Головне меню
Рубрики
Анонси [29]
Колонка редактора [23]
На часі [25]
Еко [14]
Людина [24]
Актуальне інтерв’ю [12]
Світ без кордонів [7]
Резонанс [6]
Сторінки історії [17]
Глибинка [10]
Природа і ми [33]
Мисливство [13]
Рибальство [9]
Світ тварин [9]
Наш фотоконкурс [13]
Зі світу по нитці [4]
Хобі [17]
Цілюща аптека [29]
Лісова книгарня [9]
Цікаво [53]
Нотатки натураліста [161]
Світ очима дитини [20]
Лісовичок [31]
На замітку [18]
У світі пернатих [15]
Подорожуємо разом [29]
Психіка людина і проблеми лісівництва [10]
Новини [101]
Світ рослин [6]
Роздуми [9]
До теми [9]
Традиції та сьогодення [16]
До ювілею [7]
Статистика
Главная » Нотатки натураліста

Зима ввійшла у свої володіння, освоїлась і почала бешкетувати.
На Одещині, приміром, переддень Нового року відзначився небувалим в історії краю снігопадом. Такої кількості снігу, за підрахунками науковців, за останніх 120 років іще не було. Стихія повністю паралізувала рух транспорту в місті і на всіх сільських дорогах. Закриті для перетину міжнародні пункти пропуску на державному кордоні України з Республікою Молдова. Завмерли на міжнародних автотрасах великовантажні фури. Через погіршення погодних умов в Одеській області обмежили рух на трасі Одеса – Мелітополь – Новоазовськ.
На новорічні свята потерпали від снігових заметів і Львівщина, Житомирщина, Запоріжжя, Ми­колаївщина, Харківщи­на та Херсонщина. А у м. Тячів Закарпатської обл.  випало понад 20 см снігу.

< ... Читати далі »
Категорія: Нотатки натураліста | Переглядів: 463 | Додав: Live | Дата: 20.01.2015 | Коментарі (0)

13 грудня православні християни відзначають день святого апостола Андрія Первозванного. Святий Андрій – один із дванадцяти апостолів, якого Христос першим покликав у послідовники. Саме тому Андрія називають Первозванним. Оскільки всі християнські свята так чи інакше збігаються з язичницькими, день Андрія припав на свято Калети – божества людської долі. У дні перед зимовим рівноденням Сонце вважалося особливо беззахисним, і Калета спускався на землю, щоб оберегти його від злих сил темряви. Саме тому Святий Андрій, що заступив місце Калети, став вважатися захисником і провісником людської долі, і саме тому ворожіння в ніч на Андрія є традиційними серед молодих незаміжніх дівчат, які прагнуть знайти свою половинку. А їхня фантазія – безмежна, тому варіантів Андріївських гадань безліч. Наведемо приклади кількох.
Гадання на воску
Коли свіча р ... Читати далі »

Категорія: Нотатки натураліста | Переглядів: 503 | Додав: Live | Дата: 21.12.2014 | Коментарі (0)

Зима – час катання на санках та ігор у сніжки! Але що ми знаємо про сніг і чому він білий?
Виявляється, сніжинка на 95% складається з повітря. Саме тому сніжинки так повільно падають на землю, немов кружляючи у повільному танку. Вчені навіть швидкість їхнього падіння вирахували – 0,9 км/год.
Те, що сніжинка має в своїй структурі повітря, пояснює її білий колір. Світло відбивається від кристалів льоду та повітря і розсіюється, тому ми і бачимо цю зимову красуню сріблясто-білою. Ще один цікавий факт: при падінні у воду сніжинка «співає», створюючи дуже високий звук, нечутний для людського вуха. Зате риба його прекрасно чує і, більше того, дуже не любить.
Анна ШНЕТ
Фото із сайта www.nastol.com.ua

Категорія: Нотатки натураліста | Переглядів: 689 | Додав: Live | Дата: 21.12.2014 | Коментарі (0)

На відміну від інших птахів, шишкар виводить пташенят узимку. Така особливість пов’язана з тим, що у зимовий час вони не мають нестачі в кормі – насінні хвойних дерев. 
Ялиновий шишкар – невеличкий птах, трохи більший за горобця. Поширені шишкарі у хвойних лісах Євразії, Північної Африки і Північної Америки. В Україні гніздяться у хвойних лісах Карпат і Криму.
Харчуються в основному насінням сосен, ялин. Урожайного року шишкарям узимку вдосталь корму. От вони і починають мостити гнізда та виводити пташенят у ситну для них пору року – взимку. 
Шишкарі-ялинники будують таке тепле гніздо, що ні яйця, ні пташенята в ньому не замерзають. Вигодовують вони малюків не комахами, як більшість зерноїдних птахів, а подрібненими насінинами хвойних дерев. Пташенята вилітають із гнізда через кілька тижнів, але тривалий час лишаються разом із батьками, а потім приєдн ... Читати далі »

Категорія: Нотатки натураліста | Переглядів: 481 | Додав: Live | Дата: 21.12.2014 | Коментарі (0)

Холодної зими найважче рибам. У них немає ані теплої барлоги, ані облаштованого гнізда. Але лускаті придумали свій, досить оригінальний спосіб зимівлі. У так званих зимувальних ямах засинають лин, лящ і короп. Вони майже три місяці живуть без жодного руху, щільно притискаючись один до одного. Сазани вибирають мулисте дно і зариваються в бруд. Іноді відшукають м’яку яму – і вляжуться в неї всім стадом.
Лише хижі риби – щуки, окуні, судаки – не дрімають усю зиму, а займаються вдосконаленням своїх хижацьких навичок. А риб у цих ямах не чіпають, тому що вони виділяють слиз, який служить ізолюючим засобом. Харчуються хижаки в зимовий період рибкою, яка взагалі не реагує на холод, – пліткою, уклейкою, йоржем. Вони і становлять зимовий раціон хижаків. 
Анна ШНЕТ 
Фото авторa

Категорія: Нотатки натураліста | Переглядів: 6436 | Додав: Live | Дата: 21.12.2014 | Коментарі (0)

« 1 2 ... 4 5 6 7 8 ... 32 33 »
Свіжий номер ЛВ
Читайте українське
Архів ЛВ
Календар
«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031