Головне меню
Рубрики
Анонси [29]
Колонка редактора [23]
На часі [25]
Еко [14]
Людина [24]
Актуальне інтерв’ю [12]
Світ без кордонів [7]
Резонанс [6]
Сторінки історії [17]
Глибинка [10]
Природа і ми [33]
Мисливство [13]
Рибальство [9]
Світ тварин [9]
Наш фотоконкурс [13]
Зі світу по нитці [4]
Хобі [17]
Цілюща аптека [29]
Лісова книгарня [9]
Цікаво [53]
Нотатки натураліста [161]
Світ очима дитини [20]
Лісовичок [31]
На замітку [18]
У світі пернатих [15]
Подорожуємо разом [29]
Психіка людина і проблеми лісівництва [10]
Новини [101]
Світ рослин [6]
Роздуми [9]
До теми [9]
Традиції та сьогодення [16]
До ювілею [7]
Статистика
Главная » 2014 » Жовтень » 27 » Любов і голуби
14:32
Любов і голуби

Часто на центральній площі обласного центру Волині можна побачити жінку похилого віку, яка годує голубів. Птахи наче в один момент злітаються з усього міста, хоча до цього їх тут майже не було. Здається, що жінка та голуби розмовляють тільки їм зрозумілою мовою. І нічого не існує, крім цього діалогу… 

Найпоширеніший у містах сизий голуб не боїться сусідства з людиною, може до неї наближатись, особливо якщо отримує щось смачненьке. 
Що ж це за птах, який став символом любові, миру, удачі, про котрого написано так багато пісень, віршів, який був зображений на прапорі ще в Давньому Вавилоні.
Голуб – птах звичний для нас, незмінний супутник жителів міста, його пам’ятників, будинків, скверів. Важко уявити міста та села без цих непримітних на перший погляд птахів, без їхнього приємного для слуху вуркотіння.
Голуби здаються подібними один на одного, але насправді нема жодного птаха, схожого на іншого. Кольори голубиного пір’я – гра найрізноманітніших відтінків. Є близько 300 видів диких голубів і 800 порід домашніх. Крім найбільш поширеного представника міст – голуба сизого, є лісові, рожеві, зелені, вінценосні тощо. Є породи, які співають. А з такою породою, як турман, мало хто зможе позмагатися у майстерності робити сальто у повітрі.
Треновані спортивні або поштові голуби можуть розвивати швидкість до 60-70 км/год. При цьому здатні долати дистанцію 500-600 км. Ще в давнину цю породу використовували для обміну інформацією, адже вони вміють прекрасно орієнтуватися в просторі та завжди повертаються додому. Птах вправно виконував роль листоноші. 
Мозок голуба настільки розвинений, що його можна назвати природним комп’ютером. Він здатен запам’ятати до 725 різних зорових образів. Як голуб знаходить із тисячі міст потрібне, із тисячі будинків – один, а в будинку із сотень вікон саме своє – поки лишається загадкою.
Голуб має дуже тонкий слух, вловлює навіть інфразвуки. Може передбачати зміну погоди, природні катастрофи. Для прикладу: якщо птахи збились у зграю на даху – скоро буде гроза. А якщо у ясну погоду не видно голубів – чекайте негоди.
Голуби – вірні партнери. Самець ніколи не покине і не поміняє одну самку на іншу. А якщо не знайшов пари, може довго жити на самоті.
Самець приваблює самку гарним шлюбним танцем, який закінчується тим, що птахи чистять один одному оперення, по-пташиному цілуються, торкаючись один до одного дзьобиками. 
Коли у щасливого подружжя з’являються діти, голуби (єдині із птахів) вигодовують потомство у перші тижні життя «пташиним молоком» – поживною, багатою на білки рідиною, яка виділяється в зобі. Про долю пташенят турбуються обидва партнери, виховуючи їх спільно. 
Голуб здавна вважався одним із улюблених богами птахів, який приносить благу вістку, передає наші прохання янголам. Саме голуб приніс у дзьобі на борт Ноєвого ковчега оливкову гілку, віщуючи закінчення потопу. 
Вважається, що ці птахи приносять щастя і не селяться в несприятливих місцях. Якщо вони часто злітаються до житла, сідають на підвіконня, балкон, то його господарям можна не боятися пожеж, природних катаклізмів: на них чекає спокійне, злагоджене життя. 
Здавна вірили, що під виглядом голуба до нас прилітають янголи та душі померлих, яких людина дуже любила. Тому ні в якому випадку не можна ранити або вбивати птахів. А годуючи цих пернатих, можна наблизити «світлу смугу» в житті.
Згідно з народними прикметами, якщо вас «помітив» голуб, слід чекати прибутку та удачі у справах. Крім того, вас можна вважати хорошою людиною, так як голуб ніколи близько не підлетить до лихого. Автомобіль, «посвячений» голубами, – захисна оболонка на дорогах.
Голуби є вісниками всього доброго і прекрасного, тож заслуговують на нашу любов та повагу.
Оксана ГАВРИЛЮК
Фото Анни КРАВЕЦЬ 
та Олександра ДУРМАНЕНКА

Категория: Природа і ми | Просмотров: 1009 | Добавил: Live | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Свіжий номер ЛВ
Читайте українське
Архів ЛВ
Календар
«  Жовтень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031