Головне меню
Рубрики
Анонси [29]
Колонка редактора [23]
На часі [25]
Еко [14]
Людина [24]
Актуальне інтерв’ю [12]
Світ без кордонів [7]
Резонанс [6]
Сторінки історії [17]
Глибинка [10]
Природа і ми [33]
Мисливство [13]
Рибальство [9]
Світ тварин [9]
Наш фотоконкурс [13]
Зі світу по нитці [4]
Хобі [17]
Цілюща аптека [29]
Лісова книгарня [9]
Цікаво [53]
Нотатки натураліста [161]
Світ очима дитини [20]
Лісовичок [31]
На замітку [18]
У світі пернатих [15]
Подорожуємо разом [29]
Психіка людина і проблеми лісівництва [10]
Новини [101]
Світ рослин [6]
Роздуми [9]
До теми [9]
Традиції та сьогодення [16]
До ювілею [7]
Статистика
Главная » 2013 » Квітень » 22 » «Земля – наш спільний дім»
16:34
«Земля – наш спільний дім»

Від слів до дій уже давно прямують юні екологи, натуралісти з усіх куточків України. Закликів до збереження природи недостатньо. Тому агітбригади на чолі з амбітними керівниками переходять до активніших кроків. Такі об’єднання є моделлю еколого-просвітницької роботи, якою займаються українські юннати.




Не так давно у Луцьку відбувся обласний етап всеукраїнського огляду агітколективів «Земля – наш спільний дім».
– Сьогодні з питань екологічного виховання прийнято багато законів, розроблені концепції та заходи, – розповідає директор Волинського обласного екоцентру Валентина Остапчук. – Саме за допомогою активних дій дітей та закликів на порятунок природи можна очікувати на результат.
На Волині працюють 210 агітбригад. Мета їхньої діяльності полягає не лише у закличних творчих виступах. Усе значно масштабніше та дієвіше. Агітколективи області – то згуртована дитяча різнопланова творчість, за якою криється величезна та кропітка робота, зокрема розробка та захист екологічних та лісівничих проектів за допомогою різних наукових, пошукових, інноваційних методів. Наприклад, на регіональному огляді у Локачинському районі кожен колектив демонстрував Червону книгу своєї місцевості.
– Діти створюють екологічні кодекси, допомагають лісівникам. Ми організовуємо щорічні звітні виступи на сцені, на яких юні натуралісти розповідають і демонструють різними способами результати своєї праці, – веде далі пані Валентина. – Наприклад, скільки посаджено дерев, зібрано жолудів, розчищено струмків…
Проте найважливішим аспектом роботи таких бригад є створення моделі агітаційної та просвітницької діяльності з метою збереження довкілля.
Звісно, рівень досягнень юннатів із кожним роком зростає. Так, Валентина Остапчук з радістю та гордістю відзначила, що волинські агітколективи є одними з кращих в Україні.
Щороку тематика виступів агітбригад змінюється. Цього разу закликом слугував вислів: «Земля – наш спільний дім». У звітному концерті, присвяченому охороні тваринного світу, взяли участь 11 колективів із різних районів області. Також концертну програму гармонійно доповнив виступ студентів Луцького педагогічного коледжу.


Журі більше звертало увагу на авторські проекти. Направду, діти – ще ті актори. У них стільки сміливості та амбіцій бурлить. І найголовніше – вони майстерно зуміли передати, «заразити» глядача своїми емоціями. Наприкінці виступу кожна команда роздавала аудиторії власноруч створені брошури, календарики – своєрідні міні-повідомлення на захист довкілля.
Надзвичайною креативністю та акторською майстерністю здивував колектив із Рожищенського р-ну «Юний еколог». Трагікомічна і захоплива вистава-замальовка зворушила глядачів.
Головний герой – старезний ясен – стоїть, сумує одинокий. По черзі до нього навідуються різні звірі, птахи, комахи зі скаргами про те, що життя, мовляв, раніше кращим було. Чому? Та все через зіпсовану екологію і надмірне втручання людини. Кожен наступний діалог дерева з твариною перебиває клацання фотоапарата – з’являється незвичайний і кумедний вчитель з указкою, робить знімок, артистично пояснюючи глядачеві унікальність того чи іншого звіра.
Приємно спостерігати, що дітям дійсно подобається дбати про природу. Так, 16-річний Сергій Кобзар із Рожищ впевнено відповів, що бажає вкладати душу у добрі справи на захист довкілля.
Переможцем (гран-прі) обласного етапу проекту стала команда «Євро-Еко-ФФ» із села Глухи Старовижівського р-ну. Вони матимуть честь представляти Волинь на всеукраїнському рівні – захід заплановано на вересень 2013 року у Дніпропетровську.
Перше місце розділили між собою такі колективи: «Ековарта» (м. Луцьк), «Екос» (с. Раків Ліс, Камінь-Каширський р-н), «Чайка» (с. Згорани, Любомльський р-н), «Видра» (с. Видраниця, Ратнівський р-н).


Тетяна САСЮК
Фото автора

Категория: Природа і ми | Просмотров: 1160 | Добавил: Live | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Свіжий номер ЛВ
Читайте українське
Архів ЛВ
Календар
«  Квітень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930