Головне меню
Рубрики
Анонси [29]
Колонка редактора [23]
На часі [25]
Еко [14]
Людина [24]
Актуальне інтерв’ю [12]
Світ без кордонів [7]
Резонанс [6]
Сторінки історії [17]
Глибинка [10]
Природа і ми [33]
Мисливство [13]
Рибальство [9]
Світ тварин [9]
Наш фотоконкурс [13]
Зі світу по нитці [4]
Хобі [17]
Цілюща аптека [29]
Лісова книгарня [9]
Цікаво [53]
Нотатки натураліста [161]
Світ очима дитини [20]
Лісовичок [31]
На замітку [18]
У світі пернатих [15]
Подорожуємо разом [29]
Психіка людина і проблеми лісівництва [10]
Новини [101]
Світ рослин [6]
Роздуми [9]
До теми [9]
Традиції та сьогодення [16]
До ювілею [7]
Статистика
Главная » 2013 » Березень » 26 » Перший дар весни
18:04
Перший дар весни
Первоцвіт весняний – Primula veris. Російська назва – первоцвет весенний (первоцвет лекарственный), польська назва – Pierwiosnek lekarski.
 Місцеві українські назви – небесні ключики, баранці, жовтуха, вушка, баранчики, миколайчики, квіти святого Петра, золоті ключики, аптечна скороспілка, веснівка, весняник лікарський, ключики, лісове зілля, медяник, первенець, примула, примула гайова.
Місцеві російські назви – примула весенняя, ряст, цветы святого Петра, золотые ключики, кудель, небесные ключики, ушки, часник, баранчики, кошики, барашки, белая буквица, божьи ручки, первенец.
Жителі м. Ківерці Волинської області дали назву – панчішки. У деяких країнах первоцвіт називають паралічною травою (ним лікують параліч).
Росте первоцвіт у широколистяних і світлих мішаних лісах, на галявинах, поміж чагарників, але до масового розпускання листя, коли поверхня землі мало затінена кронами дерев та кущів.
В Україні первоцвіт поширений у лісостеповій та степовій зонах. Трапляється найбільше у Волинській, Рівненській, Житомирській, Київській, Чернігівській, Сумській областях. Через непрофесійне збирання запаси первоцвіту як заготівельної сировини зменшились. Охороняється.
У медицині застосовують листя і кореневища з корінням. Листя збирають з початку і до кінця цвітіння, висушують швидко на сонці або при нагріванні до температури 80-100 градусів за Цельсієм (у цьому випадку зберігається 80% вітамінів). Після закінчення вегетаційного періоду восени викопують кореневу систему, очищають від землі, зразу ж промивають водою і висушують на сонці або в сушарнях.
У листі дуже багато вітаміну С, також міститься аскорбінова кислота до 5,9% на суху вагу листя, тобто набагато більше, ніж в інших рослинах. Порошок листків стійок навіть через рік не втрачає своєї активності, чого немає у більшості рослин. Знайдені також сапоніни. У кореневій системі є до 5-10% сапонінів і глікозиди.
Порошок листя: 5 г порошку розмішати у воді (половина склянки) і випити за один раз. При С-авітамінозі застосовують чай. Кореневища первоцвіту рекомендують як відхаркувальний засіб внутрішньо у формі відвару (4 г на 180 мл води) по столовій ложці 3 рази на день і у вигляді складних зборів.
У народній медицині відваром первоцвіту лікують бронхіт, запалення легенів, а також коклюш та інші хвороби дихальних шляхів.
О. П. Попов (1965 р.) застосовував препарати первоцвіту як знеболювальний засіб при ревматизмі, болю у суглобах та як сечогінний засіб проти запальних хвороб нирок і сечового міхура. Вони допомагають у лікуванні головного болю будь-якого походження, зокрема мігрені, хронічного спастичного коліту.
Квіти первоцвіту весняного заварюють як чай. Одну столову ложку подрібнених квітів (частково з листям) заливають 200 мл окропу, настоюють 7-10 хв. П’ють 400 мл 4 рази на день при гарячці, запаленні горла і легенів.
У весняний період вживають при гіповітамінозі (значна нестача вітамінів в організмі, коли людина слабка і млява, їй не хочеться їсти, в неї бліда і жорстка шкіра, розпушуються ясна) допомагає порошок із листя первоцвіту.
Спробуйте весною прямо у лісі смоктати та жувати квіти первоцвіту. Ви відчуєте покращення самопочуття.
Первоцвіт здавна культивують як чудову декоративну рослину. У XVII-XVIII ст. він був одним із найулюбленіших садових квітів поряд із трояндами, ліліями і тюльпанами. У результаті гібридизації виведено кілька садових форм.
Первоцвіт весняний легко вирощувати на присадибній ділянці, розмножуючи насінням, яке достигає у червні-липні. Насіння висівають у відкритий ґрунт восени.
У слов’ян первоцвіт був ключем весни. В Україні побутувала обрядова пісня, окремі рядки з якої варто навести: «Смертний тиждень, (4-й тиждень посту, коли зима починає вмирати, – авт.), куди ти подів ключі? – Я віддав їх Вербній неділі. Вербна неділя, куди ти поділа ключі? – Я їх віддала Зеленому (чистому) четвергу. – А ти, четвер, кому їх віддав? – Я їх віддав святому Юрію». Тоді святий Юрій (23 квітня) встає і кидає їх на землю, а з них виростають первоцвіти.

Валерій ПНЕВСЬКИЙ
Фото автора
Категория: Цілюща аптека | Просмотров: 999 | Добавил: Live | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Свіжий номер ЛВ
Читайте українське
Архів ЛВ
Календар
«  Березень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031