Головне меню
Рубрики
Анонси [29]
Колонка редактора [23]
На часі [25]
Еко [14]
Людина [24]
Актуальне інтерв’ю [12]
Світ без кордонів [7]
Резонанс [6]
Сторінки історії [17]
Глибинка [10]
Природа і ми [33]
Мисливство [13]
Рибальство [9]
Світ тварин [9]
Наш фотоконкурс [13]
Зі світу по нитці [4]
Хобі [17]
Цілюща аптека [29]
Лісова книгарня [9]
Цікаво [53]
Нотатки натураліста [161]
Світ очима дитини [20]
Лісовичок [31]
На замітку [18]
У світі пернатих [15]
Подорожуємо разом [29]
Психіка людина і проблеми лісівництва [10]
Новини [101]
Світ рослин [6]
Роздуми [9]
До теми [9]
Традиції та сьогодення [16]
До ювілею [7]
Статистика
Главная » 2014 » Вересень » 23 » Захопливі грані Ізраїлю­
10:54
Захопливі грані Ізраїлю­

Ізраїль – країна, яка може похизуватися своєю туристичною затребуваністю протягом усього року. Тут занурюються у древню історію, бо кожен камінчик просякнутий легендами, на цілющих просторах Мертвого моря люди відновлюють сили, лікуються у найкращих клініках, досліджують підводний світ Червоного моря, підкорюють гірські схили та… ласують евкаліптовим медом.

Подружжя Косінських – вихідці з України, але вже 15 років мешкають у місті Хадера. Нещодавно сім’я побувала на батьківщині, а також завітала у гості до «ЛВ». Отож, спілкуючись, дізнаємося, що в Ізраїлі охорона природи – на високому рівні.
– Природоохоронні організації розробили зручну абонементну систему, – зазначає пан Микола. – Купуючи картку, турист отримує можливість безкоштовно відвідати всі пішохідні маршрути країни. Такий абонемент коштує 180 шекелів (ред. – грошова одиниця Ізраїлю, це – близько 40 дол. США). Для туриста така ціна прийнятна. Виручені гроші спрямовуються на облаштування території.
Дуже поширеним і модним серед ізраїльтян є відпочинок на природі. У свій єдиний вихідний – суботу (в Ізраїлі 6-денний робочий тиждень) – люди сім’ями вирушають на лоно природи набиратися життєвих сил та позитиву на весь тиждень. А природа – найрізноманітніша: пустелі і ліс, сніг, море й озеро. Родзинкою Хадери є квітковий килим ромашок, цикламенів та маків, яким застелена пустеля у період рясних весняних дощів.
Флора та фауна Ізраїлю пов’язані з географічним розташуванням країни, що на стику Азії й Африки. Але від української не надто відрізняється. Лісові ділянки трапляються у Галілеї (ред. – історичний край, область на півночі Палестини між Середземним морем та рікою Йордан), Самарії, на Юдиних пагорбах і в горах Кармель, де часто можна натрапити на сосну алепську, а в дібровах на західних схилах Нижньої Галілеї – таворський дуб.
– На півночі країни є багато дубів старожилів. У середньому деревам по 200-300 років, – приєднується до розмови пані Олена. – Але порівняно із українськими велетнями, ізраїльські не такі міцні та кремезні, бо ростуть на кам’янистій місцевості.
До слова: посадка дерев в Ізраїлі – загальнонаціональна справа. Їх прийнято садити і на честь народжених дітей, і на честь загиблих солдатів. У країні існує культ дбайливого, навіть трепетного ставлення до рослинності, що цілком виправдано, якщо врахувати труднощі, які доводиться долати для успішного вкорінення саджанців. 60% території Ізраїлю – пустеля, з інших 40% більше половини – кам’янистий ґрунт. Перш ніж щось посадити, доводиться вивезти близько 4 т каменів із 1 км2, а в деяких місцях промивати солончакові ґрунти і завозити родючі.
У гаях Верхньої Галілеї та на горі Кармель росте європейська маслина. Тут, у непрохідних колючих вічнозелених чагарниках, можна побачити каліпринський дуб, іноді трапляється галловий. У Верхній Галілеї, де випадає багато дощів, росте суничне дерево, осика й сирійський клен. На посушливих схилах гір поширена гарига – вічнозелені низькорослі чагарники, напівчагарники і багаторічні трави. Тут переважає шавлія, часто-густо можна натрапити на чебрець. Найбільш поширені дерева в Ізраїлі – кипарис, єрусалимська сосна, ріжкове дерево, інжир, лавр, різні види пальм, мигдальне дерево і, звичайно ж, гранат. Завдяки великій кількості оливкових та евкаліптових дерев в Ізраїлі активно виготовляють оливкову олію, евкаліптовий мед, які використовують як із косметичною ціллю, так і в кулінарії.
Особливе місце займає світ пернатих, оскільки саме через Ізраїль пролягає центр міграції птахів в Африку. Перелітні роблять зупинку у долині Хула, де розташований Національний пташиний заповідник з однойменною назвою. На території близько 3,2 га також мешкають буйволи, кабани, видри, дикі коти, ондатри, черепахи, риби. У болотах заповідника росте дикий папірус, зовнішньо схожий на гігантську кульбабу. Саме з нього стародавні єгиптяни виготовляли свої папіруси.
Подружжя ділиться переживаннями щодо ситуації в Україні.
– Ми починаємо і закінчуємо день новинами з України, – говорить Олена Косінська. – В Ізраїлі також непростий період, але порівняно із минулими роками, ситуація покращилася. Ми всі занурені в події, що відбуваються тут. У державі багато вихідців із країн СНД, і всі зараз переживають.
– Черпаємо інформацію з Інтернету та багатьох українських телеканалів, які у нас транслюються, – підхоплює пан Микола. – Навіть у росіян, котрі мешкають в Ізраїлі, болить душа. Весь світ молиться за мир в Україні.


Анна КРАВЕЦЬ
Фото автора
та з архіву родини Косінських

Категория: Цікаво | Просмотров: 605 | Добавил: Live | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Свіжий номер ЛВ
Читайте українське
Архів ЛВ
Календар
«  Вересень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930