Головне меню
Рубрики
Анонси [29]
Колонка редактора [23]
На часі [25]
Еко [14]
Людина [24]
Актуальне інтерв’ю [12]
Світ без кордонів [7]
Резонанс [6]
Сторінки історії [17]
Глибинка [10]
Природа і ми [33]
Мисливство [13]
Рибальство [9]
Світ тварин [9]
Наш фотоконкурс [13]
Зі світу по нитці [4]
Хобі [17]
Цілюща аптека [29]
Лісова книгарня [9]
Цікаво [53]
Нотатки натураліста [161]
Світ очима дитини [20]
Лісовичок [31]
На замітку [18]
У світі пернатих [15]
Подорожуємо разом [29]
Психіка людина і проблеми лісівництва [10]
Новини [101]
Світ рослин [6]
Роздуми [9]
До теми [9]
Традиції та сьогодення [16]
До ювілею [7]
Статистика
Главная » 2015 » Січень » 21

«Лісовий вісник» – січень /№1 (40) 2015/

У січневому номері «Лісового вісника» читайте таке:

Як і завжди, новини лісової галузі України – у рубриці «новини звідусіль», що на 4-ій стор. журналу.

Чи інвестиційно приваблива лісова галузь сьогодні, читайте у інтерв’ю із Наталією Покінською на 6-ій стор. «ЛВ».

Про мрії, плани та тривоги простої дівчини незвичайної професії, яку спіткала   вимушена втеча із рідного Маріуполя Ельміри Алтаєвої розповість рубрика «людина», що на 8-ій стор. видання.

«Прощай, Машко!», – стат ... Читати далі »

Категорія: Анонси | Переглядів: 982 | Додав: Live | Дата: 21.01.2015 | Коментарі (0)

Свято у полоні смутку і жалоби. Напевно, таким видалося це Різдво для багатьох людей. Але разом із тим воно подарувало надію, віру і трішки тепла. 
Ми неодмінно повинні побороти всі негаразди, бо маємо заради чого жити. Заради дітей, прийдешніх світлих днів, майбутнього України. 
Вітаючи друзів, із трепетом телефоную на ті території, де Різдво сьогодні особливе по-своєму. Чую спокійний голос подруги, яка зичить мені усіляких гараздів, сама перебуваючи під шквалом вогняних атак. Сміється журливо, розповідає про свої нехитрі будні. І стає не по собі від того, що я отут, біля вогню, читаю вірші й насолоджуюся спілкуванням із родиною, тими, кого люблю та поважаю; з природою. Хвалити Бога, не переймаючись тим, що мої роздуми раптом накриє градом куль.
«Ми робили янгола». – «Як?», – запитую. «На Різдво приїхала донька. Пішли прогулятися хоч недалечко. А снігу так багато випало. Дочка впала ... Читати далі »

Категорія: Колонка редактора | Переглядів: 818 | Додав: Live | Дата: 21.01.2015 | Коментарі (0)

Член партії «Свобода» Валерій Черняков написав заяву про складання повноважень голови Державного агентства лісових ресурсів України ще 26 грудня минулого року. На цій посаді він працював 9 місяців (Валерія Чернякова призначили головою Державного агентства лісових ресурсів України розпорядженням Кабінету Міністрів України від 25 березня 2014 р.). «Причина, з якої подаю заяву про відставку, – відсутність у правлячій більшості представників ВО «Свобода». Після Революції гідності партія взяла на себе відповідальність у тому числі і за діяльність Державного лісового агентства. І я вважаю, що ми з честю пройшли через всі випробування. Після дочасних парламентських виборів був сформований новий уряд, і я надаю можливість новому очільнику МінАПК самостійно сформувати нову команду і реалізувати своє бачення реформування галузі», – ... Читати далі »

Категорія: Новини | Переглядів: 623 | Додав: Live | Дата: 21.01.2015 | Коментарі (0)

Набув чинності Закон України №76-VIII від 28 грудня 2014 р. «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України», відповідно до яких передбачено обмеження заробітної плати державних службовців.
«У Законі №76 у прикінцевих положеннях п. 10 чітко передбачено встановлення обмежень заробітної плати для державних службовців у розмірі 7-ми мінімальних заробітних плат, а у випадку скорочення чисельності без відповідної зміни фонду оплати праці – до 10 мінімальних заробітних плат. Це обмеження не стосується військовослужбовців», – повідомив заступник Міністра фінансів України Денис Фудашкін на брифінгу у Будинку Уряду.
Також Денис Фудашкін зауважив, що цим Законом передбачено скорочення чисельності державних службовців на 20%, що закріплено пунктом 9 відповідного Закону.
Крім того, цим Законом передбачено скорочення чисельності управлінських апаратів державних компа ... Читати далі »

Категорія: Новини | Переглядів: 558 | Додав: Live | Дата: 21.01.2015 | Коментарі (0)

12-16 січня у Нью-Йорку уповноважені представники Державного агентства лісових ресурсів України візьмуть участь у засіданні спеціалізованої міжурядової групи експертів із питань міжнародних домовленостей щодо лісів.
***
14 січня делегація директорів лісогосподарських підприємств із Волинської, Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської, Чернівецької областей відбуде до Словенії з 5-денною робочою поїздкою. Програмою передбачено, що директори відвідають заводи та лісозаготівельні підприємства, оглянуть лісопромислову техніку компанії «Taifun Planina», ознайомляться з практикою лісоуправління у Словенії.
Волинь. До маневицької міліції надійшло повідомлення представників лісової охорони про те, що поблизу села Лишнівка виявлено незаконну порубку лісу.
З’ясувалося, що невідомі зрізали сім сосен. Зусиллями дільничних інспекторів міліції вдалося вийти на слід правопорушника. Ним виявився 31-річний мешканець району. ... Читати далі »

Категорія: Новини | Переглядів: 662 | Додав: Live | Дата: 21.01.2015 | Коментарі (0)

В Україні завершилася новорічна ялинкова кампанія, що офіційно розпочалась у грудні 2014 р., під час якої проводилась активна робота з охорони хвойних насаджень.
Для запобігання проявам браконьєрства у лісах Держлісагентства працювало 1783 рейдових бригади у складі 8,6 тис. працівників державної лісової охорони, міліції, екологічної інспекції, представників засобів масової інформації. Спільними зусиллями лісівників та правоохоронців було проведено більше 7 тис. рейдів.
Хоча відбувалося постійне чергування працівників лісової охорони на основних шляхах в’їзду-виїзду із лісових масивів, проте уникнути випадків правопорушення не вдалося.
Всього за період новорічної кампанії виявлено понад 1093 незаконно зрубаних ялинки. Як наслідок, на лісопорушників складено 738 протоколів, накладено майже 60 тис. адмінштрафів, стяг ... Читати далі »

Категорія: Новини | Переглядів: 433 | Додав: Live | Дата: 21.01.2015 | Коментарі (0)

Як працюється підприємствам, які переробляють деревину в Україні? Чи зможуть вони вижити у складних економічних умовах? Чи не відмовляться інвестори вкладати кошти в невідомість? І чи є надія на те, що лісові господарства замість того, аби відправляти ліс на експорт, повернуться обличчям до вітчизняного виробника? Питань багато. Відповідати на них почнемо поволі. Сьогодні наша розмова із керівником одного з найбільших в Україні виробників плитних матеріалів на основі деревини – ламінованої та шліфованої плити ДСП, плит та постформінгу Наталією Покінською. 

– Наталіє Петрівно, яким видався рік, що минув, для підприємства «Кроноспан УА»?
– 2014 рік був надзвичайно важким, відзначився складною політичною ситуацією, конфліктом на Сході, девальвацією грив ... Читати далі »

Категорія: Актуальне інтерв’ю | Переглядів: 950 | Додав: Live | Дата: 21.01.2015 | Коментарі (0)

Війна на Сході України змінює погляди на життя, вибудовує характери, змушує дорослішати, вносить корективи у долі. І розрадою у складних ситуаціях, що часто здаються безвихідними, стає філософія життя, яка дана з небес: треба багато пережити, щоб зрозуміти вартість життя, його мету та справжні цінності. Таке осмислення і спостерігаємо, коли з Донеччини та Луганщини сьогодні хлопці повертаються не такими, як були.

Той, хто був на території АТО у пекельні моменти, хто бачив невимовний людський страх і голод у дитячих очах, хто відчував біль душі та смерть за спиною, той уже ніколи цього не забуде, у того напрямок думок стає зовсім інший. І це стосується не лише наших мужніх бійців.
Багато сімей зі східних областей України, де тривають бої, вимушені були покинути свої обжиті домівки, рідний край та шука ... Читати далі »

Категорія: Людина | Переглядів: 907 | Додав: Live | Дата: 20.01.2015 | Коментарі (0)

«Мисливське господарство Звірівське», що на Волині – одне із кращих в Україні. Принаймні, таким воно було донедавна. На базі «Звірівського» неодноразово відбувалися всеукраїнські колегії та семінари на тему ведення мисливства. Представники з інших областей переймали досвід вдалого господарювання. 
Навіть неозброєним оком можна було побачити, що територія густо заселена тваринами. Олені, козулі, молоді поросята зустрічалися повсякчас. Вони спокійно почувалися як на волі, так і у вольєрах. 

Кілька років тому сюди було завезено для поновлення крові австрійських оленів, а із Одеської та інших областей – диких кабанів, Вінниччини – зубрів. Загалом, за підрахунками зимового обліку 2013 р., на території ДП «Мисливське ... Читати далі »

Категорія: На часі | Переглядів: 696 | Додав: Live | Дата: 20.01.2015 | Коментарі (0)

Нещодавно під час рейду з охорони державного мисливського фонду в угіддях мисливського господарства «Зубровиця» ДП «Сторожинецьке лісове господарство» працівники підприємства спільно з представниками правоохоронних органів виявили двох громадян, які на власному автомобілі пересувалися лісовим масивом у темну пору доби із використанням засобів штучного освітлення. Рейдова бригада у машині виявила рушницю, яка була заряджена набоями із картеччю, та інші – додаткові набої. Документів на зброю ані у водія, ані у пасажира не було.
Виявлені факти свідчать про порушення затриманими законодавства у сфері мисливського господарства та полювання. Згідно зі складеними протоколами про адміністративне правопорушення, псевдомисливцям загрожує штраф по 1020 грн із кожного. Незареєстровану рушницю вилучили правоохоронні органи.
Одного із ... Читати далі »

Категорія: Резонанс | Переглядів: 763 | Додав: Live | Дата: 20.01.2015 | Коментарі (0)

Після захопливої подорожі Африкою актриса Тіппі Хедрен, її чоловік Ноель Маршал та дочка, тоді ще зовсім юна Мелані Гріфіт вирішили зняти фільм із левами. Порадившись із дресирувальником цих поважних тварин Роном Окслейом, зіркова сім’я погодилася пожити деякий час разом із левом. Так Ніл потрапив до заміського будинку Тіппі. 
Лев прилаштовувався до нових господарів, а акторська сім’я вчилася краще розуміти тварин. Ось фотографії, зроблені у 70-х рр. минулого століття.


За час спільного проживання вдалося зробити безліч прекрасних знімків. А тварина та люди дійсно навчилися спів­існувати. Ба, навіть стали друзями!
Але попри це, фільм не вдався. На зйомки «Реву» було залучено 150 хижих кішок. Така кі ... Читати далі »

Категорія: Цікаво | Переглядів: 510 | Додав: Live | Дата: 20.01.2015 | Коментарі (0)


«Оце так дерево!» – напевно, подумали ви. І не даремно, адже великий баньян – дерево з найбільшою у світі площею крони.
Цей зелений красень росте в Індійському ботанічному саду містечка Хаурі і, чесно кажучи, більше схожий на парк або діброву. Можливо, саме тому баньян іще називають «дерево-ліс», бо ж у нього не один, а тисячі стовбурів. 
Великому баньяну близько 250 років. Займає він 1,5 га та має 3300 повітряних коренів. Говорячи мовою біологів, баньян – це фікус бенгальський. Назву цьому дереву дали європейці. Мандрівники з Португалії та Англії помітили, що індуські торговці (banias) часто збираються під цим величним розлогим  деревом для розмови та відпочинку. Так з’явилася назва «banias tree», що згодом скоротилася до слова «баньян». Його червоні плоди служать прекрасним к ... Читати далі »

Категорія: Цікаво | Переглядів: 919 | Додав: Live | Дата: 20.01.2015 | Коментарі (0)

Світлини відомого польського фотографа-парапланериста та архітектора за освітою Каспера Ковальські (Kacper Kowalski) примушують вірити у незбагнену дійсність. Нереальні (на перший погляд) фото – аж ніяк не авторські вигадки чи довершення побаченого. Це – чарівна засніжена краса, передана з незвичного ракурсу…


Річ у тім, що Каспер Ковальські є першокласним пілотом та інструктором. Власне, спокій та впевненість під час польоту допомагають йому робити високоякісні фотографії. Особливе визнання Каспер Ковальські отримав за свою серію аерофотографій польської зими. Зимові світлини, зроблені з висоти пташиного польоту, дуже рідко трапляються, оскільки парапланеризм – за ... Читати далі »

Категорія: Цікаво | Переглядів: 522 | Додав: Live | Дата: 20.01.2015 | Коментарі (0)

Журнал «Lowiec Polski» виходив як двотижневик у Варшаві від 1 квітня 1899 р. до 1914-го. Поновлено його випуск у січні 1924 р., але вже як друкований орган центральної спілки мисливських товариств Польщі. Описано основний внесок журналу в розвиток культури полювання, раціонального ведення мисливського господарства, проілюстровано основні статті, які були у журналі з описом Галичини.

Для реалізації вимог своїх статутів громадські мисливські організації, які існували як на території Царства Польського, так і Галичини, мали власні друковані видання. Центральна спілка мисливських товариств Польщі видавала журнал «Ловець Польський». З ідеологічних причин дослідження діяльності громадських мисливських організацій Галичини, які працювали до 1939 р., не схвалювались, а діяльність жу ... Читати далі »

Категорія: Сторінки історії | Переглядів: 1051 | Додав: Live | Дата: 20.01.2015 | Коментарі (0)

Свіжий номер ЛВ
Читайте українське
Архів ЛВ
Календар
«  Січень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031