Головне меню
Рубрики
Анонси [29]
Колонка редактора [23]
На часі [25]
Еко [14]
Людина [24]
Актуальне інтерв’ю [12]
Світ без кордонів [7]
Резонанс [6]
Сторінки історії [17]
Глибинка [10]
Природа і ми [33]
Мисливство [13]
Рибальство [9]
Світ тварин [9]
Наш фотоконкурс [13]
Зі світу по нитці [4]
Хобі [17]
Цілюща аптека [29]
Лісова книгарня [9]
Цікаво [53]
Нотатки натураліста [161]
Світ очима дитини [20]
Лісовичок [31]
На замітку [18]
У світі пернатих [15]
Подорожуємо разом [29]
Психіка людина і проблеми лісівництва [10]
Новини [101]
Світ рослин [6]
Роздуми [9]
До теми [9]
Традиції та сьогодення [16]
До ювілею [7]
Статистика
Главная » 2013 » Травень » 20 » Ліси України в контексті лісів Європи та світу
14:58
Ліси України в контексті лісів Європи та світу

Восьмий рік поспіль Державне агентство лісових ресурсів України проводить акцію «Майбутнє лісу у твоїх руках». За традицією, щороку вона розпочинається 21 березня. Цей день Генеральна Асамблея ООН проголосила Міжнародним днем лісів. Починаючи із 2013-го, Міжнародний день лісів відзначатимуть усі країни світу. Про те, як відбувалася акція в Україні, та про інші важливі питання говоримо із головою Держагентства лісових ресурсів України Віктором Сівцем.  


– У рамках відзначення Міжнародного дня лісів та початку акції Держлісагентства «Майбутнє лісу у твоїх руках» працівники галузі здійснили багато інформаційно-просвітницьких заходів для дітей, молоді та громадськості. Але щороку головним у цій справі є створення лісових насаджень за участі учнівської молоді. Хоча цьогорічна надзвичайно сніжна весна затримала початок робіт, через що висаджувати ліс почали дещо пізніше, встигли зробити все. Акцію завершили у кінці квітня, висадивши тисячі гектарів лісу на всій території України.
Долучилися до гарної справи й колеги з-за кодону: 22 квітня за участі делегації Лісової Служби США на відзнаку Всесвітнього дня землі та завершення акції «Майбутнє лісу у твоїх руках» створили ділянку лісових культур.
– Окрім цієї акції, у передпасхальні дні відбувалася ще одна, де лісівники також брали участь, – дні довкілля.
– Так, навесні лісогосподарські підприємства беруть активну участь у загальнодержавній акції з благоустрою «За чисте довкілля» та 20 квітня відзначають День довкілля. Для висвітлення досягнень галузі Держлісагентство організувало галузеву експозицію на VІ Міжнародній виставці «Довкілля 2013». Але й це ще не все. До річниці Чорнобильської катастрофи представники Держлісагентства взяли участь у парламентських слуханнях «Про стан, заходи та перспективи подолання наслідків Чорнобильської катастрофи». Квітень був досить насичений на події вседержавного масштабу.
– А міжнародна діяльність?
– Держлісагентство в межах своєї компетенції на рівні експертів та керівних працівників цього року відзначилося на форумі ООН із лісів. Участь у роботі 10-ї сесії ФЛООН, що відбулася 8-19 квітня у Стамбулі (Туреччина), брала делегація Держлісагентства на чолі з моїм першим заступником Ярославом Ма­карчуком. У ході роботи розглянули питання втілення глобальних цілей щодо лісів, а також напрямків міжнародного співробітництва після 2015 року. Разом із цим, на ФЛООН розглянули питання, що стосуються лісових продуктів та послуг, національні лісові програми та інші секторальні політики і стратегії, шляхи зменшення ризику та наслідків стихійних лих, користь від лісів для міських комун.
8-9 квітня в рамках проведення 10-ї сесії ФЛООН відбувся міністерський сегмент, під час якого озвучили промову від України. 10 квітня відбулося пленарне засідання, а 11 – додатковий захід поза межами пленарного засідання, на якому репрезентували роботу Львівського Форуму щодо ролі лісів у зеленій економіці. Сам Форум працював у Львові 11-14 вересня минулого року.
Треба сказати й про роботу у Комітеті продовольчої та сільськогосподарської організації ООН із лісового господарства (COFO).
Цього року розпочали підготовку матеріалів для чергової глобальної оцінки лісових ресурсів (FRA 2015). Запит на проведення робіт та форми звітності вже перекладені українською.
4-11 травня експерт від Держлісагентства взяв участь у нараді з питань підготовки матеріалів для глобальної оцінки лісових ресурсів, що відбувалася у Чіанг Маі (Таїланд).
– Зараз досить багато говорять про захист лісів Європи. Чи Україна бере участь у цих процесах?
– У рамках міністерської конференції «Ліси Європи» роботу зосередили у двох напрямках. По-перше: виконання домовленостей, досягнутих у ході шести міністерських конференцій із захисту лісів Європи. Щодо цього 5-8 березня у Мадриді (Іспанія) наша делегація взяла участь у зустрічі на рівні експертів процесу і обговорила результати роботи минулого року та підготовку проведення екстраординарної Міністерської конференції за підсумками переговорного процесу у листопаді 2013-го. Розпочнеться підготовка рішень Міністерської конференції у вересні 2013 року.


Також 23-24 квітня в Будапешті (Угорщина) експерт від Держлісагентства взяв участь у роботі регіонального семінару «Впровадження критеріїв та індикаторів сталого управління лісами». Цей семінар організував секретаріат Лісів Європи та Європейський інститут лісу.
Другий напрямок – розробка юридично обов’язкової угоди щодо лісів Європи. Представники Держагентства взяли участь у третьому засіданні Міжурядового комітету з ведення переговорів із розробки юридично обов’язкової угоди щодо лісів Європи (INC). Продовжено узгодження окремих розділів проекту договору. Погоджене питання переведення угоди під егіду ООН. Те, яка саме організація ООН відповідатиме за угоду стосовно лісів, так само, як і питання фінансових зобов’язань, буде вирішено під час четвертої сесії, проведення якої очікується 10-14 червня.
Також відбулося засідання бюро INC, де готували документи для третього засідання INC.
За рішенням шостої Міністерської конференції із захисту лісів Європи, узгодження проекту угоди має бути завершене до 30 червня цього року. Держлісагентством підготовлений та затверджений розпорядженням Кабінету Міністрів України склад осіб, відповідальних за ведення переговорів. Зараз позиція України на переговорах узгоджується із зацікавленими міністерствами та відомствами України.
Також треба зауважити про Регіональну програму «Удосконалення систем правозастосування та управління у лісовому секторі країн східного напрямку Європейської політики добросусідства та Росії». Вже проведено нараду в Держлісагентстві з питань опрацювання плану робіт регіональної програми на другий період зобов’язань.
Маємо серйозні напрацювання у питанні двостороннього співробітництва. Так, отри­мали дозвіл Кабінету Міністрів України на підписання угоди про співпрацю між Дер­жавним агентством лісових ресурсів України та Міністерством лісового господарства Рес­публіки Білорусь. Нині опрацьовується порядок проведення підписання потрібних документів.
Отримано дозвіл Кабінету Міністрів Ук­раїни на підписання угоди про співпрацю між Державним агентством лісових ресурсів України та Федеральним агентством лісового господарства Російської Федерації. На жаль, ця робота призупинена за пропозицією російської сторони через структурні зміни в лісовій службі Росії.
У Держлісагентстві відбулася зустріч із послом Фінляндії в Україні та представниками фінського парламенту з метою обговорення перспектив розвитку лісового господарства. Аби обмінятися досвідом із лісівничих питань, делегація Держлісагентства побувала у Словенії.
У рамках роботи восьмого засідання Між­урядової українсько-турецької комісії з торговельно-економічного співробітництва уз­год­жені попередні напрямки співпраці з Мі­ністерством лісового та водного господарства Туреччини. Зауваження та пропозиції до проекту угоди вже передані турецьким колегам дипломатичними каналами.
– Дякую за розмову.


Оксана ЧУРИЛО
Фото з архіву Держагентства
лісових ресурсів України

Категория: Актуальне інтерв’ю | Просмотров: 656 | Добавил: Live | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Свіжий номер ЛВ
Читайте українське
Архів ЛВ
Календар
«  Травень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031