Головне меню
Рубрики
Анонси [29]
Колонка редактора [23]
На часі [25]
Еко [14]
Людина [24]
Актуальне інтерв’ю [12]
Світ без кордонів [7]
Резонанс [6]
Сторінки історії [17]
Глибинка [10]
Природа і ми [33]
Мисливство [13]
Рибальство [9]
Світ тварин [9]
Наш фотоконкурс [13]
Зі світу по нитці [4]
Хобі [17]
Цілюща аптека [29]
Лісова книгарня [9]
Цікаво [53]
Нотатки натураліста [161]
Світ очима дитини [20]
Лісовичок [31]
На замітку [18]
У світі пернатих [15]
Подорожуємо разом [29]
Психіка людина і проблеми лісівництва [10]
Новини [101]
Світ рослин [6]
Роздуми [9]
До теми [9]
Традиції та сьогодення [16]
До ювілею [7]
Статистика
Главная » 2014 » Листопад » 20 » Квітково-кулінарний бум
23:35
Квітково-кулінарний бум

Наприкінці 80-х рр. минулого століття з’явилася мода на здорове харчування та споживання екологічно чистих продуктів. Але обмеженням їжі із фаст-фуду та вирощуванням огірків у стерильних теплицях справа не обмежилася – рестораторам і провідним шеф-кухарям заманулося чогось нового. І вихід знайшли! З квітів, які раніше використовували для прикраси інтер’єру, почали готувати різноманітні закуски. У ресторанах уже стали звичними такі страви, як краби з трояндами, омари з настурціями і телятина під соусом із маргариток. 


Приміром, зацукровані фіалки – найвідоміші ласощі і сьогодні. Цей популярний французький десерт, який виготовляють у Тулузі, називається «Violettes de Toulouse». Фіалки, як і інші зацукровані квіти, наприклад, тюльпани, вважаються одним із найкращих їстівних, красивих і смачних способів прикрасити десерт.  Історія цієї страви сягає початку ХХ ст., коли кондитер Вьоль вперше приготував зацукровані фіалки. Його знахідку оцінили відразу ж – і фіалковий десерт став продаватися тоннами. Благо, квіти на полях навколо Тулузи з року в рік давали прекрасний урожай, а рецепт був нескладний: пелюстки покривалися збитим яєчним білком, цукровою пудрою і кілька днів висушувалися в теплому місці. 


З Франції мода на зацукровані фіалки прийшла до Австрії, де до них ставилися по-особливому романтично. Запрошення молодої людини в кафе «на фіалки» і зараз розцінюється австрійської дівчиною як освідчення в коханні. І це не дивно – фіалка вважалася квіткою флірту і зваби. Сьогодні ж ряд французьких і віденських кондитерських домів тішать відвідувачів не лише зацукрованими фіалками, а й фіалковим суфле, джемом і морозивом. 
Японці ж прихильники хризантем. Вони першими розпізнали хитрий секрет цих квітів і зрозуміли, що хризантеми нейтралізують неприємний запах риби. Тому ніжний соус із хризантем – популярна складова багатьох японських рибних страв. 
В історії Голландії був період по-справжньому пристрасного захоплення тюльпанами. У середини 1630-х рр. один тюльпан міг коштувати у шість разів більше вартості оренди вантажного корабля! А вся справа у надзвичайно красивому забарвленні і тонкому ароматі цих дивовижних квітів. І зараз у ресторанах Ванкувера можна спробувати ці квіти. У «тюльпан меню» – бринза з обсмаженим в клярі тюльпаном, тюльпани в соусі, лимонний пиріг із пелюстками тюльпанів і т.д. Смак цих квітів відмінно доповнює смак м’ясних і рибних страв. Хоча найчастіше бутони тюльпанів використовуються просто як ємності для будь-якої начинки, наприклад, курячих або яєчних салатів. 
Фахівці у галузі квіткової кулінарії стверджують, що квіти роблять страви корисними для здоров’я. Ті ж тюльпани у помеленому вигляді, змішані з вином, якщо вірити англійському ботаніку VIII ст. Джону Паркінсону, помічні при захворюваннях м’язів. Для того, аби продукт зберігав всі свої корисні властивості, його не можна піддавати тривалій обробці. Тому логічно, що найпоширеніша квіткова страва – це салат. Найчастіше у салати додають настурції. У Таїланді в багатьох фруктових салатах присутні пелюстки орхідеї. А у Франції з орхідеї готують складні страви, які включають різні види сиру і трюфелі. 
Напої – найпоширеніша галузь застосування квітів. У Китаї здавна готують чудовий чай із пелюсток півонії. Відмінно підходять для прохолодних напоїв бегонія і герань. Можна приготувати різні лікувальні відвари з квітів: наприклад, суміш японської жимолості і меду корисна для профілактики грипу та лікування кашлю, а напій із жимолості, хризантеми та китайського глоду не тільки добре втамовує спрагу у спекотний день, а й ефективний при лікуванні гіпертонії. 


Троянда – одна з найпопулярніших у кулінарії квітка. Вже не одну сотню років кулінари Середнього Сходу виробляють «рожеву воду». Ніжні пелюстки троянд, зібрані на світанку, вони переробляють на місці, щоб квіти не втратили свого аромату. З «рожевої води» готують смачний і ароматний сироп. Його можна додавати у джем, який вживають між ковтками міцної кави, або просто розводити холодною водою – виходить приємний освіжаючий напій. 
Троянда може збагатити смак будь-якого чаю – досить 2 ложок сухих пелюсток на 100 г чайного листа. А можна і зовсім без чаю: просто заварити пелюстки троянд – і вийде непоганий зігріваючий напій, який, окрім приємного східного смаку, має безліч корисних речовин і дуже доречний при лікуванні захворювань травної системи. 

Волошка. Має трав’яний смак, пелюстки їстівні, але чашка квітки – ні. 


Календула. Має перцевий, кислий і пряний смак. Насичений колір надасть родзинку будь-якій страві. 
Гвоздика. Пелюстки солодкі, коли відірвані від серцевини. Смак схожий на аромат квітки. 


Ромашка. Квітки мають солодкий смак. Їх часто використовують для заварювання чаю.


Хризантема. Трохи гіркуватий смак. Варіюється від перцевого до пікантного. Використовуйте тільки пелюстки. 
Цвіт лимона. Смак солодкий і дуже сильний. Використовуйте помірно – інакше смак домінуватиме. 
Конюшина. Квітки мають солодкий смак із ноткою лакриці. 
Маргаритки. Пелюстки тро­хи гіркуваті. Однак вони ви­г­лядають приголомшливо.
Фуксія. Кислі квіти фуксії відмінно прикрашають страву. 
Гладіолус. Попри те, що квітки позбавлені смаку, їх можна фарширувати. 


Мальва. Смак не дуже виражений, але візуально квіти виглядають дуже ефектно. 

Жасмин. Ці особливо ароматні квіти використовуються для заварювання чаю, проте їх можна також додавати до солодких стравах, але помірно. 
Братики. Чудові і смачні. Квіти мають легкий м’ятний аромат, який підійде для салатів, пасти, фруктових страв та напоїв. 

Лаванда. Солодкий, пікантний і запашний – ось який смак цих квітів. Їх можна використовувати для солоних і солодких страв. 
Бузок. Квітки бузку мають кислий смак, а також квітково-цитрусовий аромат. 
Цукіні, гарбуз, кабачок. Квітки цих овочів можна фарширувати, вони мають легкий смак цукіні. Видаліть тичинки перед використанням. 


Соняшник. Пелюстки мо­жна споживати. 

А цінителям коктейльної алкогольної класики можна порадити рожевий «Мартіні»: горілка, трохи рожевої води і пелюстки для прикраси. Просто, стильно, елегантно і дуже смачно!
Але разом із тим не варто забувати, що страви та напої з квітів можуть і негативно впливати на організм. Наприклад, тим людям, у кого є алергія на квітковий пилок (а таких чимало), доведеться забути про голубці з тюльпанів і вареники з гладіолусами. Крім цього, нарівні з їстівними та смачними маргаритками і настурціями існують отруйні конвалія, нарцис, рододендрон і лютики. 


Підготувала Анна КРАВЕЦЬ
Фото автора, Ганни СНІТКО 
та Олександра ДУРМАНЕНКА

 

Категория: Цікаво | Просмотров: 983 | Добавил: Live | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Свіжий номер ЛВ
Читайте українське
Архів ЛВ
Календар
«  Листопад 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930