Головне меню
Рубрики
Анонси [29]
Колонка редактора [23]
На часі [25]
Еко [14]
Людина [24]
Актуальне інтерв’ю [12]
Світ без кордонів [7]
Резонанс [6]
Сторінки історії [17]
Глибинка [10]
Природа і ми [33]
Мисливство [13]
Рибальство [9]
Світ тварин [9]
Наш фотоконкурс [13]
Зі світу по нитці [4]
Хобі [17]
Цілюща аптека [29]
Лісова книгарня [9]
Цікаво [53]
Нотатки натураліста [161]
Світ очима дитини [20]
Лісовичок [31]
На замітку [18]
У світі пернатих [15]
Подорожуємо разом [29]
Психіка людина і проблеми лісівництва [10]
Новини [101]
Світ рослин [6]
Роздуми [9]
До теми [9]
Традиції та сьогодення [16]
До ювілею [7]
Статистика
Главная » 2013 » Серпень » 19 » Із чого починається ранок
12:39
Із чого починається ранок

Кава… Що може бути кращим за горнятко напою, приготованого зі свіжозмелених зерен? Лише дует двох національностей на кухні. Це гарячий і палкий італієць – еспресо і витончений та вродливий француз – круасан. Духмяний пиріжок підживить, ну а кава – «організує» бадьорий настрій…

Історія кавових зерен нараховує не один десяток століть. Згідно з легендою, пастухи після спалювання кущів кавового дерева знаходили в попелі обпалені кавові зерна, їх жували, і це додавало їм бадьорості. Пізніше почали готувати із зерен відвари.
Кава частково вплинула на хід історії людства. Її забороняли з політичних та релігійних міркувань. В одних країнах любителі кави піддавалися гонінням і покаранням, в інших напій використовували виключно як ліки. Перші продавці цього чудового напою в Європі приписували йому божественні сили, запевняючи, що люди, які спробували це диво, обов’язково потраплять у рай.
У житті сучасної людини кава займає далеко не останнє місце. Звичайно ж, зараз ніхто не забороняє її пити, але суперечки про шкоду і користь кави тривають і донині.
А чи часто ми задумуємось, як багато для нас означає саме ранкова кава? Це ритуал чи просто звичка? «Чорнявій» уже багато присвячено різних статей і кожен відповість по-своєму.
Кавування (окрім того, що це неймовірний процес) – ще й можливість почерпнути натхнення з надзвичайного аромату та смаку. Чи не так? Кава об’єднує людей! Не випадково коханий запрошує на каву, подруги кавують.
Лише недавно відкрила для себе ще одну властивість кави – піднімати настрій. Не завдяки викиду порції кофеїну у мозок. Зовсім ні! Причина – більш романтична. Окрім «професійного» чарування-гадання над спорожнілою після напою чашкою, можна із захопленням розглядати малюночки, які виникли на поверхні.
Науковці по-різному описують вплив кави на наш організм. Приміром, жінки, які споживають каву, позитивніше сприймають світ та менш схильні до депресії. Кава гальмує процеси в чоловічому мозку, внаслідок чого сильна стать починає довго думати та ухвалювати рішення, повідомляють учені.
Також кава, у складі якої є кофеїн, – це стимулятор центральної нервової системи людини. Дослідження показують, що кофеїн підсилює процеси збудження в корі головного мозку, у відповідних дозах він підсилює позитивні умовні рефлекси і підвищує рухову активність. Стимулююча дія призводить до підвищення розумової та фізичної працездатності, зменшення втоми та сонливості. Великі дози, щоправда, можуть призводити до виснаження нервових клітин. Кофеїн послаблює дію снодійних та наркотичних речовин. Серцева діяльність під дією кофеїну посилюється, серцеві скорочення стають більш інтенсивні та частіші. Кофеїн повністю всмоктується в шлунку через 45 хв. після вживання. Він легко розповсюджується в організмі. Та не варто забувати, що тривале вживання кави із вмістом кофеїну призводить до звикання.
…Сьогодні у своїй чашці з кавою я побачила ангела. Від колихання він ніби літав. Прекрасний початок дня!
Отож, до зустрічі за кавою..


Анна ШНЕТ
Фото автора

Категория: На замітку | Просмотров: 877 | Добавил: Live | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Свіжий номер ЛВ
Читайте українське
Архів ЛВ
Календар
«  Серпень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031