Один із важливих етапів у приготуванні штруделя – робота з тістом. Його потрібно дуже тонко розкачати і згорнути разом із начинкою, не порвавши. На думку австрійців, якщо тісто для штруделя розкатане правильно, то через нього можна… читати газету.
Інгредієнти для тіста:
250 г борошна;
1 яйце;
100 мл води;
2 ст. ложки олії;
дрібка солі
для начинки:
700 г яблук;
300 г вишні;
0,5 ч. ложки лимонного соку;
50 г вершкового масла;
180 г цукру;
1 ч. ложка цукрової пудри;
5 ст. ложок мелених сухарів
Приготування штруделя:
Мелені панірувальні сухарі, помішуючи, злегка обсмажити на розігрітій сковороді до золотистого кольору.
Розтоплене вершкове масло змішати з 1 ст. ложкою цукру і обсмаженими сухарями.
Яблука очистити від шкірки і насіння, нарізати тонкими скибочками. Трохи скропити яблука лимонним соком, щоб вони не потемніли. Вишню почистити від кісточок.
Приблизно одну третину солодкої масляної суміші відкласти вбік, а решту перемішати з яблуками, вишнею та цукром, що залишився. Поставити у прохолодне місце на 20 хв., щоб яблука і вишня дали сік.
Тепер займаємося приготуванням тіста.
З просіяного борошна сформувати гірку, зробити поглиблення і вкинути туди яйце. Додати олію, сіль, теплу воду, замісити тісто. Скатати з нього кулю, змастити олією, загорнути в харчову плівку і відкласти на 20 хв.
Викласти на стіл бавовняний рушник, рясно посипати його борошном і дуже тонко розкачати на ньому тісто. Змастити тісто вершковим маслом, посипати залишками крихти і розподілити по всій площині начинку, не заходячи на край тіста.
З допомогою рушника згорнути рулет, стискаючи його руками на кожному обороті штруделя. Викласти штрудель з яблуками і вишнею на деко, змащене олією, застелене папером для випічки. Зверху штрудель також змастити олією.
У розігрітій до 200°С духовці випікати до рум’яної скоринки приблизно 40 хв.
Готовий штрудель дістати з духовки, накрити рушником і дати трохи прохолонути. Нарізати на порційні шматочки, посипати цукровою пудрою. Штрудель із яблуками і вишнею чудово поєднується з морозивом, молоком, чаєм або кавою.
Смачного!
Варення з чорниці
1 кг чорниці;
1-1,5 кг цукру;
250 мл води
Приготування:
У великій ємності воду довести до кипіння. Висипати у воду цукор (кількість залежить від того, наскільки солодке варення ви любите), розчинити його у воді повністю.
Чорницю підготувати. Коли цукор розчиниться, кинути у сироп. Вимкнути вогонь і залишити ягоди на 4 год. Потім увімкнути вогонь, довести до кипіння і варити близько 3 хв. Дати охолонути і повторити процедуру варіння ще кілька разів.
Як тільки варення буде готове, розлити його у стерилізовані банки, закрутити, поставити догори дном і дати охолонути. Зберігати в прохолодному місці.
Фото із сайта lady.tochka.net
|