Головне меню
Рубрики
Анонси [29]
Колонка редактора [23]
На часі [25]
Еко [14]
Людина [24]
Актуальне інтерв’ю [12]
Світ без кордонів [7]
Резонанс [6]
Сторінки історії [17]
Глибинка [10]
Природа і ми [33]
Мисливство [13]
Рибальство [9]
Світ тварин [9]
Наш фотоконкурс [13]
Зі світу по нитці [4]
Хобі [17]
Цілюща аптека [29]
Лісова книгарня [9]
Цікаво [53]
Нотатки натураліста [161]
Світ очима дитини [20]
Лісовичок [31]
На замітку [18]
У світі пернатих [15]
Подорожуємо разом [29]
Психіка людина і проблеми лісівництва [10]
Новини [101]
Світ рослин [6]
Роздуми [9]
До теми [9]
Традиції та сьогодення [16]
До ювілею [7]
Статистика
Главная » 2014 » Грудень » 21 » Усе необхідне завжди зі мною, або Коротко про EDC
17:40
Усе необхідне завжди зі мною, або Коротко про EDC

Сучасне життя надзвичайно динамічне та непередбачуване. Зараз ти в місті, через годину виїжджаєш на природу, знову повертаєшся додому... Спочатку ніби все було добре, аж тут негайно потрібен, наприклад, ліхтарик. Змінюється іще щось – і колеги запитують, чи нема в тебе випадково викрутки, пінцета або ж, наприклад, шила? І це вже не кажучи про банальну відкривачку, консервний ніж, штопор тощо. Як бути? Носити з собою цілий оберемок приладдя в очікуванні, коли саме той чи інший інструмент знадобиться, адже відомий Закон Мерфі переконує: щось не зовсім хороше рано чи пізно, але все ж станеться? Або ж вчинити інакше: мати під рукою найнеобхідніше – надійне, компактне, зручне та, до того ж, гарно впорядковане і бути готовим до будь-яких несподіванок? 

Вибір саме останнього варіанта привів до надзвичайної популярності сьогодні у світі так званих комплектів EDC – EveryDay Carry (з англійської дослівно перекладається як «носити кожен день») – специфічного набору предметів, які допоможуть вирішити певні щоденні життєві труднощі або ж можуть знадобитися в екстремальній ситуації. До таких комплектів належать не лише різноманітні багатофункціональні інструменти (мультитули), ліхтарики, ножі, але й усілякі ручки, годинники, рюкзаки, аптечки, запальнички, парасолі та багато іншого. Шанувальники EDC утворюють цілі спільноти – клуби за інтересами, в яких демонструють нові придбання, обговорюють переваги та недоліки того чи іншого інструмента, обмінюються фото своїх комплектів. Важливими є й поради новачкам у формуванні індивідуального комплекту, адже інструменти, які в ньому підбираються, виходять із принципу «максимум необхідного для себе, мінімум ваги та місця». 
Свого часу я також узявся укладати власний EDC, виходячи із цілей та проблем пересічного міського жителя. І от уже третій рік (із невеличкими доповненнями та перекладаннями) він вірно слугує мені, неодноразово виручаючи в проблемних ситуаціях.  
Найперше, що необхідно було вирішити (і про що я вже згадував), – обрати найважливіші для себе інструменти. Звичайно, їхній перелік доповнився з часом новинками, однак у базовий комплект увійшли: складний кишеньковий ніж, мультиінструмент, ліхтарик, запальничка, ручка, блокнот та деяке дрібне приладдя до комп’ютера. Переконався: блокнота чи ручки може й не бути, а ось хороший ніж/мультитул – просто необхідна річ! Не буду займатися рекламою відомих брендів (їх не так багато), а лише опишу функціональність цих інструментів.  
Ніж обирав за такими критеріями: легкий (суцільний пластиковий корпус, в якому схований пінцет), у складеному вигляді – малого розміру (84 мм), із порівняно якісної сталі (420 марки або кращої), з мінімумом функцій (звичайне лезо та консервний ніж суміщений із відкривачкою), однак зі штопором. До речі, саме останній привів до того, що велика кількість так званих армійських ножів – гарних та надійних – мені не підійшли. Замість штопора в них – лише велике лезо (з кращої сталі) та більшого розміру окремі консервний ніж і відкривачка для пляшок. Досвід використання довів, що розмір ножа (отже, й розмір леза) відіграють важливу роль для тих, хто планує використовувати його для нарізання продуктів. Так, наприклад, моїм не зовсім зручно відрізати скибку хліба. Також важливим для когось може видатися наявність додаткових функцій. Є окремі серії кишенькових ножів, у яких є леза різного розміру, пилка, лупа, голка, шило, ножиці, ліхтарик, ручка і т.д. На перший погляд здається, що один такий ніж може замінити весь EDC. Однак слід пам’ятати, що багато – не означає краще: інструменти досить маленькі, інколи не дуже зручні у використанні бувають виготовлені з крихких матеріалів.
Отже, до такої універсальності слід ставитися з пересторогою та обирати спеціалізоване приладдя, яке створене для важкої роботи. Йдеться про мультитул – другий (а інколи й перший) за важливістю інструмент у моєму EDC, який від звичайного ножа відрізняється масивними нескладними обценьками, в ручках яких є викрутки, терпуг (напилок), ножиці або ж пилка. Ніж у мультитулі також є, однак він короткий та у переважної більшості моделей має серейторну заточку – зубчики, які дуже добре ріжуть пакувальний папір, картон, міцні мотузки, канати. Цим інструментом не дуже добре вдається відкривати консерви, однак він із легкістю видирає цвяхи та відкручує різноманітні гвинти. Під час обрання мультитула особливу увагу варто звернути на якість його робочих поверхонь та матеріал, із якого вони зроблені (є моделі й із титановими деталями), наявність фіксатора для інструментів, узагалі сам асортимент (популярні набори зі змінними магнітними насадками для різних типів гвинтів).
Окремої уваги заслуговує ліхтарик. На перший погляд, не надто задіяний інструмент, однак в умовах зимових ранніх сутінків його не варто недооцінювати. Обираючи модель, яка б ідеально пасувала для мого EDC, я керувався його габаритами, функціональністю та якістю виконання корпусу. Врешті-решт зупинився на металевому герметичному ліхтарику, який живиться від стандартної батарейки типоформату АА (це зменшило його вагу і позбавило проблеми пошуку нестандартних акумуляторів), із 5 світловими режимами: 3 рівні яскравості, стробоскоп (дуже яскраве часте мерехтіння) та сигнальний режим з інтервалом мерехтіння у 5 сек. 
Щодо усього іншого приладдя, то воно використовується не надто часто або ж є вузькоспеціалізованим – тут кожен може підібрати щось для своїх потреб. Окремо постає запитання: а в чому ж усі ці скарби носити? Можна в кишенях, рюкзаках, сумках і т.д. Однак найкраще – в органайзерах – спеціально пристосованих чохлах різного розміру (можна підібрати під свій комплект), пошитих із цупкого, водонепроникного матеріалу, які містять різноманітні кишеньки та петлі, в яких інструменти ніколи не загубляться, не пошкодять одне одного та завжди будуть готовими допомогти в складній ситуації.
Олександр ДУРМАНЕНКО
Фото автора

Категория: Хобі | Просмотров: 548 | Добавил: Live | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Свіжий номер ЛВ
Читайте українське
Архів ЛВ
Календар
«  Грудень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031