Головне меню
Рубрики
Анонси [29]
Колонка редактора [23]
На часі [25]
Еко [14]
Людина [24]
Актуальне інтерв’ю [12]
Світ без кордонів [7]
Резонанс [6]
Сторінки історії [17]
Глибинка [10]
Природа і ми [33]
Мисливство [13]
Рибальство [9]
Світ тварин [9]
Наш фотоконкурс [13]
Зі світу по нитці [4]
Хобі [17]
Цілюща аптека [29]
Лісова книгарня [9]
Цікаво [53]
Нотатки натураліста [161]
Світ очима дитини [20]
Лісовичок [31]
На замітку [18]
У світі пернатих [15]
Подорожуємо разом [29]
Психіка людина і проблеми лісівництва [10]
Новини [101]
Світ рослин [6]
Роздуми [9]
До теми [9]
Традиції та сьогодення [16]
До ювілею [7]
Статистика
Главная » 2014 » Листопад » 22 » Лісове марнотратство
10:53
Лісове марнотратство

Ліс – діло темне. «У документах пишуть одне, а в реальності – зовсім інше», – зазначає заступник керівника Центру протидії корупції Самооборони Волині Анатолій Сковера. Активістам вистачило лише однієї поїздки, аби побачити кричущі факти зловживань, марнотрацтва та халатності. 

Близько двох тижнів тому Самооборона Майдану спільно із «Правим сектором» Волині зафіксували ряд порушень із боку Луцького військового лісництва. Як пояснює Анатолій Сковера, працівники вищезгаданого лісництва організували, так сказати, «легкий заробіток». І це в той час, коли наші побратими воюють на Сході держави та віддають життя за краще майбутнє в Україні.
Активісти розповідають, що виїхали до Ківерцівського р-ну, а саме у квартал 91; виділ 4,3 на площі 1,3 га біля с. Жабка разом із комісією Концерну «Воєнремсервіс» Міноборони України. Встановили велику кількість порушень та зловживань у всіх відведених планових, санітарних та інших рубках. 
Самооборонівці разом із працівниками «Воєнремсервісу» провели контрольні заміри вказаної ділянки. Виявилося, що розміри не збігаються із зазначеними у документах. Вони були більшими. Тобто на папері вказана певна кількість лісу, а насправді його зрубано значно більше. Куди дівається «лівий» ліс – питання. Як повідомляють активісти, працівники військового лісництва заявили, що це, мовляв, помилка: прилади неправильно провели заміри ділянки.
Крім того, на вищезгаданій території зафіксована відсутність дров. Як правило, після рубок на кожній ділянці їх повинно залишатися близько 100 м куб. Це – так звана залишкова сировина. Проте нічого не було, а документів на дрова лісівник показати просто не міг.
Помітили активісти й відсутність відповідного маркування деревини. Тобто дерева, які на межі виділу, не були промарковані. Так, неможливо точно виявити межі цієї ділянки. Окрім цього, активісти помітили досить багато механічних пошкоджень деревини. 
– Теоретично, такі пошкодження можуть бути цілеспрямованими, – коментує ситуацію самооборонівець Федір Хом’як. – Після пошкоджень деревина швидше псується, що дає шанс зрубати її раніше.
Не оминула ока й велика кількість завислих дерев. Тобто вони падали і обперлися на інші – сусідні. Теоретично їх би мали прибирати, натомість повалені дерева так і стоять косо-криво. А це – порушення техніки безпеки. Більше того, ліс виглядає недоглянутим і захаращеним.
Найбільше уваги привернули збитки лісництва. Активісти Самооборони дізналися про два кримінальних провадження, в яких фігурує Луцьке військове лісництво. Одне з них стосується вирізання лісоматеріалів у Ківерцівському р-ні. Як пояснює Анатолій Сковера, самостійно це лісництво ніякого стосунку до лісоматеріалів не має. На території Ківерців дерево різали під маркуванням «зелені насадження». Вирізавши певну кількість лісопродуктів, працівники військового лісництва завдали збитків державі на 1 млн 300 тис. грн.
Та це – не єдині «скелети», заховані у документах підприємства. Самооборонівець Федір Хом’як каже, що у багатьох паперах щодо продажу лісоматеріалів вказані підставні підприємці. Так, їм виписували «ділову» сосну та дуб за заниженими цінами. 
– Схема дуже проста, – пояснює самооборонівець. – Стовбур дерева ділять на три частини різного сорту. Найцінніша та, що біля підніжжя стовбура і маркується як 1-й сорт. Але чомусь поза тим, що були зрубані немалі дерева, їх стовбури маркувалися з низу до верху 3-м сортом і продавали в рази дешевше.
Найбільш ласий шматок – дуб. Активісти Самооборони стверджують, що на них спеціально заздалегідь занижується до 2-х м. Решти ж деревини на паперах просто не існує. Так, із реальних 1000 м куб. необлікованої продукції виходить 150 м куб. 
– Правоохоронним органам варто звернути увагу і на те, що ділова сосна відпускається за ціною дров – тобто значно дешевше, – б’ють на сполох активісти. 


Марія СОЛОМКО
Фото із сайта Самооборони

Категория: Резонанс | Просмотров: 816 | Добавил: Live | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Свіжий номер ЛВ
Читайте українське
Архів ЛВ
Календар
«  Листопад 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930