Головне меню
Рубрики
Анонси [29]
Колонка редактора [23]
На часі [25]
Еко [14]
Людина [24]
Актуальне інтерв’ю [12]
Світ без кордонів [7]
Резонанс [6]
Сторінки історії [17]
Глибинка [10]
Природа і ми [33]
Мисливство [13]
Рибальство [9]
Світ тварин [9]
Наш фотоконкурс [13]
Зі світу по нитці [4]
Хобі [17]
Цілюща аптека [29]
Лісова книгарня [9]
Цікаво [53]
Нотатки натураліста [161]
Світ очима дитини [20]
Лісовичок [31]
На замітку [18]
У світі пернатих [15]
Подорожуємо разом [29]
Психіка людина і проблеми лісівництва [10]
Новини [101]
Світ рослин [6]
Роздуми [9]
До теми [9]
Традиції та сьогодення [16]
До ювілею [7]
Статистика
Главная » 2014 » Листопад » 21 » Вибираємо бензопилу
11:05
Вибираємо бензопилу

Вітання всім, хто використовує, експлуатує ручний бензомоторний інструмент, а саме – бензопили. Непросте виникає питання: як виконати господарські роботи без допомоги різних пристрої та механізмів? Чи то обрізати гілля в садку, чи розпиляти дрова для каміна, чи провести нелегку справу – звалювати дерева в лісі. І тут розумієш, що без бензопили не обійтися.

Так, підібрати інструмент – непросто. Для різних справ одна і та ж бензопила не підійде. Варто відзначити, що виробників бензомоторного інструменту багато, проте не всі дбають, аби їхній продукт був належної якості та відповідав екологічним показникам вихлопних газів від роботи двигуна внутрішнього згорання. Те ж стосується якості конструктивних елементів, з яких складається весь механізм, наявності належного сервісного та гарантійного обслуговування, сертифікатів відповідності та інше. Звичайно, вибираючи бензопилу, це все врахувати важко. Та й не завжди встигнеш розпитати про всі дрібниці у продавця, тому цікавтеся основним: від якого виробника надійшов цей інструмент та чи є гарантія. Звіряйте серійні номери, що на корпусі бензопили та пакувальній коробці, правильність заповнення гарантійного зобов’язання.
Адже якщо виробник має статус довіри на ринку і поставляє товар високої якості, він завжди подбає про свого споживача, полегшить йому умови утримання та гарантійного обслуговування, забезпечить оригінальними запчастинами та комплектуючими.
Сьогодні на ринку найбільшого поширення набули універсальні бензопили, до яких належать пили найбільш відомих марок: «Мотор Січ» – українського, «Stihl» – німецького та «Husqvarna» – швецького виробництва. Ці бензопили можуть працювати при температурних режимах у межах від -40 до +40 градусів за Цельсієм та повинні відповідати вимогам стандартів безпеки і нормативним документам на бензоінструмент.
Насамперед ідеться про наявність аварійного гальмування ланцюга, який має спрацювати при зворотному ударі. Також бензопила має бути обладнана широкою нижньою ручкою і вловлювачем ланцюга, що запобігає травмуванню рук при обриванні ланцюга, а органи керування повинні розміщуватися на одній рукоятці з блокуючим пристроєм рукоятки газу, що забезпечує можливість раптової зупинки двигуна бензопили. А ще має бути передня рукоятка з антивібраційними властивостями.
Зверніть також увагу на кількість обертів колінчастого вала, які сягають 14 тис. на хвилину. Складно собі уявити механізм вагою у 1,4-5 кг, який утворює такі оберти, та ще й є повністю мобільний. Складається бензопила із багатьох конструктивних елементів, проте серцем такого продуктивного механізму є зазвичай одноциліндровий двохтактний карбюраторний двигун із кривошипно картерною продувкою. Основними вузлами двигуна бензопили є: картер, колінчастий вал із шатуном, циліндр, поршень, маховик та глушник. Робота двигуна відбувається при русі поршня від нижньої кінцевої точки до верхньої. Перекриваючи випускне і продувне вікна, паливна суміш над поршнем стискається, а в цей час кривошипна камера заповнюється паливною сумішшю, яка поступає з карбюратора. При русі поршня від верхньої мертвої точки до нижньої відбуваються одночасно у два такти: впуск та стиск. Система живлення готує паливну суміш із паливного баку, для вентиляції якого, до речі, встановлено суфлер. Пальне проводом через фільтр потрапляє у карбюратор, у який також через фільтр поступає очищене повітря. Сам карбюратор готує паливно-повітряну суміш у всіх положеннях роботи бензопили.
Наступним етапом є система запалювання. Паливну суміш потрібно готувати безпосередньо перед заправкою бензопили. Змішувати двохтакне моторне мастило, виробником якого є фірма-виробник бензопили та високооктановий бензин марки типу А 95 (у співвідношенні 100-120 г мастила на 5 л пального) треба поступово, невеликими порціями. Рівень палива та мастила можна подивитися на покажчиках при горизонтальному розміщенні бензопили.
Пуск двигуна здійснюється вручну за допомогою вмонтованого в корпус стартера, який передає обертові рухи з пускового шнура довжиною до 950 мм на вороттєву пружину, що своєю чергою передає обертові рухи на колінчастий вал, який і приводить у рух двигун. Віддача ж обертів на пильний механізм бензопили відбувається із протилежного боку від стартера через муфту зчіплювання, що розташована на різьбовій частині колінвала. Через півмуфту приводиться у рух привід масляного насоса, який служить для змащування пильного ланцюга.
До складу системи змащення пильного ланцюга входять: масляний бак, маслонасос, рушій маслонасоса, який отримує привід від корпуса півмуфти. Може бути встановлений і механізм регулювання та обмеження подачі масла.
Рекомендую використовувати для змащування ланцюга індустріальні біологічно розчинні оливи на основі рослинного масла, адже воно повністю розчиняється у навколишньому середовищі, що дуже важливо з екологічної точки зору. Вони також мають гарну пластичність при низьких температурах, запобігають забрудненню шарнірів ланцюга і легше проникають між шарнірами і пальцями ланок ланцюга, забезпечуючи повне змазування. В’язкість такої оливи 70 мм2/с при температурі 40оС, а температура застигання – -36оС, воно володіє хорошими мастильними здібностями і знижує спрацювання ланцюга і шини.
На корпусі півмуфти розташована привідна зірочка, що і приводить у рух пильний апарат, який при збільшені обертів колінвала під дією відцентрової сили розтягує пружини і секторні тягарці притискаються до корпуса півмуфти, а за рахунок тертя передається крутний момент від колінчастого вала на приводну зірочку. І навпаки: при зменшенні обертів двигуна відцентрова сила зменшується і пружини стягують секторні тягарці по хрестовині до центру та від’єднують ведену півмуфту від корпусу півмуфти, який у той час умикає привід масляного насоса.
Система охолодження в бензопилах повітряна з примусовим потоком повітря, внутрішнє охолодження відбувається при впусканні суміші та продуванні в кривошипно-продувній камері, зовнішнє охолодження здійснюється нагнітанням повітря колесом вентилятора, яке встановлено на колінчастому валу; з його допомогою холодне повітря з верхньої поверхні кришки бензопили потрапляє на ребристі стінки циліндра.
Пильний апарат складається із веденої зірочки, шини та пильного ланцюга. Зірочка розміщена на корпусі півмуфти і затискається боковою кришкою. Шина закріплюється двома гайками, а натяжний пристрій розташований у корпусі бензопили і закритий направляючою пластиною із кріпильним гвинтом. Натягується пиляльний ланцюг за годинниковою стрілкою при ослаблених гайках, між ланцюгом і шиною повинен бути зазор 5 мм.
Також сучасні бензопили обладнані захисними функціями, такими, як гальма пильного ланцюга. До їх складу входить рукоятка (упор), гальмівна стрічка з кільцем, замок пружини, пружина та екран. Спрацьовує гальмо переміщенням рукоятки вперед до шини. В момент включення гальмівна стрічка під дією пружини гальмує барабан муфти привідної, пильний ланцюг зупиняється та блокується. Рух та переміщення з працюючою бензопилою дозволяється лише із включеним гальмом.
Важливим процесом є підбір пильного ланцюга, який має крок – відстань між двома найближчими зубами пилки або, як його частіше вимірюють, відстань між заклепками ланцюга, ділене навпіл. Багато хто задумуєтьсч, чому крок ланцюга має такі дивні позначення: 1/4, 0,325, 3/8 і 0,404 дюйма (1 дюйм = 2,54 см)? Відповідь проста: для того, щоб уникнути помилок у маркуванні, адже 0,375 і 0,325 відрізняються лише однією цифрою, виробники вирішили замінити в єдиній системі позначень 0,375 на 3/8.
Що ж таке крок ланцюга та як його визначити? Визначається він як половина відстані між трьома поруч розташованими – першої і третьої заклепками. У виразі це виглядає приблизно так: L = S/2 (де: L – довжина кроку; S – відстань між двома крайніми заклепками, в групі з трьох). 
Зазвичай ланцюги діляться на п’ять типів, із кроком у дюймах: 1/4″ (6,35 мм), 0,325″ (8,25 мм), 3/8″ (9,3 мм), 0,404″ (10,26 мм ), 3/4″ (19,05 мм). Різний крок, від малого до великого, визначають і властивості ланцюга – його продуктивність, чистоту різу та інші параметри. Найпоширеніший крок ланцюга в нашій країні – це 0,325″ і 3/8″. Трапляються і 0,404″ і 3/4″ на дуже потужних звалювальних пилах або на харвестерному обладнанні. Ланцюги з маленьким кроком 1/4″ трапляються не так часто і, як правило, встановлюються на малопотужних пилках. Чим більшим буде крок ланцюга, тим крупніші будуть самі ланки.
Підбір шини та її технічні характеристики повинні відповідати марці бензопили, до характеристики довжини шини додають ті, що «рекомендується». Це означає: чим довша шина, тим більший опір вона чинить обертальному моменту колінчастого вала двигуна. Тобто при недостатній потужності бензопили їй доводиться докладати додаткові зусилля, що призводить до небажаних передчасних спрацювань пильних інструментів та двигуна. Також велика частина потужності буде спрямована вхолосту, при цьому збільшується витрата палива, що є небажаним для такого виду інструменту.
Рекомендую використовувати: при експлуатації бензопил на знос однієї шини три ланцюги, періодично їх замінюючи в роботі. А також – знос одного ланцюга на кожні 33 кубометри переробленої деревини. Так, спочатку при купівлі це більш затратно, проте значно продуктивніше та довше дозволить експлуатувати ріжучий інструмент за рахунок рівномірного зносу як ланок пильного ланцюга, так і шини. Але, звісно, все залежить від професіоналізму та класифікації майстра.
Отже, як підібрати для себе бензопилу?
Якщо ви господар, який використовує бензопилу 2-4 рази на місяць, вам підійде інструмент побутовий (для любителів) потужністю до 2,5 кіловат, без особливих конструктивних особливостей та вимог специфіки виконання роботи. Побутові бензопили розраховані в середньому на 20 год. роботи на місяць. Такої бензопили достатньо буде для виконання господарських та садових робіт.
Інша справа – якщо майстер-любитель підбирає собі бензопилу, яку використовуватиме по кілька десятків хвилин майже щодня для періодичної валки, обрізування гілок та заготівлі дров. Або майстер – людина творча і планує вирізати за допомогою бензопили дерев’яні скульптури, точними розпилами декількох дощок майструвати альтанку. Таким підійдуть напівпрофесійні бензопили потужністю до 3,5 кіловат із конструктивними особливостями утримання бензопили в одній руці та шиною відповідного розміру, яка допоможе виконати вмілі рухи майстра. Такі бензопили розраховані до 4-6 год. роботи на добу.
Проте справжнім асам, приміром, розкряжувальникам та звалювальникам лісу підходять бензопили з потужністю, що коливається від 2 до 6 кіловат, залежно від довжини пильної шини, складності виконання технологічних операцій. Такі бензопили спроможні витримувати навантаження до 10-15 год. на добу. Проте якщо професіонал працює з бензопилою постійно, він сам собі підбере інструмент, до якого звик.
Після покупки бензопили її не потрібно обкатувати. Але варто попрацювати 35-55 хв. (що приблизно відповідає одному баку спаленого палива) на ощадливих обертах. Також після зупинки роботи двигуна перевірити натяг ланцюга та зажимні гайки. Далі робимо кілька пробних пропилів при максимальних навантаженнях. Чудово – бензопила готова до роботи. Не забувайте періодично очищати мильною водою та замінювати повітряний фільтр.
При роботі використовуйте засоби індивідуального захисту, а саме – захисну маску з каскою й засоби захисту від шуму – такі, як захисні навушники, одягніть міцні антивібраційні рукавиці, найкраще – з хромової шкіри. Під час роботи варто одягнути штани із захистом від порізів або передній захист ніг, а також захисне взуття на стійкій підошві із захистом від порізів та металевим носиком. Вивчіть та пригадайте безпечні методи виконання робіт.
Удалих вам покупок та безпечної роботи.


Олександр БОРОВИЦЬКИЙ, 
провідний спеціаліст відділу 
лісових ресурсів Волинського ОУЛМГ
Фото автора

 

Категория: Новини | Просмотров: 1203 | Добавил: Live | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Свіжий номер ЛВ
Читайте українське
Архів ЛВ
Календар
«  Листопад 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930