Головне меню
Рубрики
Анонси [29]
Колонка редактора [23]
На часі [25]
Еко [14]
Людина [24]
Актуальне інтерв’ю [12]
Світ без кордонів [7]
Резонанс [6]
Сторінки історії [17]
Глибинка [10]
Природа і ми [33]
Мисливство [13]
Рибальство [9]
Світ тварин [9]
Наш фотоконкурс [13]
Зі світу по нитці [4]
Хобі [17]
Цілюща аптека [29]
Лісова книгарня [9]
Цікаво [53]
Нотатки натураліста [161]
Світ очима дитини [20]
Лісовичок [31]
На замітку [18]
У світі пернатих [15]
Подорожуємо разом [29]
Психіка людина і проблеми лісівництва [10]
Новини [101]
Світ рослин [6]
Роздуми [9]
До теми [9]
Традиції та сьогодення [16]
До ювілею [7]
Статистика
Главная » 2013 » Жовтень » 18 » Особливості прикордонного лісгоспу
14:50
Особливості прикордонного лісгоспу

Кожна частина окремої одиниці – цілісний пазл, котрий має свій вигляд, механізм функціонування, напрям руху тощо. В тому й полягає її сенс, щоб, приєднуючись до загальної картини, доречно доповнювати всю композицію. Один із таких складових Волинського ОУЛМГ – ДП «Ратнівське лісомисливське господарство». 


Розташоване близько до білоруського кордону, ДП «Ратнівське лісомисливське господарство» створили на базі Ратнівського державного лісомисливського господарства у березні 2005-го. Останнє, в свою чергу, бере початок від реорганізованого Ратнівського лісгоспзагу, витоки якого – з 1961р.
Більшість лісгоспів області були утворені на початку 40-х рр., тож прикордонний Ратнівський можна назвати молодим і перспективним. Та й працівники тут – як на підбір. Амбітні, з вогником в очах і бажанням трудитися на благо лісу: створювати і ростити нові насадження, оберігати вже існуючі, дбати, аби ліс був живим.
Загальна площа земель лісового фонду ДП «Ратнівське ЛМГ» становить 28 811 га, серед яких лісові землі займають 27 892,1 га. Оскільки лісгосп розташований у зоні Полісся, переважаючою породою тут є сосна звичайна, а також вільха чорна та дуб звичайний.
– Ми багато працюємо над поновленням та створенням нових лісів. Намагаємося робити все можливе для того, аби якомога більше насаджень відновлювалося природним шляхом, – каже головний лісничий В’ячеслав Дейнека. – На 87 відсотках лісокультурних площ лісовідновлення проводимо методом сприяння, тобто рихлення ґрунту, підсів насіння, підсадка сіянців головних порід та лісівничі догляди. Відновлений природним шляхом ліс зберігає генетичні властивості попереднього материнського деревостану. Крім того, природне відновлення лісу забезпечує створення високопродуктивних та біологічно стійких деревостанів протягом короткого періоду з мінімальними затратами.
У Ратнівському р-ні є базисний розсадник, який розмістився на території Жиричівського лісництва. Особливий він тим, що єдиний такий на Волині. Тут вирощують сіянці і саджанці основних лісоутворювальних порід, якими забезпечують усі лісові господарства поліської зони Волинської та суміжних областей.
Має державне підприємство і мисливські угіддя загальною площею близько 55 тис. га, до яких належать лісові, польові та водно-болотні масиви.
– Основні види тварин, які у нас водяться, – це лось, олень благородний, козуля, кабан, – каже мисливствознавець Микола Старушик. – Щороку плануємо, скільки площ кормових полів треба створити, скільки заготовити сіна, їжі для диких тварин.
Якою буде зима – невідомо. Однак Микола Сергійович звернув увагу, що минулої холодної пори тварини потребували особливої уваги. Приміром, лише однієї кукурудзи для підгодівлі звірів було заготовлено близько 23 т.
– На території нашого лісгоспу розташовані 5 лісництв, – зазначає директор ДП «Ратнівське ЛМГ» Володимир Бадзян. – Заболоттівське, Жиричівське, Гірницьке, Поступельське, Кортеліське. Намагаємося, аби усі вони мали охайний та презентабельний вигляд. До речі, на території останнього цього року зробили капітальний ремонт.
Велику увагу у господарстві приділяють і будівництву лісових доріг. За словами Володимира Володимировича, минулого року на території Ратнівського лісомисливського господарства було побудовано 4 км лісових доріг, а нинішнього – 8 км.
Для забезепечення цілісності та нормального функціонування природно-територіальних комплексів, для зменшення та врешті унеможливлення підтоплень у лісі, а відтак і на прилеглих територіях, у Ратнівському лісомисливському господарстві проводять чимало заходів із відновлення меліоративних систем.
– У 2012-му ми запланували і виконали поставлене завдання щодо меліоративних заходів: відновили лісомеліорацію протяжністю 4,5 кілометра, – веде далі Володимир Бадзян. – А цього року обсяг дещо більший – 4 кілометри.
Охороняти ліси допомагають три камери відеоспостереження. Ця техніка не тільки збільшує ефективність лісової охорони, а й в рази покращує боротьбу з лісовими пожежами, даючи можливість бачити загорання при появі першого диму – за лічені секунди.
...А ось ми на «Лісовій галявині». Краще один раз побачити, ніж сто разів почути. Відомий вислів пригадала, щойно ступивши на територію рекреаційного пункту, що розташувався у Кортеліському лісництві. Ось – джерело, звідки б’є найчистіша в усьому районі вода. Вона смачна. Така холодна, що аж дух перехоплює, і цілюща. Як людина міста, оцінюю такий дар природи особливо. Сам рекреаційний пункт лісівники облаштували альтанками, місцями для розпалювання вогнищ, збору сміття.
І наостанок. Вкотре хочеться акцентувати на тому, що ростити й доглядати ліс – справа зовсім не проста. Побутує стереотип, нібито він з’являється та продовжує своє багатовікове життя сам по собі. Насправді стільки треба задіяти факторів, щоби легені нашої планети давали необхідний кисень (та й не лише кисень). Оспівувати й говорити про це – один бік монети. Зовсім інша річ, коли маєш можливість хоча би наближено побачити й почути про заходи, процеси, які стосуються реального поняття «ліс». Наполегливість та працю людини у цьому аспекті навіть важко описати достеменно.
Долучаються до неї і діти. Щоб виховувати трудолюбство, гуманне ставлення до природи у нового покоління, лісівники організовують комплекс різноманітних заходів. Приміром, на території Кортеліського лісництва Ратнівського лісгоспу функціонує шкільне лісництво, де діти активно беруть участь у посадках лісу, допомагають у роботах на базисному розсаднику, підтримують благоустрій на території.
– Крім того, дбаємо, аби молодь проявляла себе творчо, – додає В’ячеслав Дейнека. – Існують конкурси, акції, де діти малюють, пишуть про ліс, творять щось своїми руками. Подібні заходи допомагають новим поколінням розвиватися всебічно та насправді любити природу.


Яна ТЕТ
Фото Тетяни САСЮК
та з архіву ВОУЛМГ

Просмотров: 527 | Добавил: Live | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Свіжий номер ЛВ
Читайте українське
Архів ЛВ
Календар
«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031