Головне меню
Рубрики
Анонси [29]
Колонка редактора [23]
На часі [25]
Еко [14]
Людина [24]
Актуальне інтерв’ю [12]
Світ без кордонів [7]
Резонанс [6]
Сторінки історії [17]
Глибинка [10]
Природа і ми [33]
Мисливство [13]
Рибальство [9]
Світ тварин [9]
Наш фотоконкурс [13]
Зі світу по нитці [4]
Хобі [17]
Цілюща аптека [29]
Лісова книгарня [9]
Цікаво [53]
Нотатки натураліста [161]
Світ очима дитини [20]
Лісовичок [31]
На замітку [18]
У світі пернатих [15]
Подорожуємо разом [29]
Психіка людина і проблеми лісівництва [10]
Новини [101]
Світ рослин [6]
Роздуми [9]
До теми [9]
Традиції та сьогодення [16]
До ювілею [7]
Статистика
Главная » 2014 » Серпень » 20 » Жгуча діва
17:10
Жгуча діва

З червня і аж до вересня цвіте кропива. Латинська назва цієї рослини – уртіка (Urtica), що походить від слова «урере» (лат. urere – палити, горіти). Кропива пече мурашиною кислотою, яка впорскується під шкіру пляшкоподібними клітинами-волосками. Їх кінчик при дотику до тіла обламується, гострі краї встромлюються в шкіру і з клітини-пляшечки виливається пекуча кислота. На острові Ява, що в Індії, є види кропиви, опік яких так само небезпечний, як укус змії.
В Україні ця тіньовитривала рослина росте на забур’янених лісових площах, у листяних і мішаних лісах. Цікаво, що за вмістом білків кропива не поступається бобовим. Тому її застосовують як харчову рослину в свіжому і квашеному вигляді. З кропиви готують перші страви (супи), салати (з відвареного листя), ікру, додають до картопляного пюре, котлет, використовують як начинку або приправу до м’яса.


Анна КРАВЕЦЬ
Фото автора

Категория: Нотатки натураліста | Просмотров: 514 | Добавил: Live | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Свіжий номер ЛВ
Читайте українське
Архів ЛВ
Календар
«  Серпень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031