Головне меню
Рубрики
Анонси [29]
Колонка редактора [23]
На часі [25]
Еко [14]
Людина [24]
Актуальне інтерв’ю [12]
Світ без кордонів [7]
Резонанс [6]
Сторінки історії [17]
Глибинка [10]
Природа і ми [33]
Мисливство [13]
Рибальство [9]
Світ тварин [9]
Наш фотоконкурс [13]
Зі світу по нитці [4]
Хобі [17]
Цілюща аптека [29]
Лісова книгарня [9]
Цікаво [53]
Нотатки натураліста [161]
Світ очима дитини [20]
Лісовичок [31]
На замітку [18]
У світі пернатих [15]
Подорожуємо разом [29]
Психіка людина і проблеми лісівництва [10]
Новини [101]
Світ рослин [6]
Роздуми [9]
До теми [9]
Традиції та сьогодення [16]
До ювілею [7]
Статистика
Главная » 2014 » Жовтень » 27 » Смакота троїцьких лісів
10:27
Смакота троїцьких лісів

Росте в троїцьких лісах невеличке деревце заввишки від 2 до 10 м. Місцями можна побачити його й у вигляді куща. 
«В біле платтячко вбереться, 
Аромат духмяний ллється.
Ну а потім вкрита чисто 
З чорних ягідок намистом»…
Гадаю, ви вже здогадалися, про яку рослину йдеться. Так, це черемха звичайна. Про це деревце складено багато пісень, віршів, легенд. Його люблять у всіх куточках нашої Батьківщини за надзвичайно запашні білосніжні суцвіття, смачні та цілющі плоди.

Археологічні розкопки підтверджують, що плоди черемхи люди додавали в їжу ще в сиву давнину. Згадується вона і в працях давньогрецького ботаніка Теофраста (370-287 до н. е.).
Троїцьке лісництво вже багато років висаджує ці деревця-кущі на своїх угіддях. На жаль, місцеве населення не помітило й належно не оцінило їхні корисних властивостей.
Як уже мовилося, черемха звичайна – невисоке деревце або кущ заввишки від 2 до 10 м. Росте практично на всій території України. Цвіте в квітні-червні. Чудовий медонос для бджіл. Плоди кулевидні, чорні кістянки, солодкі, достигають у серпні-вересні. Ягідки багаті на дубильні речовини, яблучну та цитринову кислоти, цукри, вітаміни С, Р, фітонциди, залізо, марганець, цинк, кобальт, мідь, магній тощо. Листя, квітки, кора та насіння містять глюкозид амігдалін. Цілющі властивості черемхи застосовують у традиційній та народній медицині. 
Так, у науковій її плоди – Fructus Pruni padi – застосовують як протипроносний в’яжучий засіб. У народній медицині використовують усі частини рослини: квітки – при хворобах очей, для боротьби з кором – як сечогінний і потогінний засіб, листки – при проносі і бронхітах, суцвіття – при порушенні обміну речовин, плоди – як антицинготний засіб, а всі частини рослини – при анемії, запаленні слизової оболонки рота. 
Трапляються згадки про застосування черемхи для лікування застуди, ревматизму, туберкульозу легень, подагри та пропасниці. Втім варто пам’ятати, що листя, квітки, кора та насіння черемхи багаті на синильну кислоту й тому отруйні. Квіти та листя насичені фітонцидами, які мають властивість убивати комах та мікробів.

Кулінарні властивості черемхи

Дозрілі плоди черемхи їдять свіжими, а також готують із них прохолоджувальні напої, варять кисіль, варення, компот, використовують як начинку для випічки.
Кисіль: 250 г плодів (ягід) черемхи, 25 г цукру, 10 г крохмалю, 400 мл води. Плоди залити окропом та кип’ятити 25 хв. Ретельно розмішати та через сито відділити м’якоть від кісточок. Додати цукор та розведений у невеликій кількості холодної води крохмаль. Довести до кипіння і зняти з вогню.
Компоти: 200 г свіжих плодів черемхи, 150 г свіжих яблук, 60 г цукру, 1 л води. Підготовлені плоди та яблука залити водою, додати цукор і варити до готовності.
300 г свіжих плодів черемхи, 300 г свіжих плодів шипшини, 100 г цукру, півтора літра води. Плоди шипшини очистити від насіння, ретельно промити в ситі, покласти цукор і варити разом із черемхою до готовності. Перед тим, як зняти з вогню, можна для ароматизації покласти 1 ч. л. порошку чебрецю.
Пиріжки: 350 г черемхового борошна, 50 г толокна (вівсяного борошна), 50 г цукру-піску. Плоди черемхи висушити та розмолоти (можна потовкти і в ступці). До одержаного борошна додати толокно та цукор, влити трохи води й добре розмішати, щоб була консистенція, зручна для начинки. Пиріжки приготувати з тіста на дріжджах і випікати в духовці.
Варення: 1 кг стиглих ягід черемхи промити водою і покласти в емальовану каструлю, додати 1,2 кг цукру і все це залити 0,6 л води. Довести до кипіння і варити на слабкому вогні, поки варення не загусне. Потім розкласти у банки і закрутити кришками.


Михайло ЛЕВИЦЬКИЙ,
майстер лісу Троїцького лісництва, 
ДП «Ширяївське лісове господарство» Одеського ОУЛМГ, 
Любашівський р-н, Одеська обл. 
Фото автора

 

 

 

Категория: Новини | Просмотров: 863 | Добавил: Live | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Свіжий номер ЛВ
Читайте українське
Архів ЛВ
Календар
«  Жовтень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031