Головне меню
Рубрики
Анонси [29]
Колонка редактора [23]
На часі [25]
Еко [14]
Людина [24]
Актуальне інтерв’ю [12]
Світ без кордонів [7]
Резонанс [6]
Сторінки історії [17]
Глибинка [10]
Природа і ми [33]
Мисливство [13]
Рибальство [9]
Світ тварин [9]
Наш фотоконкурс [13]
Зі світу по нитці [4]
Хобі [17]
Цілюща аптека [29]
Лісова книгарня [9]
Цікаво [53]
Нотатки натураліста [161]
Світ очима дитини [20]
Лісовичок [31]
На замітку [18]
У світі пернатих [15]
Подорожуємо разом [29]
Психіка людина і проблеми лісівництва [10]
Новини [101]
Світ рослин [6]
Роздуми [9]
До теми [9]
Традиції та сьогодення [16]
До ювілею [7]
Статистика
Главная » 2013 » Березень » 26 » Підкорювачка новітніх технологій
15:29
Підкорювачка новітніх технологій

Лише на Волині у лісовій галузі працює близько 350 жінок. Тисячі – в Україні. Чоловіча частина колективу «Лісового вісника» вітає усіх зі святом та бажає відчуття щастя і весни кожного дня, не залежно від погоди та пори року.


Електронний облік деревини – новинка не тільки для України. І хоча подібні системи діють у Швеції, Фінляндії, Австрії, Угорщині, Польщі, наша держава, перейнявши досвід іноземних колег, взяла на озброєння стратегію обліку деревини. Польща, де електронним обліком користуються вже близько десятка років, задоволена результатами. Держава стала успішним гравцем на світовому ринку та збільшила лісистість краю. Лісівники розуміють, що треба працювати по-новому. Та й працювати, впровадивши електронний облік, значно легше і простіше. Взяти той же контроль за кількістю реалізованої лісгоспом продукції. Раніше точну цифру можна було дізнатися в кінці місяця. Паперова тяганина не додавала швидкості ні в підрахунках, ні у контролі та реагуванні на недоліки. А от завдяки нововведенню інформацію можна переглянути в будь-який момент. До того ж, то економія коштів та полегшення праці. І витрати паперу менші, і часу на писанину немає потреби гаяти. Звісно, якщо добре оволодіти системою, досконало вивчити роботу з КПК. Крім того, закордонні колеги переконують, що можна економити на транспортних витратах і заробляти на збільшенні кількості якісної деревини. Але основне, чого чекають від електронного обліку, – покращення умов праці лісівників. А це – скорочення витрат робочого часу, полегшення у процесі приймання деревини на нижніх складах, можливість вести облік точно і якісно. А головне – нововведення не дає можливості працювати тіньовому бізнесу, злочинним пилорамам та запобігає обігу незаконно придбаної деревини. Відтак конкуренція у лісовому середовищі стає чесною, а діяльність деревообробників повністю переходить у прозору правову площину. Сьогодні ЕОД впроваджують усі управління лісового та мисливського господарства України. На Волині пілотними в освоєнні електронного обліку деревини були Маневицький, Ківерцівський та Городоцький лісгоспи. Тепер за цією програмою уже працюють всі держлісгоспи регіону.


Однією з тих, хто допомагає впроваджувати у життя новітні технології та поклала на свої тендітні плечі процеси втілення системи електронного обліку та налагодження цієї роботи, стала ще зовсім молода Олена Карпук. Уродженка смт Турійськ, що на Волині. У 2011 році Олена закінчила Шацький лісотехнічний коледж. Нині заочно навчається у Київському національному університеті біоресурсів і природокористування. Каже, що життя пов’язала з лісовою справою, бо і мама, і брат теж закінчували Шацький лісотехнічний коледж. От і вона прикипіла серцем до лісу.
Олена працює інженером лісового господарства з електронного обліку Маневицького держлісгоспу вже більш ніж півтора року.
– Спочатку було трохи складно, але потім усе налагодилося, – зізнається дівчина. – Умови сприяли цьому – ліс, природа, благородна праця із відновлення, поповнення лісу, дбайливий догляд за культурами.
Особливо цікаво садити штучні культури, спостерігати за їхнім розвитком. До речі, вони значно стійкіші до природних факторів впливу.
…Стоїмо у лісі. Олена Миколаївна (інакше її тут не називають) зайнята роботою. Камуфляж, «берци». Сипле гострий весняний сніг, вітряно. Холодно, хоч і весна надворі. У руках – термопринтер. Кипить робота. Посміхаюся, помітивши доглянуті, нафарбовані нігті. Жінка є жінка! І це правильно. Розумна, вольова і… жіночна водночас. Така вона – сучасна прекрасна стать. Олена зосереджено робить свою роботу. Я стежу за її рухами, спілкуємося.
– Електронний облік – це якісний контроль ведення лісового господарства, що полегшує роботу лісівників, – каже дівчина. – Таке нововведення дозволяє збільшувати рентабельність державних підприємств, зменшити кількість незаконних вирубок. Також можна контролювати заготівлю, переміщення, реалізацію та вивезення сортименту. До речі, навіть за кордон. Звичайно, сприйняли нове у роботі не одразу – важко звикати до змін. Та згодом відчули на конкретних результатах, що то – впевнений і правильний крок у якісне ведення лісового господарства.
– Ми раді, що молодь іде у лісову галузь, – каже директор ДП «Маневицьке ЛГ» Анатолій Іщик. – Робимо все можливе, аби працювати молодим спеціалістам було комфортно. Загалом у держлісгоспі трудиться близько 60 жінок. Це наша опора. Усі – відповідальні та надійні працівники. А головне – віддані лісові.


Оксана ЧУРИЛО, Тетяна САСЮК
Фото Оксани ЧУРИЛО
Категория: До теми | Просмотров: 583 | Добавил: Live | Рейтинг: 2.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Свіжий номер ЛВ
Читайте українське
Архів ЛВ
Календар
«  Березень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031