Головне меню
Рубрики
Анонси [29]
Колонка редактора [23]
На часі [25]
Еко [14]
Людина [24]
Актуальне інтерв’ю [12]
Світ без кордонів [7]
Резонанс [6]
Сторінки історії [17]
Глибинка [10]
Природа і ми [33]
Мисливство [13]
Рибальство [9]
Світ тварин [9]
Наш фотоконкурс [13]
Зі світу по нитці [4]
Хобі [17]
Цілюща аптека [29]
Лісова книгарня [9]
Цікаво [53]
Нотатки натураліста [161]
Світ очима дитини [20]
Лісовичок [31]
На замітку [18]
У світі пернатих [15]
Подорожуємо разом [29]
Психіка людина і проблеми лісівництва [10]
Новини [101]
Світ рослин [6]
Роздуми [9]
До теми [9]
Традиції та сьогодення [16]
До ювілею [7]
Статистика
Главная » 2013 » Серпень » 19 » Звіробій убиває хвороби, але... й чоловічу силу також
12:34
Звіробій убиває хвороби, але... й чоловічу силу також
Звіробій звичайний – зверобой продырявленный – hypericum perforatum.
Українські назви: біжа коровця, біжа кровця, божа крівця, божа кровця, божа травка, божа трійця, бож деревок, воронець, деревій, діробій, діробой Іванок, журавець, замовить, зановить, заяча крівця, заяча крівця звичайна, заяча кров, заяче кривце, заячий крівець, зборова трава, звіробій звичайний, звіробой, звіробойник, звіробійник дірявий, здорівник, здоровник, зілля святого Івана, зілля святоіванське, звіробой, Іванзілля, Іванове зілля, іванок, іванок прозірник, кравник, кревця заяча, кривавник, кримопалки, криштальки, крів братня, крівавець, крівавник, крівця, кров, кров Івана, кров молодецька, кров святого Івана, кров-трава молодецька, кровавець, кровавник, кровник, ласкавець дідчий, лей, матки божої зілля, молодецька кров, окривавник, покривник, прозірник, ракита, святойванське зілля, святоянське зілля, смілка, стокрівця, трава зборова, трава здорова, христова кров, цвинтурія, цвінтурія, хворобобій.
Російські назви: зверобой продырявленный, зверобой пронзенный, зверобой обыкновенный, перфорированный, Ивановская трава, Иванова кровь, кровавник, семибратная кровь, хворобой.

Родова назва Hypericum утворена від двох грецьких слів: «hypo» – під і «ereike» – верес; виходить – «який росте під вересом» або «схожий на верес». Назва perforatum – перфорований або продірявлений – рослина отримала через дрібні прозорі залозки, розсипані на всій листовій пластині.

Квітки, розім’яті у пальцях, забарвлюють їх у фіолетовий колір. Смак рослини терпкий, запах бальзамовий, ніжний, особливий. Цвіте з червня і до кінця літа. Квітки жовті. Росте у мішаних лісах, на галявинах, лісосіках, полях, серед чагарників.
Звіробій має 9 видів. Всі вони використовуються у народній медицині і лише один звіробій звичайний – у науковій. Потребує подальшого вивчення.
Трава звіробою звичайного містить дубильні речовини (близько 10-12%), ефірну олію, каротин (до 55 мг), антоціани, рутин, аскорбінову та нікотинову кислоти, кверценит, цериловий спирт, сапоніни, холін, фітонциди та антибіотики, чим пояснюється широкий спектр лікувальних властивостей рослини.
Звіробій здебільшого застосовують при хворобах травного каналу. Наявний у рослині гіперицин є каталізатором внутрішньоклітинних реакцій та регулятором життєвих процесів в організмі. Препарати звіробою ефективні при розладах нервової системи, нейродистонії, мігрені, нічному нетриманні сечі у дітей. Звіробій успішно використовують при лікуванні ниркокам’яної хвороби.
У народній медицині звіробій широко використовують при різних запальних процесах, туберкульозі легень із кровохарканням, захворюваннях печінки, геморої, поліартриті, радикулоневриті, подагрі, хворобах статевих органів у жінок, фурункулах і т. д.
Відомі не лише в Україні рівненські травники батько й син М. Носаль і І. Носаль у своїх книгах відзначають, що звіробій – найголовніша лікарська рослина з усіх нам відомих. Щодо її терапевтичної «сили», вони порівнюють його із суницею, з тією тільки відмінністю, що суничний сезон триває 3-4 тижні (сезон ягід) і, будучи висушеною, суниця в основному втрачає свої властивості. А звіробій і свіжий, і сушений – завжди ефективний. У нашій флорі, вважають травники, немає рослини, схожої на звіробій у цьому сенсі.
Люди називають його «травою від 99 хвороб». І справді: якщо складається суміш проти будь-якої недуги, то як всередину, так і зовнішньо, без звіробою не обходиться.
Як без борошна неможливо спекти хліб, так і без звіробою неможливо лікувати багато хвороб. Але є й зворотній бік медалі. При довготривалому використанні звіробою внутрішньо виникають певні статеві проблеми у чоловіків. Наголошую: у чоловіків! Висновок серйозний: чай звіробою не такий невинний, як здається.
Сама назва рослини – «звіробій» – дуже гучна і не для всіх зрозуміла. Кажуть, що вона пішла від казахського «джерабай», що перекладається «цілитель ран». В іншому випадку – через здатність звіробою викликати захворювання овець. Причому хворіли не всі тварини, в кормі яких був звіробій, а тільки білі або барвисті і лише у світлий сонячний день. На голові в таких тварин утворюються пухлини, які розростаються у виразки. При сильних отруєннях тварина може загинути. Але варто хворій вівці зайти у тінь – через деякий час усі ознаки хвороби зникають! Як вияснилося, деякі речовини – гіперицин та інші конденсовані антраценутворюючі глікозиди – підвищують чутливість шкіри до ультрафіолетових променів.
Раніше звіробій вважали чудодійною ро­слиною. У солом’яні матраци дітям обов’яз­ково клали богородську траву, щоб ті бачили солодкі сни, і звіробій, щоб запах цієї рослини захищав дитину від ляку уві сні. Люди вважали, що звіробій відганяє нечисту силу, хвороби і охороняє від нападів диких звірів. Можливо, від цього пішла така дивна назва – звіробій.


Валерій ПНЕВСЬКИЙ
Фото автора
та Ганни Снітко

Категория: Цілюща аптека | Просмотров: 1522 | Добавил: Live | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Свіжий номер ЛВ
Читайте українське
Архів ЛВ
Календар
«  Серпень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031