Головне меню
Рубрики
Анонси [29]
Колонка редактора [23]
На часі [25]
Еко [14]
Людина [24]
Актуальне інтерв’ю [12]
Світ без кордонів [7]
Резонанс [6]
Сторінки історії [17]
Глибинка [10]
Природа і ми [33]
Мисливство [13]
Рибальство [9]
Світ тварин [9]
Наш фотоконкурс [13]
Зі світу по нитці [4]
Хобі [17]
Цілюща аптека [29]
Лісова книгарня [9]
Цікаво [53]
Нотатки натураліста [161]
Світ очима дитини [20]
Лісовичок [31]
На замітку [18]
У світі пернатих [15]
Подорожуємо разом [29]
Психіка людина і проблеми лісівництва [10]
Новини [101]
Світ рослин [6]
Роздуми [9]
До теми [9]
Традиції та сьогодення [16]
До ювілею [7]
Статистика
Главная » 2013 » Березень » 26 » Як не водою, то снігом!
17:55
Як не водою, то снігом!

Нинішня весна прийшла із повенями, потужними снігопадами та коливаннями температури від тепла до пронизливого згубного холоду. І якщо повеней не очікували, але принаймні готувалися, то снігопади у березні здивували неабияк.
Загалом опади щороку призводять до небажаних наслідків. Дощі, танення снігу, сходження лавин, ріки, котрі виходять із берегів…

Для ліквідації наслідків можливих надзвичайних ситуацій у цілому підготовлений особовий склад та техніка всіх відомств: Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Міністерства оборони, Міністерства внутрішніх справ, Державного агентства водних ресурсів, Міністерства інфраструктури, Міністерства енергетики та вугільної промисловості України. Відповідно готуються підрозділи ДСНС України, які виконують спеціальні завдання. Також важка, інженерна та рятувальна техніка, плавзасоби, помпи, які можуть відкачувати воду, пункти обігріву. Обговорюється питання залучення авіації ДСНС, Міноборони, МВС для розвідки, евакуації громадян та надання допомоги потерпілим. Так, 22 одиниці авіаційної техніки можуть бути залучені до виконання завдань, пов’язаних із повенями.
У всіх районах Волині (та й інших областей), згідно з розпорядженням голів обл­держадміністрацій, створено штати із ліквідації стихії (водної та вогняної).

У кінці лютого перший заступник голови Державної служби з надзвичайних ситуацій Сергій Данилюк повідомляв, що великої повені з масштабними наслідками цієї весни не очікують. Нібито на той момент рівень води в річках був навіть нижчий допустимих показників.
Вихід води на заплави, прогнозують у Держ­службі, можливий у межах русла ріки Прип’ять – у Волинській, Рівненській та Житомирській областях. Вийти з берегів може також Західний Буг на Львівщині та Дніпро і Десна – на Чернігівщині. Щодо ситуації на гірських річках, як наголосив Сергій Данилюк, поки підстав для тривоги немає.
Тоді ж, наприкінці лютого, відбулося засідання Кризового центру Держводагентства щодо підготовки до пропуску льодоходу, повені та дощових паводків у 2013 р. Вирішили, що до заходів із реагування на можливі загрози у період пропуску повені та сходження криги залучають 6 відомств: Держслужбу з надзвичайних ситуацій, Міноборони, МВС, Держводагентство, Мінінфраструктури, Мін­енерговугілля. Крім того, голова Державної служби з надзвичайних ситуацій Михайло Болотських наголосив, що окремо проведено розрахунок і визначено порядок дій сил із захисту гідроспоруд Дніпровського каскаду. Передбачено як захист гребель і дамб, так і енергогенеруючих гідроагрегатів ГЕС. Зі слів голови Держслужби, визначальний вплив на пропуск повені на значній території України має збалансоване штучне регулювання рівнів води у водосховищах Дніпровського каскаду, що здійснюється міжвідомчою комісією зі встановлення режимів роботи Дніпровського та Дністровського водосховищ при Державному агентстві водних ресурсів.

Факти – річ уперта…

На початку березня вже розпочалося підтоплення прирічкових об’єктів Волині.
Продовження малоінтенсивного росту рівнів води на 1-5 см над поточними відмітками спостерілося на окремих річках басейну Прип’яті.
За подальшого підвищення рівня води на річках Прип’ять та Стохід триватиме затоплення заплав, сільськогосподарських угідь.
Вже зараз багато господарів б’є на сполох, інтенсивно борючись із затопленням підвальних приміщень підручними засобами. Підняття рівня вод спричинило погіршення якості води у криницях. Навіть та, яку піднімають із свердловин, не відповідає санітарним нормам.

Тим часом у світі
Внаслідок потужних снігопадів на східному узбережжі США гинуть люди. Через негоду в аеропортах Вашингтона, Нью-Йорка та Філадельфії було скасовано понад 2 тис. рейсів. Загалом внаслідок снігової стихії постраждало 9 штатів США. Найдужче – Вірджинія, там було оголошено надзвичайний стан.
Снігопади призвели до збоїв в електропостачанні. Як результат, без світла лишилося майже 150 тис. осель.
Посилену тривогу оголосили в американській столиці Вашингтоні. Через негоду довелося скасувати брифінги у Держдепартаменті та Білому домі. Побоювалися, що стихія змусить Барака Обаму відкласти переговори з республіканцями щодо секвестру бюджету. Однак цього не сталося. Снігопад тероризував Вашингтон недовго і на зміну холодному фронту швидко прийшов теплий, принісши дощі.
Потужні зливи стали причиною повеней на півдні Європи. На італійському острові Сицилія найбільше постраждало місто Катанія. Висока вода несла з собою припарковані авто, мотоцикли, меблі.
Тим часом грецькі Афіни пережили найсильнішу повінь за останні півстоліття. Влада була змушена перекрити найбільші міські дороги, що призвело до численних автомобільних заторів. Закрили декілька станцій метрополітену та низку підземних переходів. Призупинили рух трамваїв.
У кількох столичних районах затопило перші поверхи житлових будівель, виникають проблеми з електропостачанням.
У пожежному управлінні Афін заявили, що отримали близько 900 викликів із проханням відкачати воду з житлових будинків, офісних приміщень і лікарень. Крім того, в головний зал грецького парламенту впали дві скляні панелі, які були частиною прозорого даху приміщення. Це сталося, коли одна зі співробітниць спробувала зігнати воду з даху. Жінка отримала поранення від скляних осколків.
В інтерв’ю державному телеканалу NET начальник столичного пожежного управління Сотіріс Георгакопулос оцінив грозу як найсильнішу за останній час. Телеканал уточнює, що подібних природних явищ у місті не було від 1961 р.


***
Від повені потерпає північний схід Македонії. Внаслідок негоди вже загинула одна людина, тисячі залишилися без домівок.
Через потужні зливи, які тривали в регіоні впродовж двох діб, десять місцевих річок вийшли з берегів. Вода зруйнувала два мости й сотні будинків. Затоплено тисячі гектарів сільськогосподарських угідь. Через обриви електричних ліній часто відбувається відключення струму.
Людей, які мешкають біля дамб, евакуювали через загрозу прориву споруд під тиском води.


***
Внаслідок повені на сході Австралії загинуло щонайменше дев’ять осіб.
Серед останніх жертв стихії – два жителі штату Новий Південний Вельс. У місті Порт-Макуорі 17-річного юнака змило в каналізаційну трубу, а недалеко від Графтона літній чоловік захлинувся, перебуваючи у власній машині.
На кінець лютого 2013 р. обірваними від світу залишаються близько 20 тис. людей. Найбільше затоплених територій – у Новому Південному Вельсі.
Тим часом у Сіднеї грозові зливи вже зруйнували декілька будинків і повалили десятки дерев.

***
Внаслідок сильних і регулярних дощів Південь Сербії затопило: річка Моравіца вийшла з берегів і накрила водою 50 будинків, із села Левосое евакуювали 40 сімей.
Як повідомили в управлінні із надзвичайних ситуацій МВС країни, така ж ситуація – у містах Вран’є, Прешево, Буяновац. У муніципалітеті Трговіште ввели надзвичайний стан.
Окрім Сербії, потужні повені зафіксували також у Східній та Центральній Македонії, де вода затопила більше 300 будинків, зруйнувала 2 мости, а близько 20 тис. людей позбавила енергопостачання.
У боснійській столиці Сараєво затоплені десятки будівель та сільськогосподарські угіддя у передмістях.


***
Росія: Новосібірськ – Москва. 9 березня. Снігопад і поривчастий вітер паралізували рух відразу на кількох трасах у Новосибірській області. Співробітники ДАІ визволяють з-під сніжного полону десятки автомобілів, а решту просять поки не покидати місто.
– Дорожня ситуація досить складна – одна з найважчих за кілька останніх років. У другій половині дня заметіль посилилася, на трасах виникли снігові перемети, машини просто зупиняються. Найскладніша ситуація зараз на Ленінсько-Кузнецовській трасі, – сказав представник управління ДАІ Олексій Толочний.
За його словами, на трасі в Кемеровську область через складні погодні умови утворилася багатокілометрова пробка. Дорожня техніка ледве пробивається до місць заметів.
– Зараз інспектори зупиняють водіїв на виїзді з міста і просять за можливості відмовитися від будь-яких заміських подорожей. Майже на всіх трасах – вітер, заметілі, снігові замети, ожеледиця.


Підготувала Яна ТЕТ
Фото Євгена КОВТОНЮКА
та із сайта www.24tv.ua

Категория: Природа і ми | Просмотров: 951 | Добавил: Live | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Свіжий номер ЛВ
Читайте українське
Архів ЛВ
Календар
«  Березень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031