]
Мисливство [13]
Рибальство [9]
Світ тварин [9]
Наш фотоконкурс [13]
Зі світу по нитці [4]
Хобі [17]
Цілюща аптека [29]
Лісова книгарня [9]
Цікаво [53]
Нотатки натураліста [161]
Світ очима дитини [20]
Лісовичок [31]
На замітку [18]
У світі пернатих [15]
Подорожуємо разом [29]
Психіка людина і проблеми лісівництва [10]
Новини [101]
Світ рослин [6]
Роздуми [9]
До теми [9]
Традиції та сьогодення [16]
До ювілею [7]
Статистика
Главная » 2014 » Березень » 20 » Хроніка подій
15:52
Хроніка подій
Ми не могли лишитися осторонь подій, які відбуваються у державі. Адже нині історію України пишуть щодня, щогодини, щохвилини. Майдан, який повстав після того, як Президент України Віктор Янукович не підписав Угоду про асоціацію та зону вільної торгівлі з Європейським Союзом на саміті Східного партнерства мітингує більше двох місяців…
Всього описати неможливо, але хоча б фрагменти подій – перед вами.
18.02.14
l Пікетувальники захопили Тернопільську ОДА.
19.02.14
l Взяли Житомирську і Полтавську облдержадміністрації.
l Ніч гніву. Розтрощені адмінбудівлі, спалені документи… Революція перекинулася у всі області України.
l Луцьк. Взяли адмінприміщення УМВСУ, обласну адміністрацію. За кілька днів до цього при значеного голову Волинської облдержадміністрації Олександра Башкаленка привселюдно вивели на площу, облили водою, прикували до ґратів наручниками та примушували написати заяву на звільнення.
l Схожа ситуація й у інших містах. Обурення людей наростає.
l Із Києва у різні куточки країни везуть потерпілих. Люди шоковані, кожен намагається чимось допомогти. До протестів долучаються солдати-строковики. Протистояння наростає.
20.02.14
l «Ми їх переможемо мужністю, вірою і любов’ю до України. Не панікуйте, не виходьте з-за барикад до готелю «Україна»: там снайпери, які просто відстрілюють людей», – лунає із передової Майдану Києва.
l У випадку переходу бійців внутрішніх справ на бік мітингувальників їм обіцяють безпеку, беркутівцям – справедливий суд.
l ЄС планує ввести санкції щодо України вже сьогодні.
l Відома співачка Руслана вийшла на Майдан, аби оцінити ситуацію і бути живим свідком та експертом для закордонних спостерігачів, котрих досить часто дезінформують. «Усю необхідну хроніку подій треба висвітлювати негайно. Сама була свідком того, як одну і ту ж подію 5 джерел потрактували – як кому вигідно і з відповідними висновками», – каже Руслана.
l Ведучий Майдану скандує: «Мак­симальну дисципліну, організацію і здорові нерви: не піддаватися на провокації та бути толерантними».
l Снайпери стріляють у медиків, які виносять поранених з-під готелю «Україна».
l Сергій Тігіпко: «У ВР створюють антикризову фракцію. Адже і Президент, і опозиція не контролюють ситуації у державі. Планують змінити спікера, яким має стати людина від опозиції, а також призначити прем’єра, який має створити новий уряд.
l Метро не працює, але, кажуть, за допомогою нього везуть на Печерську «тітушок».
l Головою Волинської обласної ра­ди обрали Валентина Вітра. Його заступниками стали Олександр Пирожик та Ігор Гузь.
l Мер Києва Володимир Макеєнко вийшов із лав Партії регіонів: «Я щодня працюю над тим, аби влаштувати поховання десяткам загиблих людей. Жоден олігарх, жоден політик не загинув. Пропоную депутатам, незалежно від партійної приналежності, стати живим ланцюгом між простими людьми і людьми у формі».
l Снайпери продовжують відстрілювати майданівців.
21.02.14
l Терміново вирішили підписати «Угоду про врегулювання кризи». Зголосилися всі сторони (Президент України Віктор Янукович, лідери опозиції, представники ЄС), окрім Росії.
l Захопили Київську та Івано-Франківську ОДА.
l Багато депутатів поспішають вийти з Партії регіонів до вступу в дію імперативного мандату.
l ВР прийняла законопроекти про боротьбу з корупцією; відставку міністра внутрішніх справ України Віталія Захарченка; декриміналізацію; виділення компенсації учасникам пікетів; повернення до Конституції 2004 р.
l Додому везуть труни із загиблими. Вчора в очах українців був суцільний жах, сьогодні світ застилають сльози.
22.02.14
l Майдан стоїть.
l Головою Верховної Ради України обрали Олександра Турчинова.
l Президент України фактично не виконує своїх обов’язків.
l Верховна Рада працює в особливому режимі і приймає ряд доленосних рішень. Одне з них: постанова про самоусунення Віктора Януковича від обов’язків глави держави, призначили позачергові вибори Президента України на 25 травня.
l У Харкові відбувається З’їзд депутатів південно-східних областей та АР Крим. Ширяться чутки, що після засідання голова облдержадміністрації Михайло Добкін та мер Харкова Геннадій Кернес втекли за межі України.
l Резиденція Віктора Януковича у Межигір’ї відкрита для відвідувачів та перебуває під охороною бійців Самооборони. Все готуються передати у державну власність.
l Російські канали говорять практично одне і те ж: екстремісти захопили владу.
l Попри все, канал «Інтер» показує, як корінні москвичі прийшли до посольства України в РФ і запалили свічки на честь Героїв Майдану. Люди плачуть і кажуть: «Они погибли и за нашу свободу».
23.02.14
l Захопили Львівську та Рівненську ОДА.
l Майдан стоїть.
l Ажіотажу щодо виходу на волю Юлії Тимошенко мало. Дехто навіть висловлюється, що їй не варто іти в політику. Є й кардинально інші думки.
l До Харкова повернулися Кернес та Добкін. Геннадій Кернес упевнений, що зможе керувати Харковом у нових умовах. Його слова: «Переможців не судять, а ворогів треба робити друзями» обійшли всі телеканали України.
l У багатьох містах держави майданівці змушують писати заяви на звільнення очільників адміністрацій, рад, міських голів.
l Олександра Турчинова призначили виконувачем обов’язків Президента України.
l Верховна Рада позбавляє міністерських крісел уряд Януковича, відміняє скандальний мовний закон Колесніченка-Ківалова.
l Охоронці міністра зборів і доходів Олександра Клименка та Генерального прокурора України Віктора Пшонки влаштували стрілянину, аби їхній літак випустили з України.
l Голова Партії регіонів Олександр Євфремов заявляє, що всі стали заручниками корумпованої сім’ї, яка підставила і простих людей, і офіцерів.
l Крим у сутичках. Жителі півострова розділилися у думках.
l У Санкт-Петербурзі – акція на підтримку Майдану.
l У багатьох містах прощаються із загиблими.
l У Луцьку – жалобна хода. В останню путь проводжають одного із Небесної Сотні – загиблого під час сутичок у Києві студента Василя Мойсея. Тисячі лучан прийшли, аби вшанувати пам’ять його та всіх, хто поклав своє життя за Україну. «Україна заплатила неймовірну ціну за своє краще майбутнє, – каже начальник Волинського ОУЛМГ Богдан Колісник. – Лісівники засуджували і будуть засуджувати такі кроки. Ми працювали і будемо працювати задля миру і добробуту у державі. Це надмірна жорстокість і нечувана безглуздість влади – влаштовувати криваву бійню, фактично братовбивчу війну. Цього не можна ні вибачити, ні виправдати. Завдяки таким, як цей хлопець, тисячам тих, хто власним життям вирішили боронити права всієї громади, завдяки їхній мужності і самопожертві зміни відбулися. Дякуємо їм за це!».
24.02.14
l Захопили Хмельницьку та Чернівецьку ОДА.
l До Волинського обласного уп­рав­ління лісового та мисливського господарства зайшли люди в масках, із автоматами. Представилися «Правим сектором». Їхня вимога: заява про звільнення від начальника управління Богдана Колісника. Та, яку написав, не влаштувала. Увірвалися в кабінет вдруге. Начальника управління побили. Обрізали засоби зв’язку.
25.02.14
l Штурмом узяли Полтавську обл­раду.
l Заступник голови Волинської обласної ради Ігор Гузь заявляє, що не проти, аби люди ходили зі зброєю.
l Палко обговорюють питання мови. Сьогодні Схід розмовляє українською, а Захід – російською. Мовне питання і розбрат на цьому ґрунті сьогодні неактуальні, вважають мешканці України.
26.04.14
l Захопили Запорізьку, Одеську, Дніпропетровську облдержадмі­ністра­ції. За­боронили ходити в масках, просять здати зброю.
l Розпустили беркут. Кажуть, бійці пройдуть атестацію. Відібрані увійдуть у новий підрозділ.
l Хто з майданівців буде у складі уряду народної довіри, поки не відомо.
l Планують створити люстраційний комітет.
l У Криму – розбіжність у поглядах. На площах збирається два майдани: один – за Україну, інший – проросійський.
l У Західній Україні продовжують люстрацію, не чекаючи закону. Особливо це стосується стратегічних об’єктів. Ні міліція, ні прокуратура не втручаються. Інтереси іноземних підприємств доводиться захищати консульствам. Німецький завод «Бассум» (Волинь) був в облозі до того часу, доки не втрутився німецький консулат. Інвестори стурбовані. Договори під загрозою.
27.02.14
l Верховна Рада обирає новий уряд України. Арсенія Яценюка 371 голосом Верховної Ради України призначають на посаду Прем’єр-міністра.
l У Харкові – проросійські настрої. Над адмінприміщенням підняли прапор Російської Федерації.
l Координатор «Правого сектору» в Західній Україні Олександр Музичко (Сашко Бiлий) вдарив і словесно принизив прокурора Рівненського району Андрія Таргонія. Проти активіста «Правого сектору», який відзначився своїм радикальним підходом до вирішення народних питань, порушили кримінальну справу. Йому загрожує до п’яти років обмеження або позбавлення волі. Але чи арештують його – поки не відомо.
l Іноземні банки стежать за рухом коштів, шукаючи тіньові схеми Віктора Януковича та його оточення.
l В Одесі – мітинги на підтримку України.
28.02.14
l Харківські домовленості під загрозою.


l Новий уряд вирішує підвищити видатки на утримання армії. 

l У Крим прибули російські війська. Влада Автономної Республіки стверджує, що це – самооборона. Вій­сь­кові частини України повідомляють про захоплення. Українські військовослужбовці стали живим щитом. Командири телефонують: «Ми стоятимемо до кінця. Ми присягалися Україні і не здамо ні зброї, ні техніки, ні всього, що перебуває під нашою охороною».
l У глибинках – боротьба за впливи. Працівники Цуманського лісгоспу, що на Волині, вже котрий день перебувають у невизначеному становищі. Лісокомплекс не працює. Кажуть, сюди прийшли молодики у масках та з пістолетами і пригрозили підпалом, якщо лісгосп працюватиме у звичному режимі. Люди стверджують, що такі набіги відбуваються мало не щодня. Невідомі чоловіки, які погрожують підпалити машини, що возять ліс, називають себе «Правим сектором». Колектив лісгоспу вийшов на мітинг, аби сказати: «Так далі не можна!», «Треба припинити переслідування лісівників та дати можливість нормально працювати». Активісти «Правого сектору» під керівництвом Аркадія Соломатіна, які також приїхали на прохання мітингувальників, заперечили свою причетність до погроз і залякувань. Врешті колектив Цуманського ЛГ виступив зі зверненням до всіх можливих служб області із проханням захисту, погрожуючи мітингом перед адмінбудівлею Ківерцівської районної ради. Цуманівчани відстояли себе. Наступного дня безчинства припинилися.
1.03.14
l Верхня палата РФ підтримала звернення президента Росії Володимира Путіна щодо довільного використання військ у питанні України. Скільки військ і у яких містах будуть дислокації, вирішуватиме президент Російської Федерації.
l У соціальній мережі «ВКонтакте» ніби-то на сторінці «Правого сектору» з’явилося звернення їхнього лідера Дмитра Яроша до керманича чеченських сепаратистів Доку Умарова підтримати антиросійські сили в Україні. Речник «Правого сектору» Артем Скоропадський в інтерв’ю Радіо Свобода заявив, що нічого подібного не відбулося, а інформація з’явилася у соцмережі після того, як взламали акаунт одного із їхніх адміністраторів.
l «Правий сектор» закликає до всеукраїнської мобілізації, але не до агресії. «Позиція організації є такою: не піддаватися на провокації і першими нічого не починати», – наголошує речник «Правого сектору».
2.03.14
l Оголосили про всеукраїнську мобілізацію. У Криму протистояння наростають. Проросійські настрої перекидаються на східні області.
l До своїх обов’язків приступили новопризначені голови облдержадміністрацій: Волинська – Григорій Пустовіт; Закарпатська – Валерій Лунченко; Івано-Франківська – Андрій Троценко; Львівська – Ірина Сех; Рівненська – Сергій Рибачок; Тернопільська – Олег Сиротюк; Вінницька – Анатолій Олійник; Житомирська – Сидір Кізін; Київська – Володимир Шандра; Кіровоградська – Олександр Петік; Полтавська – Віктор Богайчук; Сумська – Володимир Шульга; Дніпропетровська – Ігор Коломойський; Донецька – Сергій Тарута; Луганська – Михайло Болотських; Миколаївська – Микола Романчук; Харківська – Ігор Балута; Херсонська – Юрій Одарченко.
3.03.14
l У Севастополі мітинги. Військовим та всім охочим пропонують російські паспорти. Ширяться чутки, що вночі будуть провокації: вб’ють кілька російських службовців.
l У прямому ефірі російського телебачення Віктор Янукович просить президента Росії ввести війська в Україну та навести лад.
l Володимир Путін через пресу запевняє, що перебування російських військ на території України – всього лише давно заплановані навчання.
5.03.14
l Вся увага прикута до Криму. Доля півострова має вирішитися під час референдуму. Але багато хто не вірить, що все відбудеться чесно.
l Кабмін доручає міністерствам та іншим органам виконавчої влади невідкладно подати пропозицію Мінфіну щодо скорочення не менше 20% чисельності працівників відповідних органів, а також лімітувати легкові автомобілі, що їх обслуговують.
8.03.14
l Російські військові увійшли в селище Чонгар Херсонської обл. «Херсонські вісті» повідомляють: на кордоні з АРК заміновані поля. Кулемети дев’яти російських БТРів спрямовані просто в центр села. Тож місцеві мешканці фактично стали заручниками. На знак протесту весь Чонгар прикрашений українськими прапорами. Від української влади місцеві мешканці вимагають одного: виставити блокпост попереду села і захистити їх від російської зброї. У разі ігнорування їхніх вимог чонгарці погрожують перекрити магістральну трасу.
09.04.14
l Сутички проросійських та проукраїнських мітингувальників у Луганську, Донецьку.
l В усій Україні та столиці зокрема – урочистості з нагоди дня народження Тараса Шевченка. Арсеній Яценюк, Олександр Турчинов та Олег Тягнибок кладуть квіти до підніжжя пам’ятника Великому Кобзареві.
l У Криму ситуація стає все складнішою. Доступ преси на півострів припиняється. Блокують військові частини, Самооборона вже не ховає зброю. У Криму повністю втратили контроль над ситуацією. Військові залишаються вірними присязі. Воєнні угрупування, які стояли на Майдані і котрим кричали «Ганьба», теж стоять на захисті Батьківщини.
l Сміливіші російські телеканали визнають: українська армія слабша, але духом – сильніша.
l Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк звернувся до великого бізнесу з проханням допомогти озброїти та укомплектувати армію.
l Генерал США Мартін Денсі каже, що за необхідності Америка може дати адекватну відповідь Росії.
l На залізничному вокзалі в Сімферополі окупанти організували механізм обшуку всіх пасажирів поїздів, що прибувають із материка. Потяги зустрічає кілька десятків людей із червоними пов’язками з написом «Дружинник АР Крим».
l У кримському ефірі з українських телеканалів залишився тільки «Тоніс». Всі інші або відключені, або замінені на російські. Кримські телеканали – також частково замінені.
l Російські військові захопили аеро­дром у м. Саки.
l Військову техніку 174-ї зенітно-ракетної бригади у Севастополі обстрілював невідомий снайпер.
10.03.14
l За зазіхання на територіальну цілісність України екс-голову Харківської ОДА Михайла Добкіна викликають на допит у ГПУ.
l У Бахчисараї «Дружинники АРК» вик­рали командира української військової частини підполковника Володимира Садовика. Затримують людей, які виступають за те, аби Крим залишався територією України.
l Від української військової частини в Євпаторії вимагають здати зброю і переди об’єкт під охорону солдатам ЧФ РФ. Ці вимоги слід виконати «із ціллю забезпечення безпеки громадян міста Євпаторія і щоб уникнути провокацій під час підготовки до проведення референдуму про статус Криму 16 березня 2014 року». Таке зазначено в ультиматумі. Крім того, вимагають здати на склад блоки керування ЗРК «Куб-2М», опломбувати та віддати під охорону вищезазначеному спецпідрозділу ЧФ РФ. Водночас вимагають, аби вартову службу українські військові здійснювали без зброї, але спіль­но з озброєними військовослужбовцями ЧФ РФ.
l Кожному військовослужбовцю, який здав зброю на зберігання на період підготовки референдуму про статус Криму, гарантують безпеку з боку керівництва АР Крим.
l Вчора подібну вимогу озвучили українським морським піхотинцям, які дислокуються у Керчі. Представник ЧФ Росії дав їм час до 16 березня «подумати і прийняти рішення щодо того, де люди готові служити далі, і писати відповідні рапорти». Така ж ситуація – в Євпаторії.
l «У ніч із 9 на 10 березня озброєні російські військові напали на окрему ракетну технічну частину в Чорноморському. Сюди прибули близько 200 російських солдатів на 14 вантажівках. Під загрозою штурму і застосування зброї проникли на територію військової частини, роззброїли весь особовий склад, у тому числі і караул ВОХОР», – повідомив керівник Кримського регіонального медіа-центру Міноборони Владислав Селезньов. За його словами, російські військові змусили українських солдатів здати зброю на склад, закрити і опечатати його. Після цього примусили залишити територію військового містечка всіх військовослужбовців.
11.03.14
l Військові кораблі РФ заблокували вхід у порт Севастополя.
l За словами Путіна, Росія не розглядає можливості приєднання Криму до РФ. Також він запевнив, що військові навчання, які провела російська армія, не пов’язані з подіями в Україні. Мовляв, навчання планували раніше, але не оголошували, оскільки це раптова перевірка військ і вони направляються в місця постійної дислокації. «Що може бути підставою для використання зброї? Це крайній випадок», – сказав Путін. І додав, що у Росії є звернення Віктора Януковича про використання армії з метою захисту життя, свободи та здоров’я громадян України. «Ми бачимо розгул неонацистів, націоналістів, антисемітів, що зараз відбувається в деяких частинах України, зокрема в Києві, – заявив президент РФ. – Коли ми побачимо, що це беззаконня починається в східних регіонах, якщо люди попросять нас про допомогу, а офіційне звернення діючого легітимного Президента у нас уже є, то ми залишаємо за собою право використовувати всі наявні засоби для захисту цих громадян. І вважаємо це цілком правильним».
l Міністерство закордонних справ України вручило чергову ноту Посольству РФ в Україні, в якій вимагає, аби десантні кораблі Балтійського флоту Російської Федерації невідкладно залишили територію України.
l Державна прикордонна служба України нарощує зусилля щодо охорони кордону, здійснює посилений прикордонний контроль та контроль за дотриманням правил прикордонного режиму.
l «Сьогодні Європейська комісія вирішила в односторонньому порядку ввести в дію положення про глибоку та все­осяжну зону вільної торгівлі з Україною, що дасть Україні додатково 500 мільйонів євро на рік. Це конкретний, відчутний захід, який потребуватиме підтримки Ради ЄС та Європейського парламенту перед його останнім засіданням. Я очікую, що положення запрацює до червня цього року, – сказав Президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу (таке передає власний кореспондент УНІАН у Брюсселі). – Цей економічний крок є частиною загальної підтримки України. Ми також вирішили підписати політичну частину Угоди про асоціацію перед президентськими виборами в Україні 25 травня».

l ...На день виходу журналу російські інтервенти заблокували роботу основних військових, прикордонних та комунікативних об’єктів АР Крим, деякі були піддані захопленню та знищенню техніки. Серед основних точок військової агресії – українські прикордонні застави, військові частини, аеропорти, аеродроми, морські порти, дороги та сполучення, державні установи, стратегічні підприємства та приміщення ЗМІ. Як повідомляють місцеві мешканці, самопроголошене керівництво АР Крим та м. Севастополя здійснює тиск на особовий склад українських військових підрозділів у місцях їхньої дислокації. Нелегітимна влада Криму має намір перевести у власність Верховної Ради Автономної Республіки Крим державні українські підприємства, які використовують природні ресурси півострова.


Оксана ЧУРИЛО,
Тетяна САСЮК, Анна КРАВЕЦЬ
Фото з інтернет-ресурсів
та Оксани ЧУРИЛО
Категория: Новини | Просмотров: 570 | Добавил: Live | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Свіжий номер ЛВ
Читайте українське
Архів ЛВ
Календар
«  Березень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31