Головне меню
Рубрики
Анонси [29]
Колонка редактора [23]
На часі [25]
Еко [14]
Людина [24]
Актуальне інтерв’ю [12]
Світ без кордонів [7]
Резонанс [6]
Сторінки історії [17]
Глибинка [10]
Природа і ми [33]
Мисливство [13]
Рибальство [9]
Світ тварин [9]
Наш фотоконкурс [13]
Зі світу по нитці [4]
Хобі [17]
Цілюща аптека [29]
Лісова книгарня [9]
Цікаво [53]
Нотатки натураліста [161]
Світ очима дитини [20]
Лісовичок [31]
На замітку [18]
У світі пернатих [15]
Подорожуємо разом [29]
Психіка людина і проблеми лісівництва [10]
Новини [101]
Світ рослин [6]
Роздуми [9]
До теми [9]
Традиції та сьогодення [16]
До ювілею [7]
Статистика
Главная » 2013 » Листопад » 20 » Це загадкове слово «інстинкт»...
13:59
Це загадкове слово «інстинкт»...

Слово «інстинкт» люди часто сприймають, як щось низьке, протилежне розуму та моралі, те, що потрібно приховувати. 


Але насправді (з точки зору науки) слово «інстинкт» означає вроджену програму поведінки, яка передається генетично із покоління в покоління. Вона характерна як для тварин, так і для людини. Людина народжується з набором відібраних природою інстинктів, якими вона користується у своїх вчинках і вподобаннях. Інстинкт дає програму для розуму, чим підказує, як потрібно діяти, бере участь у мотивації нашої поведінки. 
Cмоктання молока, стискання предметів у пальцях новонародженими – це вроджені інстинкти. Дитина ще повзає, а все, що на підлозі, тягне до рота. Пізніше, коли підростає, часто починає збирати черепашки, камінці та інші речі. Це не що інше, як прояви давнього інстинкту збирача. Він є і в дорослих людей – колекціонування марок, листівок тощо.
З часом діти відчувають потребу виділитись і продемонструвати себе. Це також вроджена програма поведінки.
Відома дослідниця поведінки шимпанзе у природі Джейн Гуддон, спостерігаючи за нічим зовнішньо не примітним ссавцем, помітила, як тому вдалося підвищити свій рейтинг у групі завдяки новій каністрі, по якій він почав стукати. Нова дія, престижна річ часто викликають у світі тварин захоплення, що віддає перевагу їхньому власнику. А в людському суспільстві хіба ми не зустрічаємо подібного?
Влаштовувати групові шумні зібрання – теж вроджена програма поведінки, вважають учені. Це ми можемо спостерігати на стадіонах під час футбольного матчу, коли відбуваються змагання у шумі своїх та чужих.
Інстинкти самозбереження, страху смерті є вродженими, характерними для людей і тварин. Темноти ми також боїмося інстинктивно, як і всі денні тварини.
Агресивність теж вважається інстинктивною програмою. Агресія завжди супроводжується страхом. Агресивна людина вважає, що її недооцінюють, не поважають, сміються над нею. У тваринному світі агресивність до подібних особин слугує захистом від фізичних сутичок, які можуть призвести до поранення. Для прикладу: дві тварини під час конкуренції за їжу спочатку погрожують одна одній, приймаючи загрозливі пози, демонструючи зброю – кігті, зуби, роги.
Інстинкт власності з точки зору науки теж є вродженим. Він спонукає навіть маленьких дітей забирати в інших те, що вони вважають своїм, дорослих – не пускати сторонніх на свою територію, позначати кордони володінь. Навіть порушення мінімальної відстані між людьми може викликати дискомфорт. Кожному із нас необхідний особистий простір. Займати власний сімейний куток – дуже давня програма.
У світі тварин – ті самі правила. Так, спостерігаючи за ластівками, які сидять на проводах, можна помітити, що вони дотримуються певної дистанції одна стосовно іншої і не дають її порушувати. Крупніші тварини потребують більшого життєвого простору, ніж дрібніші. Він потрібен, щоб було чим харчуватися, де ховатися, розмножуватися.
Певні вроджені моральні норми характерні не тільки для людей, а й тварин. Важко інколи сказати, у кого вони сильніші. Згідно зі словами відомого дослідника поведінки тварин Конрада Лоренца, «у сильної тварини – сильна і мораль». Це створені природним добором заборони на виконання звичайних програм. Перша заборона у багатьох видів тварин – не вбий свого. Так, вовк може вбити оленя одним ударом, розірвавши йому горло або черево. Але в сутичці з іншим вовком він не має права застосувати ті самі правила. Тільки людина є винятком серед усіх живих істот біосфери. Вона вбиває собі подібних.
Перелітні птахи інстинктивно знаходять свою батьківщину – озеро, скелю, річку, пролітаючи інколи тисячі кілометрів. Кожен прагне повернутися до того місця, де народився, до своєї маленької батьківщини.
Колективне полювання на тварин розпочалося тисячі років тому. Це був один зі способів прохарчуватись і вижити. Те, що пристрасть до полювання – інстинкт, який зберігся від наших предків, є очевидним. Інакше як пояснити те, що у багатьох забезпечених людей, котрим нема потреби здобувати собі їжу, полюючи на тварин, є великий інтерес до самого процесу...
Серед птахів, плазунів, риб, земноводних, ссавців характерні взаємини, побудовані за принципом ієрархії, де є лідери, підлеглі і кожен знає своє місце. Стосунки між людьми теж побудовані на основі такого принципу, і він починає проявлятись уже серед дітей, особливо в підлітковому віці, коли витрачається чимало часу на встановлення своєї ієрархії.
Отже, у багатьох вчинках, уподобаннях людина керується інстинктами.
Вивчаючи психологію стосунків у людському суспільстві, порівняно із взаєминами у світі тварин, можна зробити висновок про різноманітність і водночас єдність усіх живих істот. Наділена інтелектом та мораллю людина, а також можливістю їх розвивати і вдосконалювати, несе відповідальність за збереження всього живого на Землі.


Оксана ГАВРИЛЮК,
старший науковий співробітник відділу природи Волинського краєзнавчого музею
Фото Ганни СНІТКО







Категория: Світ тварин | Просмотров: 599 | Добавил: Live | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Свіжий номер ЛВ
Читайте українське
Архів ЛВ
Календар
«  Листопад 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930