Головне меню
Рубрики
Анонси [29]
Колонка редактора [23]
На часі [25]
Еко [14]
Людина [24]
Актуальне інтерв’ю [12]
Світ без кордонів [7]
Резонанс [6]
Сторінки історії [17]
Глибинка [10]
Природа і ми [33]
Мисливство [13]
Рибальство [9]
Світ тварин [9]
Наш фотоконкурс [13]
Зі світу по нитці [4]
Хобі [17]
Цілюща аптека [29]
Лісова книгарня [9]
Цікаво [53]
Нотатки натураліста [161]
Світ очима дитини [20]
Лісовичок [31]
На замітку [18]
У світі пернатих [15]
Подорожуємо разом [29]
Психіка людина і проблеми лісівництва [10]
Новини [101]
Світ рослин [6]
Роздуми [9]
До теми [9]
Традиції та сьогодення [16]
До ювілею [7]
Статистика
Главная » 2013 » Листопад » 20 » Осінь – золота пора для ловлі щуки
14:02
Осінь – золота пора для ловлі щуки

У цьому номері розкажемо про те, як восени упіймати велику рибу і що для цього потрібно. 


Досвідчені рибалки знають, що після перших нічних заморозків починає клювати велика щука. Що ловити і як, звичайно, вибирати вам, але є одна приманка, від котрої жодна – навіть досхочу сита щука не відмовиться. Мова піде про лов на мертву рибу. Такий спосіб прийшов до нас із Англії. Там щуку ловлять переважно у листопаді. 
Саме в цей час великі щуки починають харчуватися мертвою рибою, охоче збираючи її на дні. Як приманку найкраще використовувати оселедець або скумбрію. Можна розрізати її на шматочки, але при цьому вона обов’язково повинна бути повністю розморожена, бо мерзла риба плаватиме на поверхні. 
Тепер можна обговорити рибальські снасті для лову риби. Не потрібно купувати щось неймовірне. Для такого процесу підійде звичайна поплавочна снасть, правда, з деякими особливостями. Сталевий поводок повинен бути завдовжки близько 50 см, а на кінці повідця розмістіть трійник із гострими жалами. Один трійник утримує приманку добре, але деякі рибалки для надійності полюбляють чіпляти два «тризубці».
Для насадки вам знадобиться спеціальна голка, яку вводять у бік приманки позаду зябрової кришки, проводять по всій довжині і біля хвоста виводять назовні. Насадка готова – можна закидати. Клювати щука на таку приманку буде по-іншому, тож потрібно бути уважним. Поплавок може кілька разів підстрибнути, а потім поплисти змійкою у воді. Іноді він тікає під воду. 
Дивіться уважно на дно, де збираєтеся ловити щуку. Якщо воно мулисте, то мертва риба може в нього занурюватися або плисти у воді головою чи ж хвостом униз. Але для щуки це не має особливого значення. Зважену у воді рибку легко подавати до місця стоянки за допомогою поплавця з вітрилом під дією вітру. Спосіб лову щуки на мертву рибу, може, й не ідеальний, але дає змогу упіймати саме великі екземпляри, що значно приємніше будь-якому рибалці.
Щуки, як відомо, діляться на мілководних – трав’янок і глибинних – крокодилів. Трав’янки – це невеликі щучки вагою від 1 до 5 кг. А ось мінімальна вага глибинних щук сягає 7 кг і може коливатися до нескінченності. Правда, в наших водоймах через браконьєрство «нескінченність» приблизно дорівнює 13 кг, зрідка 15. Щука вагою в 12-13 кг – трофей, погодьтеся, гідний, і не можна сказати, що такий уже рідкісний. Безумовно, ловля глибинної щуки – важка справа, але азарту при цьому – в кілька разів більше.
Нижче ви зрозумієте чому, оскільки мова зараз піде про цілеспрямований пошук і лов глибинної плямистої хижачки. Перед тим, як збиратися на риболовлю, раджу уявити собі цю 13-кілограмову глибинну щуку! 1-2-метрова колода темного мутно-зеленого кольору з величезною зубатою головою і довгою пащею. Зовнішній вигляд дійсно нагадує крокодила.
Доводилося вам ловити окуня або судачка на воблер? Як вам їхні удари? Адреналін прибуває, чи не так? А тепер уявіть на секундочку удар ось цього річкового дива! Які виникнуть відчуття? Іще більшого інтересу додає рибалці та обставина, що шукати глибинну щуку потрібно в темних, каламутних місцях водойми. Я б навіть сказав – у покинутих, серед великих підводних корчів, колод, каменів, серед затоплених великих дощок і біля інших чималих затоплених предметів на глибинах від 3 до 9 м.
Щука кидається на видобуток відразу. І робить це настільки швидко й агресивно, що жодна волосінь не витримає її атаки. Потрібно враховувати такий її характер під час збірки снастей. Для початку зупинимося на вудилищі. Необхідно взяти як мінімум класу light або трохи важче, обов’язково жорсткого ладу. Щука здатна обірвати волосінь будь-якої товщини, тому варто вибирати її діаметром 0,4-0,6 мм.
Де ж шукати глибинну щуку? Перш за все, у річках, в основному руслі. Також у великих озерах, заплавах і затоках.
Доволі часто рибалкам не вдається упіймати щуку, натомість клює окунь.
Що ж, удачі вам!


Андрій ВОЛИНСЬКИЙ
Фото автора

Категория: Рибальство | Просмотров: 854 | Добавил: Live | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Свіжий номер ЛВ
Читайте українське
Архів ЛВ
Календар
«  Листопад 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930