Головне меню
Рубрики
Анонси [29]
Колонка редактора [23]
На часі [25]
Еко [14]
Людина [24]
Актуальне інтерв’ю [12]
Світ без кордонів [7]
Резонанс [6]
Сторінки історії [17]
Глибинка [10]
Природа і ми [33]
Мисливство [13]
Рибальство [9]
Світ тварин [9]
Наш фотоконкурс [13]
Зі світу по нитці [4]
Хобі [17]
Цілюща аптека [29]
Лісова книгарня [9]
Цікаво [53]
Нотатки натураліста [161]
Світ очима дитини [20]
Лісовичок [31]
На замітку [18]
У світі пернатих [15]
Подорожуємо разом [29]
Психіка людина і проблеми лісівництва [10]
Новини [101]
Світ рослин [6]
Роздуми [9]
До теми [9]
Традиції та сьогодення [16]
До ювілею [7]
Статистика
Главная » 2013 » Грудень » 20 » Один до одного за досвідом
14:15
Один до одного за досвідом

30 київських лісівників на чолі з головним лісничим Русланом Гузенком відвідали Волинь із метою обміну досвідом у лісовій галузі. Насичена програма передбачала візит до кількох об’єктів у ДП «Маневицьке ЛГ», а також базисних розсадників ДП «Ратнівське ЛМГ» та ДП «Волинський лісовий селекційно-насіннєвий центр». 


На територій Вовчецького лісництва Мане­вицького лісгоспу показали ділянки природного поновлення корінних соснових деревостанів. Директор ДП «Маневицьке ЛГ» Володимир Радіон коротко пояснив технологію робіт на прикладі лісових ділянок у 34 кварталі.
За словами Володимира Радіона, у 2011 р. сприяння природному відновленню проводили на площі 16 га, у 2012-му – на 30 га, у 2013-му – на 50 га. Наступного року планують збільшити обсяг до 90 га.
Під час розмови директор Вищеду­бечан­ського лісгоспу Михайло Головецький зазначив, що на Волині спостерігається порівняно мала кількість сухостоїв. Згодом київським колегам наочно продемонстрували метод підготовки ґрунту для створення лісових культур у бідних типах умов місцезростання з допомогою лісогосподарського плуга «П1Т» польського виробництва.
– 5 років тому ми закупили 12 таких плугів у польському державному підприємстві, що спеціалізується на виробництві лісогосподарської техніки, – зазначає головний лісничий Волинського ОУЛМГ Сергій Шеремета. – Ця техніка є незамінною для використання у бідних умовах місцезростання. Адже завдяки активному дисковому робочому органу верхній родючий шар ґрунту не знімається.
Дорогою гості відвідали садибу Вовчецького лісництва. Контору, відкриту 2010-го р, збудували зі стінового брусу. Поруч – лісопожежне депо з двома машинами. Всього у лісгоспі – 7 пожежних машин.
Колеги з приємним здивуванням оцінили охайне приміщення садиби Маневицького лісгоспу.
Наступний пункт призначення – консервний цех ДП «Маневицьке ЛГ». Тут виробляють понад 50 видів екологічно чистої та корисної консервної продукції: березові соки, варення, джеми, гриби… Працюють за радянськими стандартами без використання барвників та консервантів. Тому смачну ексклюзивну продукцію замовляють не лише з різних куточків України, але й за кордоном (Польща, Панама, Литва, Ізраїль).
Робота кипить. Працівниці у білих халатах готують продукцію на прилавки «Лісовичків» усієї держави. Тим часом гостей щиро запрошують на дегустацію березового соку.
– Завдяки вам ми і вся Україна загалом маємо нагоду споживати таку смакоту, – посміхається директор Вищедубечанського лісгоспу Михайло Головецький, куштуючи цілющий напій.
Відвідали київські гості і лісопильний цех та нижній склад, після чого маршрут прокладали до відомого базисного розсадника ДП «Ратнівське ЛМГ», де вирощують сіянці та саджанці сосни, ялини, дуба, вільхи, берези.


Загалом на Волині є чотири базисних лісових розсадники: у ДП «Ратнівське ЛМГ», ДП «Волинський лісовий селекційно-насіннєвий центр», ДП «Володимир-Волинське ЛМГ», а також розсадник у ДП «Ковельське ЛГ».
Концентрація вирощування садивного матеріалу на базисних лісових розсадниках дозволяє активно впроваджувати новітні технології, інвестиційні проекти. Так, кожного року на всіх розсадниках вирощують 20 млн штук посадкового матеріалу.
Насамкінець київські колеги відвідали ДП «Волинський лісовий селекційно-насіннєвий центр», де зосереджено понад 260 видів основних лісоутворюючих та декоративних видів дерев, трав та чагарників.
На прохання зацікавлених гостей директор селекційного центру Тетяна Неводнічик продемонструвала роботу насіннєво-очисної машини. Крім того, київські лісівники мали нагоду побачити «Банк насіння». За словами Тетяни Леонідівни, тут зберігається резерв насіння для всієї області. Для цього є спеціальні холодильні камери. За новітніми технологіями в банку одночасно можна зберігати до 5 т жолудя дуба звичайного та близько тонни насіння хвойних порід.


Тетяна САСЮК
Фото автора

Категория: На часі | Просмотров: 684 | Добавил: Live | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Свіжий номер ЛВ
Читайте українське
Архів ЛВ
Календар
«  Грудень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031